De 18 mafste standbeelden in Europa

Op elk plein in eender welke stad in Europa vind je ongetwijfeld een arsenaal aan herdenkingsmonumenten in de vorm van kunstzinnige standbeelden. Maar ze zijn niet allemaal zo conservatief als we zouden verwachten. Geef je een eigenzinnige kunstenaar vrij spel, dan is dit het resultaat. Speciaal, en we drukken ons nog zacht uit.

 • Angry Boy in Oslo, Noorwegen: in het Vigeland Sculpture Park, gelegen in het Frogner Park in de Noorse hoofdstad, vind je maar liefst 212 aparte beeldhouwwerken van Gustav Vigeland. Het bekendste is Angry Boy, een beeld van een naakt jongetje dat stampvoetend aan het huilen is. Een andere controversieel beeld in het park toont een man die baby’s van zich afslaat. © Paul Egell-Johnsen
  Angry Boy in Oslo, Noorwegen: in het Vigeland Sculpture Park, gelegen in het Frogner Park in de Noorse hoofdstad, vind je maar liefst 212 aparte beeldhouwwerken van Gustav Vigeland. Het bekendste is Angry Boy, een beeld van een naakt jongetje dat stampvoetend aan het huilen is. Een andere controversieel beeld in het park toont een man die baby’s van zich afslaat. © Paul Egell-Johnsen
 • Bureaucratic Themis in Ringkobing, Denemarken: dit sculptuur van de Deense kunstenaar Jens Galschiot beeldt de godin van rechtvaardigheid uit als een obese vrouw steunend op de schouders van een uitgehongerde Afrikaanse man. Het standbeeld is 3,5 meter hoog en was voor het eerst te zien in 2009 tijdens de 15de klimaatconferentie die plaatsvond in Kopenhagen. © Google Plus
  Bureaucratic Themis in Ringkobing, Denemarken: dit sculptuur van de Deense kunstenaar Jens Galschiot beeldt de godin van rechtvaardigheid uit als een obese vrouw steunend op de schouders van een uitgehongerde Afrikaanse man. Het standbeeld is 3,5 meter hoog en was voor het eerst te zien in 2009 tijdens de 15de klimaatconferentie die plaatsvond in Kopenhagen. © Google Plus
 • De Vaartkapoen in Brussel, België: dit standbeeld staat sinds 1985 in de Brusselse gemeente Molenbeek. De naam van het kunstwerk verwijst naar iemand die in Molenbeek geboren is. Kunstenaar Tom Frantzen heeft het beeld op twee niveaus gezet: enerzijds het riool en anderzijds de stoep. De Vaartkapoen komt als een duivel uit een doos en doet de autoriteit, zijnde de politieagent, wankelen. © Claude
  De Vaartkapoen in Brussel, België: dit standbeeld staat sinds 1985 in de Brusselse gemeente Molenbeek. De naam van het kunstwerk verwijst naar iemand die in Molenbeek geboren is. Kunstenaar Tom Frantzen heeft het beeld op twee niveaus gezet: enerzijds het riool en anderzijds de stoep. De Vaartkapoen komt als een duivel uit een doos en doet de autoriteit, zijnde de politieagent, wankelen. © Claude
 • Eros Bendato in Krakow, Polen: ook wel ‘the Eyeless Head’ genoemd. Het is een werk van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Oorspronkelijk stond het kunstwerk op het plein voor de Galeria Krakowska, maar dat tegen de zin van Mitoraj omdat het dan bij een commercieel gebouw stond. Nu staat het hoofd bij de Town Hall Tower, waar het is uitgebloeid tot een onverwachte toeristische attractie. Veel bezoekers kruipen namelijk in het holle hoofd om door de oogkassen te kunnen kijken. © Heinrich Pollmeier
  Eros Bendato in Krakow, Polen: ook wel ‘the Eyeless Head’ genoemd. Het is een werk van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Oorspronkelijk stond het kunstwerk op het plein voor de Galeria Krakowska, maar dat tegen de zin van Mitoraj omdat het dan bij een commercieel gebouw stond. Nu staat het hoofd bij de Town Hall Tower, waar het is uitgebloeid tot een onverwachte toeristische attractie. Veel bezoekers kruipen namelijk in het holle hoofd om door de oogkassen te kunnen kijken. © Heinrich Pollmeier
 • Hanging Man in Praag, Tsjechië: David Cerný, het enfant terrible onder de Praagse kunstenaars, heeft heel wat van zijn kunst tentoongesteld in de straten van de Tsjechische hoofdstad. Wie goed oplet op het kruispunt met de Husova en de Skorepka straat in het oude stadsgedeelte, ziet dit sculptuur hangen. Het beeldt Sigmund Freud uit, de bekend psychoanalist die geboren werd in Freiberg, Moravië, ook in Tsjechië. © Liezel&Ed
  Hanging Man in Praag, Tsjechië: David Cerný, het enfant terrible onder de Praagse kunstenaars, heeft heel wat van zijn kunst tentoongesteld in de straten van de Tsjechische hoofdstad. Wie goed oplet op het kruispunt met de Husova en de Skorepka straat in het oude stadsgedeelte, ziet dit sculptuur hangen. Het beeldt Sigmund Freud uit, de bekend psychoanalist die geboren werd in Freiberg, Moravië, ook in Tsjechië. © Liezel&Ed
 • De Opgehangen Neushoorn in Potsdam, Duitsland: deze neushoorn hangt al sinds 2001 boven een voetpad in Potsdam. Hij lijkt zijn vrijheid te hebben opgegeven. Het is het werk van Stefano Bomberdieri, die bovendien wel vaker neushoorns als inspiratie gebruikt. © Anna Henningsgaard
  De Opgehangen Neushoorn in Potsdam, Duitsland: deze neushoorn hangt al sinds 2001 boven een voetpad in Potsdam. Hij lijkt zijn vrijheid te hebben opgegeven. Het is het werk van Stefano Bomberdieri, die bovendien wel vaker neushoorns als inspiratie gebruikt. © Anna Henningsgaard
 • Santa Claus in Rotterdam, Nederland: op het Eendrachtsplein staat dit 5,5 meter grote beeld, gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Paul McCarthy in 2001. Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom vasthoudt. Maar al snel gaven de Rotterdammers er hun eigen interpretatie aan en kreeg het beeld de bijnaam ‘Kabouter Buttplug’. © Stewie1980
  Santa Claus in Rotterdam, Nederland: op het Eendrachtsplein staat dit 5,5 meter grote beeld, gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Paul McCarthy in 2001. Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom vasthoudt. Maar al snel gaven de Rotterdammers er hun eigen interpretatie aan en kreeg het beeld de bijnaam ‘Kabouter Buttplug’. © Stewie1980
 • Le Pouce Monument in Parijs, Frankrijk: wie in Parijs La Défense bezoekt, het zakelijk district in de stad, zal ongetwijfeld botsen op ‘de Duim’ van César Baldaccini, gemaakt in 1965. Deze beeldhouwer stond erom bekend om objecten een andere vorm of grootte te geven. Dit kunstwerk is trouwens afgeleid van zijn eigen duim. © carlos_seo
  Le Pouce Monument in Parijs, Frankrijk: wie in Parijs La Défense bezoekt, het zakelijk district in de stad, zal ongetwijfeld botsen op ‘de Duim’ van César Baldaccini, gemaakt in 1965. Deze beeldhouwer stond erom bekend om objecten een andere vorm of grootte te geven. Dit kunstwerk is trouwens afgeleid van zijn eigen duim. © carlos_seo
 • Les Voyageurs in Marseille, Frankrijk: kunstenaar Bruno Catalono creëerde een hele reeks bronzen sculpturen van onvolledige reizigers in de haven van Marseille en dit om de vieren dat de stad in 2013 uitgeroepen werd tot Culturele Hoofdstad. Het feit dat er delen ontbreken aan de beeldhouwwerken maakt de collectie erg uniek. 10 levensgrote beelden kan je nog bekijken in de Franse stad. © Bruno Catalono
  Les Voyageurs in Marseille, Frankrijk: kunstenaar Bruno Catalono creëerde een hele reeks bronzen sculpturen van onvolledige reizigers in de haven van Marseille en dit om de vieren dat de stad in 2013 uitgeroepen werd tot Culturele Hoofdstad. Het feit dat er delen ontbreken aan de beeldhouwwerken maakt de collectie erg uniek. 10 levensgrote beelden kan je nog bekijken in de Franse stad. © Bruno Catalono
