Schotland beleven in fascinerend Edinburgh

Schotland, dat is kastelen bezoeken, whisky proeven en de natuur beleven in al zijn glorie. Edinburgh combineert deze facetten en nog veel meer. Een aanrader dan ook als citytrip of smaakmaker om Schotland te proeven en te ervaren als nooit tevoren! Reisreporter Steven trok naar de hoofdstad van The Brave.

Koninklijke finesse op ruwe rotsen
Edinburgh, hoofdstad van Schotland, kan gezien worden als een stad vol extremen. Centraal in het centrum toornt bijvoorbeeld Edinburgh Castle als strategisch fort boven alles uit. Hier worden nog steeds de Schotse kroonjuwelen bewaard. De ‘gewone’ bevolking, waarop men vanaf het kasteel neerkeek, kreeg zijn plaats aan de voet van de rotsheuvel. Opeen geprangd doorstonden zij bewogen tijden. The Royals daarentegen baden tot op vandaag in groene paradijzen zoals The Palace of Holyroodhouse aan het einde van de Royal Mile. Dat geheel garandeert boeiende verhalen en avonturen.

Op de Royal Mile niets dan historische gebouwen en landmarks.

Op de Royal Mile niets dan historische gebouwen en landmarks.

Edinburgh Castle bovenop de heuvel.

Edinburgh Castle bovenop de heuvel.

Leven boven en onder de grond
De bewoners van de Schotse hoofdstad nemen je graag mee op ontdekking. Dat ondervond ik tijdens gesprekken met de locals. Nu ja, lokaal… De universiteit van Edinburgh weet een internationaal publiek aan te trekken onder meer uit The States en zelfs van Down Under. Over dat laatste gesproken, onder het straatniveau schuilt nog een hele stad, een aanrader! Een interessante toegangspoort daar naartoe is The Real Mary King’s Close. Een topattractie met acteurs die je ondergronds mee op pad nemen.

Ontdek de groene rustpunten
Een leuke surplus van Edinburgh zijn haar talrijke oases van rust die fungeren als groene longen. Ik zag mooi onderhouden kerkhoven en stadstuinen zoals de indrukwekkende Royal Botanic Garden aan de noordrand van het historisch centrum. In de binnenstad ontdekte ik een uitgekiend fiets- en wandelnetwerk. Zo wandelde ik van ‘Stockbridge’ naar ‘Leith’ voor een bezoek aan het voormalige koninklijke jacht ‘The Britannia’ via The Water of Leigh Walkway. Dit wandelpad heeft trouwens een eigen website, waarop audiotracks met extra informatie beschikbaar zijn.

Het voormalige koninklijke jacht ‘The Britannia’

Het voormalige koninklijke jacht ‘The Britannia’

Van bovenaf merk je hoe groen Edinburgh eigenlijk is.

Van bovenaf merk je hoe groen Edinburgh eigenlijk is.

Mix van koloniale smaken
Al die verplaatsingen maakte ondergetekende ‘citytripper’ hongerig en dorstig. Gelukkig moet je hier nergens lang zoeken naar een oplossing voor dat probleem. Eetgelegenheden uit elke prijsklasse vind je alom. Zelf proefde ik heerlijke scones met iced tea op de ‘HMY Britannia’, dronk ale in de pubs rond ‘The Royal Mile’ en liet mijn tong kruidig strelen in kleine Indische restaurantjes. De kolonisatiedrift van Her Majesty leidde duidelijk tot een bonte verzameling van smaken.

Whiskyshop

Whisky proeven en goedkeuren in de Whisky Shop!

Whisky proeven en goedkeuren in de Whisky Shop!

Goddelijk gerijpt Gaelisch levenswater
Schotland bezoeken, kort of lang, is niet af zonder het proeven van echte whisky. Een goede introductie tot het mysterie van het ‘Gaelisch levenswater’ wordt (zelfs in het Nederlands) aangeboden in The Scotch Whisky Experience. Het loont de moeite wat meer toegangsgeld te spenderen aan de ‘Gold Tour’. Je proeft dan een borrel van elke smaakregio. Maar misschien zijn 4 tastings wel net iets te veel van het goede. Ik voelde in ieder geval de kater hangen!

Een warm aanbevolen citytrip
In de 4 dagen dat ik de Schotse hoofdstad aandeed, verveelde ik mezelf op geen enkel moment. Op elk hoekje en in elke straat viel er wel wat te beleven. Ook voor kinderen heeft deze stad boeiende facetten, zoals een knap speelgoedmuseum en een geweldig maf visueel museum vol schots en scheve muren en allerhande illusies. Dankzij SN Brussels Airlines en een vlotte busverbinding naar het centrum, is Edinburgh verrassend dichtbij. Ik besluit: een aanrader en echte topper!

Pubs2

Honger en dorst worden gestild in de talrijke gezellige pubs.

Honger en dorst worden gestild in de talrijke gezellige pubs.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Scotland | Ocean Point One | 94 Ocean Drive | EH6 6JH Edinburgh | Tel. +44 (0) 845 859 1006
Internet: www.visitscotland.com/nl-nl
Edinburgh
Internet: www.visitscotland.com/nl-nl/regios-kaart/edinburgh-lothians
Bereikbaarheid
Brussels Airlines | Internet: www.brusselsairlines.com
Lothian Buses | Internet: www.lothianbuses.com
Bezienswaardigheden
Edinburgh Castle | Castlehill | EH1 2NG Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 225 9846
Internet: www.edinburghcastle.scot
Palace of Holyroodhouse | Canongate | EH8 8DX Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 556 5100
Internet: www.royalcollection.org.uk/visit/palace-of-holyroodhouse
Royal Yacht Britannia | Ocean Terminal | Ocean Drive | EH6 6JJ Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 555 5566
Internet: www.royalyachtbritannia.co.uk
Royal Botanic Garden Edinburgh | 20A Inverleith Row | EH3 5LR Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 552 7171
Internet: www.rbge.org.uk
The Scotch Whisky Experience | 354 Castlehill | EH1 2NE Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 220 0441
Internet: www.scotchwhiskyexperience.co.uk
The Water of Leith Walkway | Internet: www.waterofleith.org.uk/walkway
The Real Mary King’s Close | 2 Warriston’s Close | High Street | EH1 1PG Edinburgh | Tel. +44 (0) 845 070 6244
Internet: www.realmarykingsclose.com
Edinburgh’s Camera Obscura | 549 Castlehill | EH1 2ND Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 226 3709
Internet: www.camera-obscura.co.uk
Edinburg Zoo | 134 Corstorphine Road | EH12 6TS Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 334 9171
Internet: www.edinburghzoo.org.uk
Museum of Childhood | 42 High Street | EH1 1TG Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 529 4142
Internet: www.edinburghmuseums.org.uk/Venues/Museum-of-Childhood
National Museum of Scotland | Chambers Street | EH1 1JF Edinburgh | Tel. +44 (0) 300 123 6789
Internet: www.nms.ac.uk/our_museums/national_museum_of_scotland.aspx
Eten en drinken
Amber | 354 Castlehill | EH1 2NE Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 477 8477
Internet: www.amber-restaurant.co.uk
Petit Paris | 38-40 Grassmarket | EH1 2JU Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 226 2442
Internet: www.petitparis-restaurant.co.uk
The White Hart | 34 Grassmarket | EH1 2JU Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 226 2806
Internet: www.whitehart-edinburgh.co.uk
Beehive Inn | 18-20 Grassmarket | EH1 2JU Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 225 7171
Internet: www.taylor-walker.co.uk/pub/beehive-inn-lothian/s9884/
Shezan | 25 Union Place | EH1 3NQ Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 557 5098
Internet: www.shezanedinburgh.com
Overnachten
Brooks Hotel Edinburgh | 70-72 Grove Street | EH3 8AP Edinburgh | Tel. +44 (0) 131 228 2323
Internet: www.brooksedinburgh.com

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *