Onontdekt skigebied in Bulgarije: het Piringebergte

Aan de voet van het adembenemende Piringebergte in Bulgarije ligt het pittoreske stadje Bansko. Hoewel Bansko onder Bulgaren een populair skioord is, heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Zonde, want de pistes rondom Bansko zijn de moeite meer dan waard. Voor wie eens wat anders wil dan de Alpen!

Skigebied
Op het eerste zicht oogt het skigebied rondom Bansko in Bulgarije vrij compact, maar met 75 pistekilometers en 14 skiliften gaat het toch om een behoorlijk gebied. De meeste pistes bevinden zich op de noordelijke helling van de berg Todorka. Neem vanuit Bansko de gondel naar Banderishka, het basisstation van het skigebied. Vanuit daar kun je ervoor kiezen om de oefenweide te betreden of om verder het skigebied in te trekken.

Zowel voor beginnende als gevorderde skiërs valt er genoeg te beleven. © Boyko Blagoev via Flickr Creative Commons

Zowel voor beginnende als gevorderde skiërs valt er genoeg te beleven. © Boyko Blagoev via Flickr Creative Commons

Goedkoop
Eén van de grootste voordelen van skiën in een Oost-Europees land als Bulgarije: de prijzen. Vergelijk je bijvoorbeeld op deze website een accommodatie in Bulgarije met een soortgelijke accommodatie in Oostenrijk, dan zie je dat je in Bulgarije een stuk voordeliger uitkomt. Dat betekent dat je ook met een kleiner budget in een luxe hotel met binnenzwembad en sauna kan verblijven. Daarnaast is de skipas meestal een stuk goedkoper en kun je voor een schappelijk bedrag uiteten.

Uitgaansgelegenheden
Bang dat je in Bulgarije geen leuke uitgaansgelegenheden hebt? Maak je geen zorgen! Toegegeven, Bulgarije is misschien niet het beste après-ski land ter wereld, maar leuke bars en restaurants vind je er genoeg. Combineer dat met fantastische kuuroorden en indrukwekkende bergen en je hebt de ingrediënten voor een geslaagde skivakantie.

Proef tijdens het uitgaan van typische Bulgaarse gerechten. © Ramón via Flickr Creative Commons

Proef tijdens het uitgaan van typische Bulgaarse gerechten. © Ramón via Flickr Creative Commons

Lang winterseizoen
Wellicht denk je dat je in april enkel nog in de hoogste toppen van de Alpen terecht kunt voor sneeuwgarantie, maar in Bulgarije duurt het skiseizoen nog tot mei. Wanneer sneeuwval uitblijft of er onvoldoende is, worden sneeuwkanonnen ingezet. Zo ben je altijd verzekerd van sneeuw.

Omgeving
Hoewel Bansko erg westers aanvoelt, krijg je in de binnenlanden van Bulgarije regelmatig het gevoel een aantal jaren terug in de tijd te gaan. Pittoreske dorpjes met traditionele huizen waar geiten en kippen nog vrij rondlopen zijn eerder regel dan uitzondering. Het contrast tussen het traditionele binnenland en de moderne toeristencentra is dan ook groot.

Het skigebied van Bankso telt 75 kilometers aan pistes met 14 skiliften. © summonedbyfells via Flickr Creative Commons

Het skigebied van Bankso telt 75 kilometers aan pistes met 14 skiliften. © summonedbyfells via Flickr Creative Commons

Praktische informatie
Bansko ligt ongeveer 2200 km van Brussel en kan daarom het beste per vliegtuig worden bereikt. Vliegen kan naar de hoofdstad Sofia, maar ook de op één na grootste stad Plovdiv biedt verschillende vliegopties.

Coverfoto: © Moise Nico via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *