Wandelen langs welvarend erfgoed in Bielefeld

Te midden van het Teutoburgerwoud, op een kruispunt van wandelwegen en pelgrimspaden, ligt de thuisbasis van Dr. Oetker en de linnenwevers. Bielefeld koppelt het aangename van een gezellig provinciestad aan de bedrijvigheid van een economisch knooppunt. Reisreporter Steven geniet er van een kortverblijf en laat zich leiden door het opkomende wandeltoerisme.

Basiskamp voor de Hermannsweg
Ik leerde Bielefeld kennen als basisoord voor de Hermannsweg, een bijzonder mooi en groot routepad, dat van Rheine tot Leopoldstal loopt over een afstand van 156 kilometer. Dagelijks vertrek ik van hieruit om in verschillende etappes uiteindelijk tot bij het Hermanssdenkmal te belanden: het indrukwekkend monument dat op een heuvelrug werd opgetrokken, ter ere van de Germaanse veldheer Arminius.

Het 53 meter hoge Hermanssdenkmal. © Wikimedia Commons

Het 53 meter hoge Hermanssdenkmal. © Wikimedia Commons

Slingeren tussen de bomen
Arminius, in het Duits vertaald als Hermann, was met een slinkse tactiek erin geslaagd de opmars van de Romeinen tot stilstand te brengen. Tot vandaag met een kolossaal beeld van 53 meter hoog als een levende herinnering gebracht. Je kan het beeld beklimmen en genieten van een indrukwekkend panorama, of in het avonturenpark, aan de voet van het beeld, gaan slingeren tussen de bomen. Daarnaast kan je er trouwens ook rustig genieten van regionale lekkernijen, iets wat je mij geen twee keer moet vertellen.

De Sparrenburg van Bielefeld. © Pixbay

De Sparrenburg van Bielefeld. © Pixbay

Van de Sparrenburg tot IJzeren Anton
Terug in Bielefeld zet ik mijn kuiten opnieuw aan het werk door de heuvels rond het centrum te beklimmen, op weg naar de Sparrenburg. Daar ligt mijn volgend startpunt naar de IJzeren Anton. Een wandeltrip van ongeveer 5 kilometer leidt me naar het uitzichtplatform dat opgericht werd als Bismarck-toren, een monument ter nagedachtenis van Otto von Bismarck. Wanneer ik terug aan de Sparrenburg ben, is het nieuwe infocentrum open. Hier krijg ik zelfs Nederlandstalige brochures aangereikt met informatie over de andere bezienswaardigheden in en rond de stad.

Kerkhof in de tuin
Na enkele dagen over de heuvels te wandelen, houd ik het vandaag liever wat eenvoudiger. Ik laat me langs de oevers van de Luther en over vlakke paden geleiden naar de parken rondom Bielefeld. Deze stad is enorm groen. In het centrum laat de bloemenpracht in de botanische tuinen met niet onberoerd. Erg vreemd is wel dat deze tuinen doorlopen in het aangrenzende kerkhof, waar ik onder de indruk ben van een aantal opmerkelijke praalgraven. Een vereeuwigd symbool voor de rijke economie en welvaart van de stad.

Tot rust komen in de Botanische Garten van Bielefeld. © Steven Loockx

Tot rust komen in de Botanische Garten van Bielefeld. © Steven Loockx

In Bielefeld komt je ongetwijfeld Dr. Oetker tegen. © Steven Loockx

In Bielefeld kom je ongetwijfeld Dr. Oetker tegen. © Steven Loockx

In de schaduw van Dr. Oetker
Wie Bielefeld benoemt, kan niet rond de naam August Oetker. Het is immers hier dat de zogenaamde keukendokter in 1891 de basis legde van het huidige imperium, opgebouwd vanuit een solide assortiment bakproducten, reikend tot pizza’s, dranken, hotels en zelfs een eigen bank. Vandaag ligt de hoofdzetel nog steeds in het centrum en in het museum kan je op actieve manier de geschiedenis van Oekter ontdekken. Let op, voor een bezoek aan Dr. Oetker dien je wel ruim op voorhand te reserveren.

De Kunsthalle met moderne kunst ontworpen door een Amerikaanse architect. © Wikimedia Commons

De Kunsthalle met moderne kunst ontworpen door een Amerikaanse architect. © Wikimedia Commons

Fier op haar levendigheid
Naast Oetker hebben ook andere gekende Duitse firma’s hun roots in Bielefeld. Denk aan Schüco, Seidensticker of Dürkopp Adler. Het zijn maar enkele van de klinkende namen die mee de welvaart in de regio een boost gaven. Dat straalt de stad ook vandaag nog uit, onder meer met enkele prachtige vakwerkhuizen in het historisch centrum, het sierlijke stadstheater en het opvallende museum voor moderne kunsten dat huist in een realisatie van de Amerikaanse architect Philip Johnson. Bielefeld leeft en blijft daardoor tot vandaag bijzonder aantrekkelijk.

Ingepakt en klaar
Blij dat ik mijn tijd nam om Bielefeld rustig te verkennen. De stad heeft veel meer te bieden dan ik in eerste instantie dacht. Bovendien ben ik nog lang niet uitgekeken en overweeg ik zelfs om eens terug te keren. Ik houd mijn bagage alvast bij de hand. Klaar voor een tweede ronde in deze groene metropool!

Het uitzicht op de stad vanop de Sparrenburg. © Shepard4711 via Flickr Creative Commons

Het uitzicht op de stad vanop de Sparrenburg. © Shepard4711 via Flickr Creative Commons

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tourist-Information | im Neuen Rathaus | Niederwall 23
Tel. +49 (0) 521 51 69 99 | Internet: www.bielefeld.de
Tourist-Card Bielefeld | www.bielefeld.de/de/ti/card/
Bereikbaarheid
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
NMBS Europe (trein) | www.b-europe.com
GoEuro (prijsvergelijking) | www.goeuro.nl
MoBiel (stadsvervoer) | www.mobiel.de
Bezienswaardigheden
Sparrenburg | Am Sparrenberg 40
Tel. +49 (0) 521 51 67 89 | Internet: www.bielefeld.jetzt/sparrenburg
Kunsthalle Bielefeld | Artur-Ladebeck-Strasse 5
Tel. +49 (0) 521 329 995 00 | Internet: www.kunsthalle-bielefeld.de
Dr.OetkerWelt | Lutterstrasse 14
Tel. +49 (0) 0800 71 72 73 74 | Internet: www.oetker.de/dr-oetker-welt/startseite.html
Heimat-Tierpark Olderdissen | Dornberger Strasse 151
Tel. +49 (0) 521 51 29 56 | Internet: www.meierhof-olderdissen.eu
Botanischer Garten | Am Kahlenberg
Hermannweg | Teutoburger Wald Tourismus | Turnerstrasse 5-9
Tel. +49 (0) 521 967 33 25 | Internet: www.hermannshoehen.teutoburgerwald.de
Teutoburgerwald | Teutoburger Wald Tourismus | Turnerstrasse 5-9
Tel. +49 (0) 521 967 33 25 | Internet: www.teutoburgerwald.de
Overnachten
Golden Tulip Bielefeld City | Waldhof 15
Tel. +49 (0) 521 528 00 | Internet: www.goldentulip.com

Coverfoto: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Wandelen langs welvarend erfgoed in Bielefeld”

  1. 1) lang werd er gedacht dat Bielefeld niet bestaat – maar ze beweren van wel
    2) het Hermansdenkmal wordt vaak misbruikt door mensen met een niet zo sympathieke politieke visie op Duitsland – daarom blijft het voor minder nationalistische Duitsers vaak een rare reisbestemming om aan te raden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *