De beste budgettips voor een weekendje Málaga

Málaga, aan de Costa del Sol, vormt een bekend havenstadje dat toeristen vaak links laten liggen om naar populairdere bestemmingen te reizen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want deze traditionele en typische Spaanse plek heeft op zichzelf ook heel wat te bieden. En bovendien hoeft dat niet altijd veel geld te kosten!

Stad zonder winter
Málaga is de hoofdstad van de Costa del Sol en ligt in het uiterste zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee. De plek wordt ook wel eens de ‘stad zonder winter’ genoemd. Dankzij de beschutte ligging ander de bergen en de invloed van de zee geniet de stad het hele jaar door van aangename temperaturen.

De moderne haven van Málaga. Nick Kendrick via Flickr Creative Commons

De moderne haven van Málaga. © Nick Kendrick via Flickr Creative Commons

Doorreisbestemming
Málaga staat vooral bekend als levendige havenstad. Hier neem je gemakkelijk de boot naar Tanger in Marokko of naar de Canarische Eilanden. Jammer eigenlijk, want het loont de moeite de stad een paar dagen te verkennen. Málaga kent een boeiende geschiedenis met verschillende invloeden uit Romeinse, Visigotische en Moors-Arabische hoek. Dat bewijzen straffe bezienswaardigheden, die je als je slim plant bijna allemaal gratis kan bezoeken!

Binnenin het Centro de Arte Contemporáneo Málaga. © Anne Helmond via Flickr Creative Commons

Binnenin het Centro de Arte Contemporáneo Málaga. © Anne Helmond via Flickr Creative Commons

3 x voordelig cultuur snuiven
1. Het Picasso Museum
: bewonder in het pas gerenoveerde museum het werk van Málaga’s meest beroemde kunstenaar. Maar doe dat het vooral op zondag, want dan is de inkom gratis! Mooi meegenomen: de collectie kunstwerken werd recentelijk aangevuld met 233 werken. Vang meteen twee vliegen in één klap en bezoek het nabijgelegen geboortehuis van Picasso in het centrum.
2. Málaga’s Centrum voor Hedendaagse Kunst: het Centro de Arte Contemporáneo, kortweg CAC, huisvest een indrukwekkende collectie kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Hier kijk je naar werken van Damian Hirst, Louise Bourgeois, Olafur Eliasson en talloze kunstenaars uit Andalusië. Toegang is volledig gratis. Het museum sluit ‘s maandags.
3. Museo Interactivo de la Musica: midden in het centrum vlakbij de haven en de winkelstraat Calle Larios ligt het MIMMA of Interactief Muziekmuseum. Het werd gebouwd in 2003 tussen twee stadsmuren uit de 13de en 17de eeuw. Breng hier zeker de kinderen mee naartoe om ze een plezierige namiddag te bezorgen. Zelf muziek spelen is de boodschap! Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen. De standaardprijs voor een toegangsticket bedraagt 4 euro.

Het paleis-fort Alcazaba © Wikimedia Commons

Het paleis-fort Alcazaba © Wikimedia Commons

Historische kleppers met een uitzicht
Alcazaba is een paleis-fort met vestingmuur uit de Moors-Arabische tijd. Samen met het Gibralfaro kasteel dat boven het fort ligt vormt het een van de meest populaire bezienswaardigheden van Málaga. Een pad aan de oostzijde verbindt de twee monumenten met elkaar. De wandeling langs eucalyptusbomen, tuinen, poorten en rotsen leidt je bovendien naar een van de mooiste uitzichten op de stad. Handig om te weten: op zondag vanaf 14u tot sluitingstijd gaan er gratis rondleidingen door.

De mooiste zonsondergang
Ben je op zoek naar het beste uitzicht op Málaga? Dan sturen we je graag door naar hotel Parador de Málaga Gibralfaro. Hier parkeer je gratis en kost het je niets om op het terras te gaan zitten. Bestel iets lekkers en kijk hoe de zon ondergaat en de stad vijftig tint goud kleurt!

Het uitzicht op Málaga vanaf het hotel Parador de Málaga Gibralfaro © Pixabay

Het uitzicht op Málaga vanaf het hotel Parador de Málaga Gibralfaro © Pixabay

Groenere oorden
Het centrum van Málaga ligt vol pittoreske pleinen en parken. Ze vormen een welgekomen rustplek om even af te koelen van de hitte of van het shoppen. Maak er dan ook gretig gebruik van en maak er een korte stop. De Paseo de los Curas is een mooie wandeling door de Botanische Tuin van de stad. De fonteinen en de geur van appelsienbloessem brengt je in exotische sferen. Een paar kilometer buiten het centrum liggen de Montes de Málaga, ook wel de ‘longen van de stad’. De heuvels van het natuurpark liggen bezaaid met wandelpaden, picknickplekken en traditionele restaurants. Las zeker een pauze in om de typische gerechten te proeven en laat de drukte en het rumoer van de binnenstad volledig achter je.

De Botanische Tuin. © vreimunde via Flickr Creative Commons

De Botanische Tuin. © vreimunde via Flickr Creative Commons

3 x goedkoop eten en drinken
1.
Atarazanas Market: deze uitgebreide groente- en fruitmarkt dateert uit de 14de eeuw en werd oorspronkelijk gebouwd door de Moren als een hal om schepen in te bouwen en te herstellen. Tegenwoordig vind je er al wat lokaal en lekker is: olijven, oliën, vis, seizoenfruit en groenten. Een feest voor je zintuigen! Open van maandag tot zaterdag van 8u tot 14u.
2. Café Central: wellicht de beroemdste koffiezaak van Málaga. Het ligt midden in het centrum aan het Plaza de la Constitución en is de ideale plek om te genieten van de binnenstad. Bestel er ook de bekende churros eens. Spanjaarden lusten de gefrituurde deegstengels het liefst in chocolade of suiker.
3. Bodega-Bar el Pimpi: zin in tapas? In het historisch hart van de stad tref je geen betere locatie. De bar bestaat uit verschillende typisch Spaanse binnenplaatsjes (patio) versiert met planten en wijnstokken. Ook de gerechten vallen erg in de smaak.

Nog een muzikale tip
Weinig toeristen kennen het Flamenco museum van Málaga en weten bijgevolg ook niet dat er op vrijdagmiddag vaak live flamenco wordt gespeeld. Heb je de kans om te gaan? Zeker doen. De inkom is alvast gratis. Informeer wel even voordat je gaat of er iets gepland staat.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *