Getipt buiten het hoogseizoen: Mallorca met de fiets

In juli en augustus blijf je beter weg uit Mallorca. “We bereikten onze limiet”, meldde onlangs regionaal minister van Toerisme Gabriel Barceló. Dat impliceert twee dingen: het grootste eiland van de Balearen is nog steeds een hotspot voor zonnekloppers, feestvarkens, sport- en natuurliefhebbers. En buiten de hoogzomermaanden ben je wél welkom.

Toeristen niet welkom…
Over die laatste stelling rees vorig jaar nog twijfel, toen onbekenden de gevels in de binnenstad van Palma de Mallorca bekladden met slogans als ‘Toerist, jij bent de terrorist’ en ‘Toeristen naar huis, vluchtelingen welkom’. De plaatselijke bevolking leek het gehad te hebben met de toevloed aan zonnekloppers op hun mooie eiland. Drinkwatervoorraden raken uitgeput. En de schade aan het unieke natuurpatrimonium is vooral voor milieuactivisten een doorn in het oog.

… of toch wel?
Maar Mallorca lééft van toerisme, en wil dat blijven doen. Het was decennia geleden al een van de populairste dichtbij-vliegbestemmingen en is dat vandaag meer dan ooit. In 2016 groeide het aantal eilandbezoekers opnieuw aan met 11 procent tot een totaal van 15 miljoen, terwijl het eiland krap 1 miljoen inwoners telt. En dit jaar worden nog meer toeristen verwacht. Misschien toch van het goede te veel?

Zelfs in november blijven de temperaturen aangenaam warm. © Pixabay

Zelfs in november blijven de temperaturen aangenaam warm. © Pixabay

Aangename najaarszon
Niet als je dat eilandbezoek plant in het voorjaar, benadrukte ook minister Barcélo. Of in het najaar, want de hotelsector, winkeliers en horeca-uitbaters rekken graag hun seizoen. En met aangename temperaturen die gemiddeld 7°C hoger liggen dan bij ons kan dat probleemloos. Wij verbleven er begin november onder een stralend zonnetje en met dagtemperaturen die moeiteloos nog de 20°C overschreden.

Zatte Duitsers
Als uitvalsbasis kozen we een middenklassehotel aan het langgerekte Platja de Palma, net ten zuiden de hoofdstad, met zijn übertoeristische winkeltjes, vaak luidruchtige discotheken en biertempels, maar ook zijn quasi verkeersvrije boulevard langs een schitterend wit zandstrand. Wel, het bulkte toen niét van zatte Duitsers of Engelsen en je kon er aangenaam zonnen, struinen of fietsen, zonder voortdurend te hinderen of gehinderd te worden.

De onmiskenbaar gotische kantelen van de kathedraal van Palma.

De onmiskenbaar gotische kantelen van de kathedraal van Palma.

De gotische Seu torent imposant boven Palma-stad uit.

De gotische Seu torent imposant boven Palma-stad uit.

Warm rijden met Štybar
Fietsen, het hoge woord is eruit. Bij wielertoeristen en -avonturiers staat Mallorca met stip genoteerd. Fietsgrootheden als Gert-Jan Theunisse, Fred Rompelberg en Zdeněk Štybar runnen er een fietshotel en organiseren tochten en trainingskampen. In drukke toeristenoorden vind je op elke straathoek wel een fietsverhuurpunt waar je zowel stadsfietsen en e-bikes als sportieve topmodellen kan uitlenen.

Sightseeing op de fiets
Zalig, zelfs voor ongeschoolden, is de 30 km lange fietspromenade langs de kust van s’Arenal tot in het hart van Palma. Onderweg passeer je leuke stranden, een rustig stukje duingebied maar ook legio eet- en drinkgelegenheid. In Palma zelf kan je zo de stad in fietsen en een ommetje maken langs de vele bezienswaardigheden: de imposante Seu (kathedraal), het semi-Moorse Almudainapaleis, de gotische Llotja, de zeehaven of de Arabische baden.

Verpozing en verkoeling vind je onder de laanbomen van de drukke Passeig des Born.

Verpozing en verkoeling vind je onder de laanbomen van de drukke Passeig des Born.

Gastvrije hoofdstad
Palma is een droom van een stad die culturele rijkdom koppelt aan levendigheid en de nabijheid van het water. Een iets bescheidener kopie van haar ‘Catalaanse zus’ Barcelona. Dus kan het er langs de Passeig des Born en in de smalle winkelstraatjes ook wel eens beklemmend druk worden als je het verkeerde reismoment kiest. Maar afgezien van een verloren graffitislogan op een muur toont de stad zich toch uitgesproken gastvrij.

De Seu van Mallorca is het zesde drukst bezochte monument van Spanje.

De Seu van Mallorca is het zesde drukst bezochte monument van Spanje.

Stevige uithoeken
Ook westwaarts van Palma kan je ongebreideld fietsen langs de kust via het mondaine Portals Nous en Palmanova naar het roemruchte massatoeristenoord Magaluf, dat je voorts maar beter mijdt. Iets meer sportiviteit vergt een trip landinwaarts naar het ingeslapen stadje Andratx. Wie zich nog hogerop over de bergrug van de Serra de Tramuntana waagt, moet uit knoestig hout gesneden zijn of verkiest maar beter de huurwagen boven de fiets.

Fietsen langs de kustlijn van Palma vergt soms wel wat behendigheid.

Fietsen langs de kustlijn van Palma vergt soms wel wat behendigheid.

Favoriet van de celebrities
De bochtige panoramaweg langsheen die rug van Andratx naar Soller biedt onderweg vele schitterende plaatjes. Obligate stopplaatsen zijn het kloosterbergdorp Valldemossa en het idyllische Deià.  In het eerste, belangrijkste bedevaartsoord van het eiland, beleefde componist Chopin een historische romance met de Franse schrijfster George Sand. Nabij het tweede ligt de Britse dichter en schrijver Robert Graves (Ik, Claudius) begraven. Ergens tussen beide schuilt nu het Hollywoodpaar Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones voor de paparazzi in hun 19de-eeuwse herenhuis. En zij zijn lang niet de enige beroemdheden die hier toevlucht zoeken.

Nostalgische momenten verzekerd dankzij het 100 jaar oude art-nouveautreintje. © Pixabay

Nostalgische momenten verzekerd dankzij het 100 jaar oude art-nouveautreintje. © Pixabay

Nostalgie op de weg
Langs de sinaasappelgaarden in de vallei van Sóller tuft een honderd jaar oud art-nouveautreintje tot in het gezellige en soms ook overvolle havenplaatsje Port de Sóller, gelegen aan een mooie natuurlijke baai. Noordwaarts van Sóller leidt het bochtig bergparcours verder rond de hoogste bergpiek tot in Port de Pollença. Van daaruit kan je over een landtong met grillige rotspartijen naar de desolate uithoek Cap de Formentor.

Familievriendelijk
Het brede zuidoostelijke deel van het eiland is eerder vlak en biedt minder uitschieters. Maar langs de kustlijn liggen diverse zonnige cala’s of baaitjes waar het toeristisch aanbod kleinschaliger en familievriendelijker werd gehouden en rust en verpozing nog in het plaatselijke woordenboek staan. Je kan er kleinschalige excursies maken om opmerkelijke zeegrotten te bewonderen of waadvogels te bespieden in moerassig natuurgebied.

De haven Port de Sóller ligt ingesloten in een diepe, natuurlijke baai.

De haven Port de Sóller ligt ingesloten in een diepe, natuurlijke baai.

Pittige toeristentaks
Want mooie natuur heeft Mallorca in overvloed, ondanks de overrompeling door vakantiegangers van alle slag. Sinds vorige zomer betalen die allemaal een niet onaanzienlijke toeristentaks die kan oplopen tot 2 euro per persoon per dag in het hoogseizoen. De 30 miljoen euro aan extra inkomsten die dat genereerde, besteedt de plaatselijke regering onder meer aan drinkwatervoorziening en natuurbehoud. Ten gunste van zowel eilandbewoners als bezoekers. Iedereen tevreden, dus.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toeristische Infodienst Mallorca
| www.infomallorca.net
Mallorca – Spaanse Toeristische Dienst | www.spain.info
Bezienswaardigheden
Palma de Mallorca
| www.visitpalma.cat
Toeristenstreintje Sóller | trendesoller.com
Valldemossa | www.visitvalldemossa.com
Cap de Formentor | www.pollensa.com
Bereikbaarheid
Diverse chartermaatschappijen vliegen rechtstreeks op Mallorca.
De luchthaven Son Sant Joan ligt op ca. 8 km van hoofdstad Palma | www.aena.es

Foto’s: © Marc Kenis
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *