Op je stapschoenen door Rome deel 2

‘Ik liep eens langs de Via Sacra’, zo luidt een bekend vers van de Romeinse dichter Horatius die door het antieke Rome kuiert. Voor onze tweede stadswandeling volgen wij hem niet langs die Heilige Weg over het forum maar wandelen in een brede boog om dat forum heen.

Wandelen in Rome: links het beeld van Marcus Aurelius en rechts de wolvin met Remus en Romelus

Wandelen in Rome: links het beeld van Marcus Aurelius en rechts de wolvin met Remus en Romelus

Wolvin van het Capitool
Ook de antieke stad smeekt om een ontdekkingstocht te voet. We spreken af op het Capitool bij Michelangelo’s ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Dat beeld is een kopie van het bronzen origineel in de Capitolijnse musea. Heb je na de tocht nog tijd en zin, dan moet je die kunsttempel op de beroemde Romeinse heuvel zeker bezoeken. Het is samen met het Vaticaans museum een van de absolute must-sees van de eeuwige stad. Je treft er ook de wolvin met haar zogende tweeling, Romulus en Remus.

Flaneren langs keizerlijk erfgoed in Rome
We dalen de heuvel af langs de flank van het forum Romanum en krijgen meteen een schitterend zicht op het ‘geschiedenis ademende’ marktplein. Achter de statige triomfboog van Septimius Severus rijzen de contouren op van het Senaatsgebouw, de basilica van Maxentius en in de verte het Colosseum. Liefhebbers kunnen, net zoals Horatius, een wandeling maken over de Via Sacra heen. Maar wij sparen een ticketje uit en verkiezen de promenade langs de drukke Via dei Fori Imperiali.

Wandelen in Rome: het Colosseum

Wandelen in Rome: het Colosseum

Kolossaal Colosseum
We stappen nu door het hart van het oude Rome. Langs de promenade staan de oude keizers plechtig op hun voetstuk. We passeren kleinere fora alsook de goed geconserveerde Markten van Trajanus en zetten onze weg resoluut verder in de richting van Flavius’ Amfitheater, zeg maar: het Colosseum. Aan de bezoekersmassa te meten zijn z’n Romeinse hoogdagen nog lang niet verstreken. Vlakbij het amfitheater ligt de gebarricadeerde toegang tot het Domus Aurea: Nero’s megalomane paleis dat door de tand des tijds helaas niet gespaard bleef.

Wandelen in Rome: Circus Maximus

Wandelen in Rome: Circus Maximus

Leeuw bijt leugenaars
We lopen verder om die andere heuvel, de Palatijn, tot aan het Circus Maximus. Wat nu één grote ligweide blijkt, was ooit een 621 meter lange renbaan. Een archeologisch team is naarstig bezig aan een gedeeltelijke restauratie. Spring onderweg van het Circus naar de boorden van de Tiber nog even binnen in het kerkje van Santa Maria in Cosmedin om je waarheidsgehalte te testen. Daarvoor moet je, naar een oud volksgeloof, je hand in de muil van een stenen leeuwenkop steken. Owee als hij bijt!

Wandelen in Rome: Il Vittoriano

Wandelen in Rome: Il Vittoriano

Suikertaart voor de koning
Langs de kleine tempel van Hercules de Overwinnaar en het theater van Marcellus kom je vanzelf weer op de weg naar het Capitool. Voor je uit zie je nu het bombastische Altaar van het Vaderland, Il Vittoriano, opdoemen. Dit plompe bouwwerk ter ere van Italiës eerste koning, Victor Emmanuel, wordt in de volksmond spottend wel eens de ‘Suikertaart’ genoemd.

Stervende Galliër
Je tweede wandeldag doorheen Rome zit erop. Tip! Niet vergeten, als je van antieke kunst houdt, om de Capitolijnse musea met een bezoek te vereren. En let, naast de bustes van dichters, filosofen en staatslieden, vooral op het prachtige beeld van de stervende Galliër. Die is net als jij nu waarschijnlijk, helemaal aan het eind van zijn krachten.

Wandelen in Rome: de stervende Galliër

Wandelen in Rome: de stervende Galliër

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Dipartimento Promozione del Turismo e della Moda | Via di San Basilio 51 |  00187 Rome
E-mail: [email protected] | Internet: www.turismoroma.it
Onafhankelijke reisinfogids Rome | Internet: www.rome.info
Italiaanse Dienst voor Toerisme | Vrijheidsplein 12, 1000 Brussel | Tel. +32 (0)2-647 11 54
E-mail: [email protected] | Internet: www.enit.it
Bereikbaarheid
Rome kan je bereiken via de luchthavens Roma Fiumicino (of: Leonardo Da Vinci) en Roma Ciampino. Vanuit beide luchthavens rijden regelmatig bussen en treinen naar de hoofdstad.
Stadswandelingen
Kaart van deze stadswandeling | Door het antieke Rome
Verschillende organisaties bieden tegen betaling of vrije bijdrage geleide wandelingen doorheen Rome aan.

Foto’s: © Marc Kenis | Alessio Brinati | Rita Mantone | Valentin Xulescu | Marco Varrone | Oleg Senkov | Angelo Ferraris

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *