6 redenen waarom de Belgen zo graag naar de Vaucluse gaan

Lavendel, wijn, sfeervolle Provençaalse marktjes, gastronomie met streekproducten en ontdekkingen op de fiets: het departement Vaucluse combineert een pak troeven, bekende en minder bekende, waardoor de Belg steeds opnieuw voor deze reisbestemming kiest. Ben jij er nog niet geweest? Misschien overtuigen deze hoogtepunten je wel!

1. Landschap vol lavendel Van de regio rond Sault en Aurel in het noorden tot de Luberon in het zuiden, de Vaucluse omvat kilometers lange uitgestrekte lavendelvelden. Dit geurende mauve moois levert in de zomermaanden een van de meest idyllische landschappen op die telkens weer de bezoekers kunnen bekoren. Tip: bezoek Aroma’Plantes in Sault. Verschillende lavendelwandelingen vertrekken vanuit dit domein of je kan ontdekken hoe ze lavendelolie distilleren. © CAILHOL Xavier/Go Production

1. Landschap vol lavendel Van de regio rond Sault en Aurel in het noorden tot de Luberon in het zuiden, de Vaucluse omvat kilometers lange uitgestrekte lavendelvelden. Dit geurende mauve moois levert in de zomermaanden een van de meest idyllische landschappen op die telkens weer de bezoekers kunnen bekoren. Tip: bezoek Aroma’Plantes in Sault. Verschillende lavendelwandelingen vertrekken vanuit dit domein of je kan ontdekken hoe ze lavendelolie distilleren. © CAILHOL Xavier/Go Production

2. Wijn proeven Côte du Rhône, zoals de wereldberoemde Châteauneuf du Pape, AOC Ventoux of AOC Luberon: of je nu liever een glas fris wit of karaktervol rood drinkt, of in de zomer voor koele rosé gaat, de Vaucluse is één grote wijngaard! Meer dan de helft van de dorpjes leeft immers van de wijnteelt. Tip: neem deel aan de vele wijnactiviteiten op tal van domeinen in de Provence. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

2. Wijn proeven Côte du Rhône, zoals de wereldberoemde Châteauneuf du Pape, AOC Ventoux of AOC Luberon: of je nu liever een glas fris wit of karaktervol rood drinkt, of in de zomer voor koele rosé gaat, de Vaucluse is één grote wijngaard! Meer dan de helft van de dorpjes leeft immers van de wijnteelt. Tip: neem deel aan de vele wijnactiviteiten op tal van domeinen in de Provence. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

3. Moestuin van Frankrijk Overvloedig veel zon en een vruchtbare bodem zorgen ervoor dat de Vaucluse bekend staat als de moestuin van Frankrijk. Van de meloenen van Cavaillon tot de kersen van Venasque of de aardbeien van Carpentras, je vindt ze vers geplukt op de Provençaalse marktjes en bij de ‘petit producteurs’. Tip: ga zeker naar de markt van Velleron, erkend als een van de 100 meest uitzonderlijke markten van Frankrijk met jaarlijks 150.000 bezoekers. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

3. Moestuin van Frankrijk Overvloedig veel zon en een vruchtbare bodem zorgen ervoor dat de Vaucluse bekend staat als de moestuin van Frankrijk. Van de meloenen van Cavaillon tot de kersen van Venasque of de aardbeien van Carpentras, je vindt ze vers geplukt op de Provençaalse marktjes en bij de ‘petit producteurs’. Tip: ga zeker naar de markt van Velleron, erkend als een van de 100 meest uitzonderlijke markten van Frankrijk met jaarlijks 150.000 bezoekers. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

4. Vijf dagen op de fiets De Vaucluse is een uitgelezen regio om er op de fiets op uit te trekken. Een bijzonder traject is de rondtoer van de Luberon die 236 km telt. Naar keuze pak je die aan in vijf of zeven dagen waarbij je met touroperators zoals sun-e-bike volop van het glooiende landschap en de hooggelegen dorpjes geniet, terwijl elke avond je bagage keurig op de volgend etappeplaats wacht. Op meerdere locaties kan je ter plaatse ook een fiets of e-bike huren. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

4. Vijf dagen op de fiets De Vaucluse is een uitgelezen regio om er op de fiets op uit te trekken. Een bijzonder traject is de rondtoer van de Luberon die 236 km telt. Naar keuze pak je die aan in vijf of zeven dagen waarbij je met touroperators zoals sun-e-bike volop van het glooiende landschap en de hooggelegen dorpjes geniet, terwijl elke avond je bagage keurig op de volgend etappeplaats wacht. Op meerdere locaties kan je ter plaatse ook een fiets of e-bike huren. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

5. Ontelbare aardse tinten van oker Het Colorado Provençal van Rustrel is een bijzonder fenomeen. Je wandelt er tussen hoge rotsen en heuvels in het meest verblindende kleurenpalet, met aarde die varieert van lichtgeel en oranje tot dieprood en roestbruin. Ook Roussillon is uniek in zijn soort: het stadje is gebouwd op de top van een okerklip én alle huizen hebben er een okerkleurige gevel. © Colombe production

5. Ontelbare aardse tinten van oker Het Colorado Provençal van Rustrel is een bijzonder fenomeen. Je wandelt er tussen hoge rotsen en heuvels in het meest verblindende kleurenpalet, met aarde die varieert van lichtgeel en oranje tot dieprood en roestbruin. Ook Roussillon is uniek in zijn soort: het stadje is gebouwd op de top van een okerklip én alle huizen hebben er een okerkleurige gevel. © Colombe production

6. Cultuur, van Romeinen tot straatartiesten Een publiekstrekker is het theaterfestival van Avignon dat elke maand in juli plaats vindt, en waarbij de stad gedurende 3 weken wordt overspoeld door theatergezelschappen, straatartiesten en muzikanten. In Orange kan je ook elke zomer naar het befaamde opera festival Chorégies gaan. Een opera in openlucht in het antiek theater bezorgt je gegarandeerd kippenvel. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

6. Cultuur, van Romeinen tot straatartiesten Een publiekstrekker is het theaterfestival van Avignon dat elke maand in juli plaats vindt, en waarbij de stad gedurende 3 weken wordt overspoeld door theatergezelschappen, straatartiesten en muzikanten. In Orange kan je ook elke zomer naar het befaamde opera festival Chorégies gaan. Een opera in openlucht in het antiek theater bezorgt je gegarandeerd kippenvel. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

1. Landschap vol lavendel Van de regio rond Sault en Aurel in het noorden tot de Luberon in het zuiden, de Vaucluse omvat kilometers lange uitgestrekte lavendelvelden. Dit geurende mauve moois levert in de zomermaanden een van de meest idyllische landschappen op die telkens weer de bezoekers kunnen bekoren. Tip: bezoek Aroma’Plantes in Sault. Verschillende lavendelwandelingen vertrekken vanuit dit domein of je kan ontdekken hoe ze lavendelolie distilleren. © CAILHOL Xavier/Go Production 2. Wijn proeven Côte du Rhône, zoals de wereldberoemde Châteauneuf du Pape, AOC Ventoux of AOC Luberon: of je nu liever een glas fris wit of karaktervol rood drinkt, of in de zomer voor koele rosé gaat, de Vaucluse is één grote wijngaard! Meer dan de helft van de dorpjes leeft immers van de wijnteelt. Tip: neem deel aan de vele wijnactiviteiten op tal van domeinen in de Provence. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence 3. Moestuin van Frankrijk Overvloedig veel zon en een vruchtbare bodem zorgen ervoor dat de Vaucluse bekend staat als de moestuin van Frankrijk. Van de meloenen van Cavaillon tot de kersen van Venasque of de aardbeien van Carpentras, je vindt ze vers geplukt op de Provençaalse marktjes en bij de ‘petit producteurs’. Tip: ga zeker naar de markt van Velleron, erkend als een van de 100 meest uitzonderlijke markten van Frankrijk met jaarlijks 150.000 bezoekers. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence 4. Vijf dagen op de fiets De Vaucluse is een uitgelezen regio om er op de fiets op uit te trekken. Een bijzonder traject is de rondtoer van de Luberon die 236 km telt. Naar keuze pak je die aan in vijf of zeven dagen waarbij je met touroperators zoals sun-e-bike volop van het glooiende landschap en de hooggelegen dorpjes geniet, terwijl elke avond je bagage keurig op de volgend etappeplaats wacht. Op meerdere locaties kan je ter plaatse ook een fiets of e-bike huren. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence 5. Ontelbare aardse tinten van oker Het Colorado Provençal van Rustrel is een bijzonder fenomeen. Je wandelt er tussen hoge rotsen en heuvels in het meest verblindende kleurenpalet, met aarde die varieert van lichtgeel en oranje tot dieprood en roestbruin. Ook Roussillon is uniek in zijn soort: het stadje is gebouwd op de top van een okerklip én alle huizen hebben er een okerkleurige gevel. © Colombe production 6. Cultuur, van Romeinen tot straatartiesten Een publiekstrekker is het theaterfestival van Avignon dat elke maand in juli plaats vindt, en waarbij de stad gedurende 3 weken wordt overspoeld door theatergezelschappen, straatartiesten en muzikanten. In Orange kan je ook elke zomer naar het befaamde opera festival Chorégies gaan. Een opera in openlucht in het antiek theater bezorgt je gegarandeerd kippenvel. © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

Vlot bereikbaar
De Vaucluse ligt als reisbestemming binnen handbereik. Als je kiest om met de eigen wagen te reizen, langs de Autoroute du Soleil, sta je in ongeveer 10 uur op de bestemming. Met de TGV Brussel-Frankrijk kan je 2 maal per dag rechtstreeks naar Avignon. De snelste reistijd bedraagt 4h33. Of je kunt ook opteren voor het vliegtuig: dan arriveer je met Ryanair of Brussels Airlines in de luchthaven van Marseille, op amper één uur rijden van de Luberon.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Provence
| www.provence-toerisme.com
Bezienswaardigheden en activiteiten
Aroma’Plantes
| www.distillerie-aromaplantes.com
Wijndomeinen en wijnactiviteiten in de Provence | www.vinchaisnous.fr
Provençaalse marktjes in de Provence | www.provence-toerisme.com/markten/aanbod-18-2.html
Markt van Velleron | www.provence-toerisme.com/festivals-en-evenementen/velleron/marche-agricole-de-velleron/provence-4618640-2.html
Fietsverhuur Sun-e-bike | www.location-velo-provence.com
Fietsen in de Provence | www.provence-toerisme.com/fiets/aanbod-4-2.html
Colorado Provençal | www.provence-toerisme.com/uitrusting/rustrel/le-colorado-de-rustrel/provence-821607-2.html
Bezoek Roussillon | www.provence-toerisme.com/cultureel-erfgoed/roussillon/roussillon/provence-865499-2.html
Theaterfestival van Avignon | www.provence-toerisme.com/festivals-en-evenementen/avignon/festival-van-avignon/provence-4616829-2.html
Chorégies | www.choregies.fr

Coverfoto: © HOCQUEL Alain – Vaucluse Provence

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *