Voorjaarsuitje: tuinen kijken in Kent

Je hoeft geen groene vingers te hebben om de tuinen van het graafschap Kent te bezoeken. Naast de overweldigende bloemenpracht is een bezoek aan deze tuinen en hun kasteel vooral ook boeiend omwille van de verhalen van hun illustere bewoners. Reisreporter Rita genoot er van de groene schoonheid.

Romantisch wandelen in Sissinghurst
Het schrijverskoppel Vita Sackville-West en Sir Harold Nicholson kocht in 1930 dit oude vervallen kasteeldomein in Tudorstijl. Zij renoveerden het huis en legden de romantische tuin met verschillende thematische tuinkamers aan. Je kunt er ook de bibliotheek met meer dan 4000 boeken en de werkkamer van Vita bezoeken. Aan de ingang van het kasteel staan oasthouses: ronde gebouwen met een spitse ronddraaiende toren, die vroeger dienden voor het drogen van de hop.

Irissen bij Sissinghurst ©NTPL-Jonathan Buckley

Irissen bij Sissinghurst © NTPL-Jonathan Buckley

Alle seizoenen bewonderen in Hole Park
In Hole Park groeit een grote variëteit van bloemen en planten die van het voorjaar tot in de herfst voor verrassende kleur- en geureffecten zorgen. Taxushagen strak of in topiary geknipt en oude muren met deuropeningen en vensters scheiden de tuinkamers van elkaar. Zeer aantrekkelijk is the vineyard, waar de blauweregen overweldigt en waar een unieke Agapanthussoort  groeit. Het woodland kleurt in het voorjaar paars en wit door de boshyacinten en de daslook.

De tuinen van Hole Park © Darryl Curcher photography

De tuinen van Hole Park © Darryl Curcher photography

De oudste privé-tuin
In Penshurst Place Castle, daterend uit 1341, woont nog steeds de familie Sidney. De vijf hectare grote tuin met geometrische vormen werd al voor 1346 aangelegd. Uniek is de Union Jacktuin die in juli in volle bloei staat en die je zelfs vanuit het vliegtuig kunt zien. Naast een tuin met fruitbomen ligt er ook een Italiaanse tuin met waterelementen, een rozentuin, middeleeuwse visvijvers en een tuin voor blinden. Het middeleeuwse huis heeft prachtig ingerichte kamers met een opmerkelijke collectie wandtapijten, schilderijen, meubels en porselein.

Bloempracht rond Penshurst.

Bloempracht rond Penshurst.

Hever Castle overweldigt
Het kasteel van Hever in Edenbridge, een 13de-eeuwse omwalde burcht, is onlosmakelijk verbonden met de familie Boleyn. In de tuinen van Hever Castle maakte Henry VIII het hof aan zijn tweede vrouw Anne Boleyn. Begin 20ste eeuw werd Hever Castle verkocht aan de schatrijke Amerikaan William Waldorf Astor die het sterk vervallen kasteel grondig liet renoveren. Hij liet er onder andere een Italiaanse tuin aanleggen met een kopie van de Trevi fontein en tal van originele antieke beelden en zuilen. Ook voor de talrijke tuinkamers liet hij bomen, bloemen en planten uit andere landen overbrengen. Helemaal indrukwekkend is het 38 are groot meer, waarvoor 1000 mensen gedurende twee jaar manueel graafwerk verrichtten.

Het kasteel van Hever.

Het kasteel van Hever.

National Trust beheert
National Trust is een onafhankelijke instelling in de Angelsaksische landen die bedreigd historisch en natuurlijk erfgoed beheert. De instelling verwerft dit erfgoed zowel door aankoop als door legaat. Iedereen kan lid worden van National Trust. Bij de leden zijn er ook vrijwilligers die in de historische monumenten aanwezig zijn als suppoost of werkzaam zijn in de National Trust shops.

Het kasteel van Penshurst.

Het kasteel van Penshurst.

Ontmoet een Kentish Greeter
Niemand kent zijn streek beter dan de eigen inwoners. Naar het voorbeeld van New York waar vrijwilligers toeristen gratis rondleiden, ontstonden in Kent de Kentish Greeters. Zij nemen kleine groepjes toeristen gedurende een tweetal uur mee naar de mooiste plaatsen, leukste restaurants of theaters in hun stad of streek. Een Greeter is geen professionele gids en hij organiseert zelf ook geen trektochten of wandelingen.

PRAKTISCHE INFO
Kent
| www.visitkent.co.uk
Kent Greeters
| www.visitkent.co.uk/greeters
National Trust
| www.nationaltrust.org.uk
Bereikbaarheid

Info en reserveringen DFDS Seaways
| www.dfdsseaways.co.uk
Bezienswaardigheden

Sissinghurst Castle & Gardens
| www.nationaltrust.org.uk/sissinghurst
Hole Park
| www.holepark.com
Penshurst Place & Gardens
| www.penshurstplace.com
Hever Castle & Gardens
| www.hevercastle.co.uk

Foto’s: © Visit Kent via Flickr

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *