Mallorca

10 om te zien in Mallorca

Vergeet alle negatieve clichés omtrent Mallorca. Die zijn zeker niet altijd gelogen, maar wie de tijd neemt en per huurauto het eiland afdweilt, ontdekt al snel een mediterrane parel vol verrassende hoeken en kanten. Volg de gids!

Mallorca

De Ma-10 slingert zich als een krolse kat doorheen dit gebergte

1. Trek de bergen in
De noordwestkust van Mallorca is de mooiste kuststrook van het Balearen eiland. Met dank aan de Serra de Tramuntana, een middelgebergte dat de volledige noordwestkust van Mallorca bedekt en bestaat uit een massief gebergte vol stekelige berghellingen, diepe kloven en vruchtbare dalen. De Ma-10 slingert zich als een krolse kat doorheen dit gebergte, waarbij die de ene keer het dal intrekt, een andere keer tegen de zee aanschurkt. Dit resulteert in een aaneenschakeling van panoramische vergezichten en unieke uitkijkpunten.
TIP: Onderweg prikkelen bergdorpjes als Andratx, Valldemossa, Deia en Soller voldoende om een tussenstop in te lassen.

Mallorca

Bijna rechtstreeks vanuit de zee belandt de vis op je bord. Verser kan niet!

2. Ga lunchen in Puerto de Soller
Aan gezellige badplaatsen geen gebrek, al gaat onze voorkeur uit naar Puerto de Soller, ofte de havensite van het bergdorpje Soller. Puerto de Soller ligt ingebed in een wondermooie baai, met op de achtergrond de Sierra Tramuntana. Ga er lunchen op een van de terrasjes met zicht op de jachthaven. De vis – met tonijn en inktvis als lokale specialiteiten – wordt vanaf de vismarkt rechtstreeks op uw bord geserveerd. Verser vind je ze niet!

Mallorca

We nemen zowel de tram als de trein om ons door het unieke landschap – de Serra de Tramuntana – vol panoramische zichten te laten voeren

3. Neem de tram tussen Soller en Puerto de Soller
Er spoort een oude elektrische trein – De Rode Pijl – tussen Palma en Soller én een oude houten tram tussen Soller en Puerto de Soller. Je hebt dus de keuze tussen de trein en de tram. Beide ritten zijn de moeite waard, al was het maar omdat zowel de tram als de trein je door een uniek landschap – de Serra de Tramuntana – vol panoramische zichten voeren. De treinrit is 27 km lang, de tramrit ongeveer een 4-tal km.

Mallorca

In Valldemossa, een authentiek bergdorpje, bezoeken we het liefdesnestje van Chopin en George Sand

4. In het spoor van Chopin en George Sand
De Poolse componist Frédéric Chopin bracht, in het gezelschap van de Franse schrijfster George Sand en haar kinderen, tijdens de winter van 1838-1839 vier maanden door in een klooster in Valldemossa. Beiden vluchtten voor de bemoeienissen van de Parijse society die zich immens stoorde aan deze relatie. Een bezoek aan het klooster waar de geliefden enkele maanden doorbrachten loont. Los daarvan is Valldemossa een authentiek bergdorpje vol sfeerrijke straten, stegen en pleintjes.

Mallorca

De kathedraal La Seu vormt de visuele trekpleister van Palma

Mallorca

Flaneren op de passeig es Born

5. Bezoek Palma de Mallorca
Palma de Mallorca doet wat denken aan een miniversie van Barcelona. Ook hier flanneer je over een met bomen afgezoomde stijlvolle stadsboulevard, de passeig es Born zoals de Ramblas. De binnenstad bestaat uit een mix van Moorse en Spaanse invloeden, overgoten met een authentieke sfeerschepping vol zuiderse charme. De kathedraal La Seu vormt de visuele trekpleister van Palma omdat ze hoog boven de Moorse binnenstad uittorent.Vlak daarvoor verbind het Parc de la Mar, een stadspark, de Middellandse Zee en het middeleeuwse stadscentrum. Wil je voluit van de sfeer genieten, verdwaal dan lukraak in de vele kronkelende straten en stegen in de Moorse wijk.

Mallorca

Aan prachtige stranden geen gebrek op Mallorca

6. Vamos a la playa
Aan stranden geen gebrek in Mallorca, gaande van drukke zandstranden – alles tussen S’Arenal en de hoofdstad Palma – tot en met eenzame, soms moeilijk bereikbare, stranden aan de oostkant van het eiland. Ons favoriete familiestrand: Santa Ponça. Gelegen in een baai, omzoomd met bomen, vormt dit uitgestrekte zandstrand de ideale setting om het strand te combineren met een terrasje of een lunch met zicht op de baai. Tussen Ca’n Pastilla en S’Arenal vind je een vijftiental genummerde strandbars of balnearios.

Mallorca

Sommige stranden bevinden zich op unieke plaatsen tussen de kliffen.

7. Verken de oostkust van Mallorca
De oostkust van Mallorca, tussen het Parc Natural Mondrago en de badplaats Cala Rajada, moet je zeker ontdekken! Badplaatsen als Cala Millor, Porto Cristo en Cala d’Or en een aantal bekende grottencomplexen (als de Coves del Drac) behoren tot de bekendste en meest bezochte van het eiland. De ruwe kustlijn vol kliffen en inhammen geeft hier en daar een paar uitstekende zandstranden vrij. Zoals de Cala Millor kuststrook, zonder twijfel een van de mooiste publieke stranden van Mallorca.

Mallorca

De Ma-10 eindigt aan de far de Formentor

8. Ga uitwaaien op de Cap de Formentor
Het schiereiland Formentor bevindt zich aan de noordkant van de Serre de Tramuntana en bestaat uit een twintig kilometer lange landtong omringd door steile kliffen, loodrechte rotswanden en eenzame baaien. De weg vanaf Pollença klimt en daalt dat het een lieve lust is. Onderweg staan uitkijkpunten garant voor de mooiste panoramische vergezichten op Mallorca. Halverwege zie je een afslag naar de Cala Pi de la Posada, een ietwat tropisch aandoend zandstrand geliefd bij de locals. De vuurtoren sluit letterlijk de roadtrip

Mallorca

We fietsen door Palma en daarna over de kustpromenade tussen S’Arenal en Palma.

9. Ga fietsen op Mallorca
Mallorca staat hoog aangeschreven bij geoefende fietsers en andere sportievelingen. En daarbij is de bergweg doorheen de Serra de Tramuntana dé favoriete route. Het traject is geen 5 meter vlak! Geen wonder dat vele professionele wielrenners hier tijdens de wintermaanden het nieuwe wielerseizoen voorbereiden. Ben je niet gewoon om in bergen te fietsen? Dan raad ik je een fietstocht in Palma of een tochtje per huurfiets langs de kustpromenade tussen S’Arenal en Palma aan.

Mallorca

Via een huurauto bereikten én bezochten we unieke plekjes.

10. Huur een auto
Last but not least: om al dat ‘moois’ te ontdekken, huur je best een auto. Aan verhuurbedrijven geen gebrek op Mallorca. Tijdens het seizoen kan het soms zeer druk zijn, waardoor bepaalde autotypes niet beschikbaar zijn. Vandaar het advies om vanuit België je huurauto te regelen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mallorca | Plaça de la Reina, 207012 Palma | Tel. +34 971 173 990 | E-mail: [email protected]
Spaanse Dienst voor Toerisme | Koningsstraat 97, 1000 Brussel | Tel. +32 2 280 192 629 | E-mail: [email protected]
Bereikbaarheid
Mallorca is een van de meest populaire vliegtuigbestemmingen tijdens het zomerseizoen, dus geen gebrek aan vliegtuigtickets, noch aan luchthavens! Want Mallorca wordt zowel vanuit Brussels Airport als Oostende, Luik en Charleroi aangevlogen. Alle Belgische touroperators vliegen op Mallorca.
Weetje: omwille van de populariteit worden vliegtuigtickets richting Mallorca tijdens de zomermaanden zelden of nooit tegen dumpingprijzen op de markt gegooid!
Overnachten
Het hotelbestand varieert van eenvoudige hostals, over clubhotels en boetiekhotels tot en met chique resortcomplexen.

Foto’s: © Igor Vandenberghe

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *