Op verkenning door de geheime gangen van Dover

Binnenkomen in graafschap Kent doe je door de grote poort van witte kliffen. Voorheen deden ze dienst als het betere verdedigingsschild, nu slaan ze je met verstomming door hun natuurpracht. Reisreporter Karel laat de historische verhalen op zich afkomen en verwent zichzelf met prachtige vergezichten!

Op slechts een uur tijd vaar je inclusief auto naar Dover.

Op slechts een uur tijd vaar je inclusief auto naar Dover.

Tea and biscuits op de kliffen
De kliffen zijn een uitgelezen plek om even uit te waaien. Ze worden beheerd door The National Trust dankzij heel wat giften. Een korte wandeling biedt je al een indrukwekkend zicht op de haven en de zee. Wie even doorstapt, geniet in de historische vuurtoren van tea and biscuits en een korte rondleiding. Geoefende wandelaars stappen door tot in Deal. Je wagen geraak je kwijt op de parking aan het bezoekerscentrum in Dover, dé plek voor wat extra uitleg, een gezellige thee en wandeltips.

Transport naar de haven
Aan het begin van de wandeling stijgt de grond langsheen het wandelpad in platte terrassen, een erfenis van de immense gevangenis die er werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. De houten dwarsliggers onder je voeten herinneren aan de sporen waarmee grondstoffen vervoerd werden door gevangenen. Prikkelend in het landschap is de opvallende bult aan de kliffen. Het klimparadijs van de kinderen is eigenlijk een ondergrondse tunnel door de kliffen waarmee ook steenkool naar de haven werd gebracht.

Dover_kliffen2

Het uitzicht op de kliffen is fenomenaal!

Het uitzicht op de kliffen is fenomenaal!

Verrassende natuurtochten
Geniet van de planten en dieren die je op je wandeling vergezellen. Wij ontdekten alvast wilde kool, kraaien, meeuwen en zelfs een groene specht. Bij hoogteverschillen maak je gebruik van de aangelegde aarden trappen, waar stevige wandelschoenen waarmee je niet uitglijdt toch een aanrader zijn. John, onze vrijwillige gids van The National Trust, vertelde dat de organisatie binnenkort ook het laatste stukje privégrond op de kliffen in beheer zal hebben.

Een militair platform in tijden van oorlog
Het goed verstopte gebouw op de klif is een legerbatterij die de haven moest beschermen. Een tweede batterij deed hetzelfde aan de andere kant van de haven. Schepen waren een ideaal mikpunt vanop de kliffen tijdens de verschillende oorlogen. Zo werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse schepen gekelderd die voor de kust van Calais voeren. Loop er langs de loopgraven die toen uit voorzorg werden aangelegd, maar gelukkig nooit werden gebruikt.

De poort naar Dover Castle.

De poort naar Dover Castle.

Links Dover Castle en rechts de St Mary-in-Castrokerk

Links Dover Castle en rechts de St Mary-in-Castrokerk

Katapult naar de middeleeuwen
Vergeet zeker ook niet Dover Castle van koning Henry II te bezoeken. Je klimt er naar het dak van de middeleeuwse Donjon uit de 12de eeuw. Van daaruit word je terug gekatapulteerd door de hele historische site van Dover. Uniek is de Romeinse lichttoren aan de St Mary-in-Castrokerk, waar een vuur werd aangestoken als er gevaar dreigde. Binnenin de middeleeuwse kerk, die in de 19de eeuw werd gerenoveerd, worden tot op heden soldaten herdacht en gevierd die in het buitenland streden voor het vaderland.

Wandelen gaat op de kliffen of door de tunnels.

Wandelen gaat op de kliffen of door de tunnels van het kasteel.

Kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog
Daal af in de onderaardse gangen onder het kasteel die ten tijde van de oorlog met Napoleon werden gegraven op de site. Vandaag beleef je er het spectaculaire verhaal van ‘de redding uit Duinkerke’, misschien wel het belangrijkste moment van de Tweede Wereldoorlog. In de bunkers herbegint de oorlog met een radiofragment, een helder videoverslag van de situatie en de uitwerking van het reddingsplan van meer dan 300.000 soldaten die waren ingesloten door de Duitse bezetter.

Dover_haven

Kom tot rust aan de kustlijn van Dover.

Kom tot rust aan de kustlijn van Dover.

Ideaal als daguitstap
Dover Castle is een domein vol historische attracties. Je betaalt eenmalig toegang tot het hele domein, waar je een hele dag mee zoet bent. Verschillende gebouwen kun je vrij bezoeken. Op andere plaatsen, zoals in de oorlogtunnels, worden de verhalen verteld door rondleidingen op vaste tijdstippen. Hou de overzichtelijke folder bij de hand zodat je weet wanneer je best je picknick plant. Voor je het weet neemt Dover je helemaal terug in de tijd, van de Romeinen tot aan de 20ste eeuw.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Kent | Internet: www.visitkent.co.uk
Bereikbaarheid
P&O Ferries | www.poferries.com/nl/portal
Bezienswaardigheden
The White Cliffs of Dover | Upper Road
E-mail: [email protected] | Tel. +44 (0)1304 202756
Internet: www.nationaltrust.org.uk/white-cliffs-dover
Dover Castle
| Castle Hill
E-mail: [email protected] | Tel. +44 (0)870 333 1181
Internet: www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/dover-castle/
Eten en drinken
Dover Waterfront | Waterloo Crescent
Overnachten
Best Western Dover Marina Hotel | Waterloo Crescent

Foto’s: © Karel De Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Op verkenning door de geheime gangen van Dover”

  1. Hey Karel,
    Wij zijn van plan om een trip te maken naar Dover, ik heb 1 vraagje, kan je de toegang tot het kasteel betalen met Maestro of Mastercard? Of moet ik geld inwisselen?

    met vriendelijke groeten
    Jimmy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *