Budgetvriendelijk Barcelona: zo pak je het aan

Barcelona, wereldstad aan de Middellandse Zee, heeft zoveel te bieden dat je er wel 5 dagen zoet bent. Van Gaudí’s Park Güell en de Sagrada Familia tot luieren aan het strand: plannen is de boodschap, en geld neertellen helaas ook. Tenzij je je niet laat vangen door toeristenvallen. Onze budgettips helpen alvast een handje!

Het wereldbekende Park Güell. © Pixabay

Het wereldbekende Park Güell. © Pixabay

Gek op Gaudí
Barcelona is één openluchtmuseum dankzij de kunsten van meesterarchitect Antoni Gaudí. Bewonder zijn werk in Park Güell (met uitzicht op de stad!), op de Passeig de Gràcia of aan de iconische maar nog steeds niet afgewerkte Sagrada Familia in de wijk L’Eixample. Hier liggen nog twee van zijn bekendste gebouwen: La Pedrera, ook wel Casa Milà genoemd, en Casa Batlló.

Meer kunst in de buitenlucht
Ook op andere plekken in de Spaanse stad beleef je kunst op straat. Spot Fernando Botero’s ‘Dikke Kat’ op Rambla del Raval, Peix, de enorme roestvrijstalen vissculptuur aan de waterkant van Frank Gehry en Roy Lichtensteins 15 meter hoge El Cap de Barcelona in Port Vell. Liefhebbers van Miró reppen zich best naar Parc de Joan Miró. Street art fans laten zich dan weer leiden door gidsen van Barcelona Street Style Tour. Zij geven graag een woordje uitleg bij de graffiti in ruil voor een welverdiende fooi.

Spot een echte Miró in het gelijknamige park. © jaime.silva via Flickr Creative Commons

Spot een echte Miró in het gelijknamige park. © jaime.silva via Flickr Creative Commons

Museumhoppen op zondag
1. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB): opgericht door de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Hier hangen hedendaagse, alternatieve en innovatieve werken en gaan soms ook debatten, filmavonden, cursussen en lezingen door. Gratis op zondag vanaf 15u.
2. Museu d’Història de Barcelona (MUHBA): dit museum vertelt de geschiedenis van de stad vanaf de Romeinse tijd tot nu. Een ondergrondse tour neemt je meer langs Romeinse wegen en huizen. Gratis op zondag vanaf 15u.
3. Museu Nacional d’Art de Catalunya: voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van Catalonië en haar bijzondere kunst. De architectuur van het gebouw is van Gaudí’s hand. Gratis op zaterdagen vanaf 15u en op de eerste zondag van de maand.
4. Museu Picasso: geen citytrip naar Spanje zonder een ode te brengen aan de wereldbekende Spaanse kunstschilder Picasso. Het museum biedt een overzicht uit zijn vroegere jaren via meer dan 3500 werken. Gratis op de eerste zondag van de maand en elke zondag vanaf 15u.

Het Museu Nacional d'Art de Catalunya op de Montjuïc. © Wikimedia Commons

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya op de Montjuïc. © Wikimedia Commons

Eigenzinnige hoogtepunten voor geen geld
Eens in Barcelona kan je de Sagrada Familia, Las Ramblas en de populaire overdekte markthal La Boqueria Market moeilijk overslaan, maar durf zeker ook verder kijken dan de toeristische plekken. Die kosten je ook doorgaans minder! Zo is de gratis toegankelijke Kathedraal van Barcelona in de wijk Barri Gòtic een aanrader. En ook op de Plaça Reial, een pittoresk gelegen plein net buiten Las Ramblas, kom je helemaal tot rust. El Born staat bekend als de meest artistieke buurt. Stop hier even voor een bezoek aan de kerk Santa María del Mar en de smakelijke en bovendien pak minder drukke markthal Santa Caterina Market.

Plaça Reial. © Wikimedia Commons

Plaça Reial. © Wikimedia Commons

Magisch Montjuïc
Neem de kabelbaan of wandel gewoon naar de top van de Montjuïc-heuvel voor een knap uitzicht op de stad, charmante tuinen en verschillende bezienswaardigheden. Sommige zijn betalend, anderen kan je gratis binnen zoals het Castell de Montjuïc, ooit het fort van de stad. Hier ligt ook het Museu National d’Art de Catalunya en ’s avonds geniet je aan de voet van de heuvel van het magische lichtspektakel van de Fontein van Montjuïc, ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1929.

Zonsondergang op de Montjuïc. © Pixabay

Zonsondergang op de Montjuïc. © Pixabay

Het beste uitzicht van Barcelona
Dat vind je niet op de dure Sagrada Familia, maar wel bij de Bunkers del Carmel. Die liggen een half uurtje wandelen vanaf het metrostation Alfons X op de heuvels. De ruïnes daar zijn restanten van luchtafweerbunkers uit de Burgeroorlog. Ze raakten in verval na de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Hier kijk je uit op de Middellandse Zee, het doolhof van straten in de wijk Barrio Gòtic en de Sagrada Familia die fier boven het stadscentrum uitsteekt. Het exacte adres: Carrer del Turó de la Rovira 61.

Vanaf de Bunkers del Carmel geniet je van een spectaculair uitzicht op de stad. leo gonzales via Flickr Creative Commons

Vanaf de Bunkers del Carmel geniet je van een spectaculair uitzicht op de stad. leo gonzales via Flickr Creative Commons

Strandganger
Het kost je geen cent maar doet ontzettend deugd: kuieren langs de Passeig Martim. De zeebries wappert door je haren terwijl je geniet van straatbandjes of snuistert tussen handgemaakte souvenirs. Verderop kan je het strand op gaan om ten volle van een stralende zomerdag te genieten! Mijd de toeristische drukte door wat verder te lopen op zoek naar een rustig plekje. Vergeet alvast geen zonnecrème!

Ontvlucht de drukte van de stad op het strand! © annaspies via Flickr Creative Commons

Ontvlucht de drukte van de stad op het strand! © annaspies via Flickr Creative Commons

Gratis wandelingen
Ook in Barcelona kan je gemakkelijk aansluiten voor een gratis stadswandeling, al dan niet in bepaalde wijken of rond een bepaald thema. Geïnteresseerd? Loop dan eens langs bij de gidsen van Runner Bean Tours, Sandemans New Europe of Free Walking Tours Barcelona.

Openbaar vervoer
Barcelona ontdek je zonder problemen te voet. Voor langere afstanden kan je vertrouwen op het goed georganiseerde metronetwerk. Met een tienbeurtenkaart (vanaf 9,95 euro) geraak je al een heel eind. Met de Hola BCN Travel Card (vanaf 14,50 euro voor 2 dagen) reis je onbeperkt met de bus, metro, trein en tram en is je transfer van en naar de luchthaven ook geregeld. Mag het wat sportiever? Huur dan een fiets bij Green Bikes Barcelona. Voor één uur betaal je 2 euro, voor 24 uur 10 euro.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *