Glasheldere overgangen tussen historische gebouwen en hedendaagse kunst stellen het huidige Schotse leven veel transparanter voor dan het vroegere duistere, twistzieke van de clans. De moderne en hallucinante steden Glasgow en Edinburgh zullen je verrassen! Zo kun je er rondrijden in één van de veelkleurige bolvormige taxi’s of city cabs.
Macintosh, het ‘snoepje’ van Glasgow
Je kent ze waarschijnlijk wel, die blikken trommels met paarse rand en gevuld met toffees. Macintosh is echter meer dan een naamsvermelding op een snoepjesdoos. Deze Schotse vertegenwoordiger van Arts-and-Crafts (Art Nouveau in Groot-Brittannië) was architect en ontwerper van de Glasgow School of Art. Een sterk asymmetrisch gebouw van enorme partijen glas, onderbroken door strakke rechtlijnig gevormde grote stenen. Dezelfde stijl vind je ook nu nog grotendeels terug in bijvoorbeeld het Glasgow Royal Theatre.
Klinknagels en stalen draagbalken
Een prachtige exponent van de vroegere zware staalindustrie, tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, is het stationsgebouw van Glasgow. Als stalen schoonheid kan het wedijveren met het Centraal Station van Antwerpen. Het heeft ook dezelfde gezellige drukte. Ik luisterde er aandachtig naar een technische uitleg over klinknagels met weerhaken, gespleten klinknagels en verhalen over de bedwelmende hitte bij het gieten van stalen draagbalken.
Een festival aan moderne shoppingwinkels
Alle dure en kleurrijke merkwinkels vind je in Glasgow. Niet verwonderlijk met al die grote winkelstraten zoals Princes Square, Buchanan Street, Sauchiehall Street en Glasgow Style Mile. Heb je nog wat Schotse ponden over, dan kun je na het winkelen lekker gaan ‘chinezen’ in het China Buffet te Sauchiehall Street 349. Of je kunt de stad van kunstenaars en kunstwerken verder exploreren. Niet opvallen is hier pas opvallend! Milngavie, even buiten Glasgow, is dan weer de vertrekplaats voor back to basic wandelaars.
Een staaltje Schotse hedendaagse architectuur
Op een boogscheut van Glasgow vind je Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Net zoals zijn ‘glazen’ buur heb je hier een vlot en mooi samenspel van moderne architectuur met oude materialen en dit in een historisch uniek decor. Zo weet het futuristisch gebouw van het Schots Parlement je moeiteloos te overdonderen. Zeer gedurfd en zeer geslaagd neergezet aan het begin van de Royal Mile. Deze Koninklijke mijl van prachtige oude huizen en winkeltjes eindigt aan het kasteel van Edinburgh, de toegangspoort naar het Schotse verleden.
Heksenstad en duistere verhalen
Dat J.K. Rowling inspiratie voor de avonturen van Harry Potter vond in Edinburgh, hoeft je niet te verbazen. Honderden heksen werden er terechtgesteld en al evenveel duistere verhalen doen de ronde in de wandelgangen en kelders van oude huizen. Je kan dan ook een heuse ondergrondse toeristische heksentoer beleven. ‘De kannibaal van Edinburgh’ is zo’n dark story: de krankzinnige zoon van een Earl ontsnapte uit de kelder, stoofde de huisknecht in een pot en at hem helemaal op! Van die andere schrijver, Sir Walter Scott, vind je in zowel Glasgow als Edinburgh een monument bij wijze van eerbetoon. Niet zo toevallig: als grondlegger van de historische roman bezorgde hij vele navolgers naam en faam over de gehele wereld. Bekende romans zoals Ivanhoe (1819), Waverley (1814) en The Haert of the Midlothian (1818) behoren tot zijn oeuvre.
PRAKTISCHE INFO
Toeristische Dienst Groot-Brittannië | Internet: www.visitbritain.com
Toerisme Glasgow | Internet: www.visitGlasgow.com
Toersime Edinburgh | Internet: www.visitEdinburgh.com
Bezienswaardigheden
Kastelen | Kerken | Kathedralen | Kunst | Architectuur | Musea | Monumenten | Parken
Duistere verhalen
Internet: www.edinburghsdarkside.com
Foto’s: © June Ferrol | Dominik Pfeffer | Ross Rankin | Josep Novellas | Tom Carpenter | Rohit Surya | Paul Clarke
Je hebt mijn interesse gewekt.Wat een goor verhaal: ‘de kannibaal van Edinburgh’. Ik vind het een meerwaarde dat je weetjes als dit steeds in je artikels vermeld.Hopelijk volgen nog vele artikels.
Excuseer mij,ik heb je gegevens gebruikt. Het was een vergissing.Dat tekstje is dus van mij afkomstig.
Zowel de inhoud als de vorm blijven mij boeien. Telkens opnieuw verrassend. Ik kijk al uit naar aflevering 4.
Beste Kris,
bedankt voor je lovende woorden, maar jammer genoeg was dit de laatste aflevering wat het Schotlandverhaal betreft. En elk goed verhaal stopt tijdig hé! Maar geen nood, nieuwe reizen en bijgevolg nieuwe afleveringen liggen in ’t verschiet. Tot weldra.