 • Man at Work in Bratislava, Slowakije: dit bronzen sculptuur van Viktor Hulík beeldt een man, genaamd Čumil uit die uit een rioolgat hangt. Hij zou aan het rusten zijn na werken in het riool, maar hij zou volgens anderen ook onder de rokken van de vrouwen piepen. Leuk detail: nadat het hoofd van het standbeeld er al twee keer afgereden werd door onoplettende bestuurders, staat er nu een gepersonaliseerd verkeersbord bij het kunstwerk. © Volodymyr Osypov
  Man at Work in Bratislava, Slowakije: dit bronzen sculptuur van Viktor Hulík beeldt een man, genaamd Čumil uit die uit een rioolgat hangt. Hij zou aan het rusten zijn na werken in het riool, maar hij zou volgens anderen ook onder de rokken van de vrouwen piepen. Leuk detail: nadat het hoofd van het standbeeld er al twee keer afgereden werd door onoplettende bestuurders, staat er nu een gepersonaliseerd verkeersbord bij het kunstwerk. © Volodymyr Osypov
 • Man and Skull in Praag, Tsjechië: dit bizarre beeldhouwwerk is te vinden aan de bekende bezienswaardigheid Prague Castle. Het zou een eerbetoon zijn aan de schrijver Franz Kafka, al vinden sommigen deze interpretatie eerder een belediging voor de man dan een compliment. © Iuliia Iankiva
  Man and Skull in Praag, Tsjechië: dit bizarre beeldhouwwerk is te vinden aan de bekende bezienswaardigheid Prague Castle. Het zou een eerbetoon zijn aan de schrijver Franz Kafka, al vinden sommigen deze interpretatie eerder een belediging voor de man dan een compliment. © Iuliia Iankiva
 • Gran Elefant Dret in Barcelona, Spanje: de Spaanse kunstenaar Miquel Barceló lijkt met zijn kunstwerk de zwaartekracht te willen trotseren. Een olifantenbeeld van maar liefst 5 ton en 8 meter hoog balanceert namelijk schijnbaar eenvoudig op zijn slurf. Het werk, uit 2009, zet de kunstenaar uiteindelijk op de lijst van een van de meest creatieve en moderne beeldhouwers. En dat na een hele resem hoogstaande verwezenlijkingen zoals het plafondontwerp van een gebouwd van de Verenigde Naties. © Carlos Larrègula
  Gran Elefant Dret in Barcelona, Spanje: de Spaanse kunstenaar Miquel Barceló lijkt met zijn kunstwerk de zwaartekracht te willen trotseren. Een olifantenbeeld van maar liefst 5 ton en 8 meter hoog balanceert namelijk schijnbaar eenvoudig op zijn slurf. Het werk, uit 2009, zet de kunstenaar uiteindelijk op de lijst van een van de meest creatieve en moderne beeldhouwers. En dat na een hele resem hoogstaande verwezenlijkingen zoals het plafondontwerp van een gebouwd van de Verenigde Naties. © Carlos Larrègula
 • Przejście in Wroclaw, Polen: ‘Przejście’, wat passage in het Pools betekent, is een set van bronzen sculpturen die zich bevinden op een bekend kruispunt in Wroclaw, gemaakt door de Poolse kunstenaar Jerzy Kaline. Het kunstwerk bestaat uit twee scenes waarbij in het eerste deel zeven mensen uit de grond komen gerezen en in het andere deel net het tegenovergestelde gebeurt. De beeldhouwwerken bestaan sinds 2005 en herdenken de 24ste verjaardag van de krijgswet. © Paul & Kelly
  Przejście in Wroclaw, Polen: ‘Przejście’, wat passage in het Pools betekent, is een set van bronzen sculpturen die zich bevinden op een bekend kruispunt in Wroclaw, gemaakt door de Poolse kunstenaar Jerzy Kaline. Het kunstwerk bestaat uit twee scenes waarbij in het eerste deel zeven mensen uit de grond komen gerezen en in het andere deel net het tegenovergestelde gebeurt. De beeldhouwwerken bestaan sinds 2005 en herdenken de 24ste verjaardag van de krijgswet. © Paul & Kelly
 • Schoenen aan de Donau in Budapest, Hongarije: filmregisseur Can Togay en de Hongaarse beeldhouwer Gyula Pauer creëerden dit kunstwerk om de Hongaarse joden omgekomen tijdens Wereldoorlog II te herdenken. De joodse bevolking uit de wijk werd bevolen om hun schoenen uit te doen en te blijven staan op de rand van de oever. Ze werden ter plaatse geëxecuteerd zodat hun lichamen in het water zouden vallen. Al wat rest zijn hun schoenen. © Henning Klokkerasen
  Schoenen aan de Donau in Budapest, Hongarije: filmregisseur Can Togay en de Hongaarse beeldhouwer Gyula Pauer creëerden dit kunstwerk om de Hongaarse joden omgekomen tijdens Wereldoorlog II te herdenken. De joodse bevolking uit de wijk werd bevolen om hun schoenen uit te doen en te blijven staan op de rand van de oever. Ze werden ter plaatse geëxecuteerd zodat hun lichamen in het water zouden vallen. Al wat rest zijn hun schoenen. © Henning Klokkerasen
 • Cow in the Suit in Stockholm, Zweden: deze koe in astronautenpak heeft naar verluidt geen speciale betekenis, maar kwam er om het stadscentrum van de Zweedse hoofdstad wat grappiger en luchtiger te maken. De Zweden vonden het zelfs zo leuk dat de stad overstroomde met verschillende standbeelden van koeien. Na verloop van tijd verdwenen ze weer opnieuw, maar bleef enkel de ‘koe in het pak’ hangen. © The Hobo
  Cow in the Suit in Stockholm, Zweden: deze koe in astronautenpak heeft naar verluidt geen speciale betekenis, maar kwam er om het stadscentrum van de Zweedse hoofdstad wat grappiger en luchtiger te maken. De Zweden vonden het zelfs zo leuk dat de stad overstroomde met verschillende standbeelden van koeien. Na verloop van tijd verdwenen ze weer opnieuw, maar bleef enkel de ‘koe in het pak’ hangen. © The Hobo
 • Maman in Londen, Verenigd Koninkrijk: de spin van Louise Bourgeois is met zijn ruime 10 meter een van de grootste in zijn soort ter wereld. Dankzij een mix van roestvrij staal, brons en marmer behoort het waarschijnlijk ook tot een van de zwaarste sculpturen. Het kunstwerk is eigendom van het Tate Modern Museum in Londen maar reist al sinds 1999 de wereld rond. © Gerald Querubin
  Maman in Londen, Verenigd Koninkrijk: de spin van Louise Bourgeois is met zijn ruime 10 meter een van de grootste in zijn soort ter wereld. Dankzij een mix van roestvrij staal, brons en marmer behoort het waarschijnlijk ook tot een van de zwaarste sculpturen. Het kunstwerk is eigendom van het Tate Modern Museum in Londen maar reist al sinds 1999 de wereld rond. © Gerald Querubin
 • De Onbekende Bureaucraat in Reykjavik, IJsland: het standbeeld van de Onbekende Bureaucraat werd in 1994 gemaakt door kunstenaar Magnus Tomasson. De steen vormt een mooie metafoor voor het soms zwaarmoedige leven, maar is ook een verwijzing naar de anonimiteit de bureaucraat in de westerse maatschappij. © Anna Soffía Oskarsdóttir
  De Onbekende Bureaucraat in Reykjavik, IJsland: het standbeeld van de Onbekende Bureaucraat werd in 1994 gemaakt door kunstenaar Magnus Tomasson. De steen vormt een mooie metafoor voor het soms zwaarmoedige leven, maar is ook een verwijzing naar de anonimiteit de bureaucraat in de westerse maatschappij. © Anna Soffía Oskarsdóttir
 • The Headington Shark in Oxford, Verenigd Koninkrijk: deze verstrooide haai is van de hand van beeldhouwer John Buckley. Het gevaarte steekt al sinds 1986 uit het dak van het huis in de New High Street 2, waar Bill Heine, een lokale radiopresentator woonde. De haai zou het gevoel van onmacht moeten voorstellen en vanwege woede en wanhoop een gat in het dak geslagen hebben. Het kunstwerk zou ook verwijzen naar de gebeurtenissen in onder meer Chernobyl. © James Turnbull / www.flickr.com/photos/jamesturnbull/3215385749

1 Comment on this Post

 1. Redactie ReisReporter

  Alle foto’s zijn in vertrouwen geselecteerd onder de Creative Commons licentie.

  Beantwoorden

Leave a Comment