Wijn beleven langs de Elbe op de Saksische Wijnwandelweg

Onder het motto ‘Vieren, beleven en genieten’ viert de Saksische Wijnstraat dit jaar haar 25-jarig jubileum. Op het programma: tentoonstellingen, wijnproeverijen, open dagen bij wijnmakers op 26 en 27 augustus en wijnarrangementen in restaurants. De extra kilo’s raak je zo kwijt dankzij 55 km wandelplezier!

Verdrukking
In het Elbedal bij Dresden wordt al ruim 850 jaar wijn gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de wijnbouw tijdens het DDR-bestuur in de verdrukking. In 1992, een jaar na de Duitse hereniging, sloegen wijnbouwers en lokale bestuurders de handen ineen om de Saksische wijnstraat nieuw leven in te blazen. Er werd sindsdien veel geïnvesteerd in vernieuwde wijngoederen en de ontwikkeling van de Wijnwandelweg tot toeristische attractie.

Het stadje Meissen. © Toerisme Saksen

Het stadje Meissen. © Toerisme Saksen

Dresden langs de Elbe. © Toerisme Saksen

Dresden langs de Elbe. © Toerisme Saksen

Volledige wijnervaring
De 55 km lange Saksische Wijnwandelweg loopt van Pirna (nationaal park Sächsische Schweiz) naar Diesbar-Seuslitz (boven Meissen). Typische wijnstadjes zijn Meissen, ook bekend om het porselein, en Radebeul. De streek produceert diverse wijnsoorten, inclusief ‘Eisweinen’. Een stevige doorstapper kan de wijnwandelweg in twee dagen doen. Maar in dat tempo de kilometers afleggen is zonde.

Afwisselende uitzichten
Bovendien maak je dan veel kans om van alles mis te lopen. Maar weinig wandelroutes bieden namelijk zoveel afwisseling: een nationaal park, cultuurmetropool Dresden, kastelen, historische stadjes en florerende wijngoederen. Met vele terrassen langs de rivier om de voeten te laten rusten en de dorst te lessen. Ook de bekende Elberadweg, één van de grootste fietsroutes van Duitsland, loopt door de Saksische wijnstraat.

Geniet met volle teugen van de goed bewegwijzerde wijnroute zonder extra bagage. © Toerisme Saksen

Geniet met volle teugen van de goed bewegwijzerde wijnroute zonder extra bagage. © TMGS / Rene Gaens | © Toerisme Saksen

Wandelen zonder bagage
De Saksische Wijnstraat is een met bordjes bewegwijzerde wandelroute. Vrijwel alle paden zijn verhard en lopen langs de Elbe tussen de wijnstokken. Hierdoor is het profiel egaal en gemakkelijk voor wandelaars. Elbland Tourismus, de beheerder van de route, kan op verzoek het transport van bagage regelen naar het volgende overnachtingsadres. Het ‘Wandern ohne Gepäck’.

Pionier
Het grootste wijngoed is het fraai gerestaureerde Schloss Wackerbarth met modern bezoekerscentrum. Naast droge witte wijnen staat Wackerbarth beroemd om zijn mousserende wijnen. Het wijnhuis mag zichzelf op één na oudste producent van sprankelende wijnen in Duitsland noemen. Op het wijngoed worden rondleidingen gegeven en proeverijen georganiseerd.

Laat je onderdompelen in de geschiedenis en filosofie van de verschillende wijnhuizen. © Oliver Killig

Laat je onderdompelen in de geschiedenis en filosofie van de verschillende wijnhuizen. © Oliver Killig

Adellijke afkomst
Het grootste particuliere wijngoed in Saksen is Schloss Proschwitz. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat vroeger van zijn familie was geweest. Sindsdien heeft Prinz zur Lippe fors geïnvesteerd in het domein dat naast witte ook rode wijnen produceert.

Slapen in een wijnhuis
Veel Saksische wijnmakers ontvangen je niet alleen om wijnen te proeven, ze nodigen je ook graag uit om te blijven overnachten. Bijvoorbeeld Schloss Proschwitz, Hofflössnitz en het kleinere wijngoed Weinhaus Schuh met een ‘Vinotel’ zijn aangename overnachtingsmogelijkheden. Alle info over Saksische wijnen en de wijngoederen: www.weinbauverband-sachsen.de

Coverfoto: © Toerisme Saksen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *