Wintersport in Schotland: schnaps inruilen voor whisky

Op wintersport in Schotland? Toegegeven, het is niet de winterbestemming waar je onmiddellijk aan denkt. Toch zijn er vijf volwaardige wintersportgebieden in de Schotse Hooglanden. Bovendien kan je er ontspannen naartoe. Wij sommen je graag enkel troeven van die winterse Highlands op.

Cairngorm Mountain onder een zacht laagje sneeuw. © Ski Schotland

Cairngorm Mountain onder een zacht laagje sneeuw. © Ski Scotland

Besneeuwde highlands
Gaan skiën in Schotland, het is wat anders dan de grote skigebieden in de Alpen. De eerste voordelen zijn dat het er minder druk is en er zo goed als altijd genoeg sneeuw op de pistes ligt. Het besneeuwde, glooiende landschap trakteert je op unieke vergezichten. Voor de après-ski kan je terecht in de gezellige pubs waar volop wordt gezongen en muziek gespeeld. En de gebruikelijke schnaps ruil je in voor een heerlijke whisky.

Keuze uit 5 gebieden
De Schotse skisport concentreert zich in vijf wintersportgebieden: Glencoe, Glenshee, Nevis Range nabij Fort William, The Lecht en Cairngorm Mountain, nabij het aantrekkelijke skidorp Aviemore. Deze skigebieden zijn minder groot dan die in de Alpen, maar dankzij een behoorlijke infrastructuur wordt op een doordachte manier maximaal gebruikt gemaakt van de hoogteverschillen. In elk van de vijf wintersportcentra zijn er voldoende liften en pistes om je op de latten een paar dagen te kunnen amuseren.

Skitouren met indrukwekkende panorama's. © Nick Bramhall via Flickr Creative Commons

Skitouren met indrukwekkende panorama’s. © Nick Bramhall via Flickr Creative Commons

Paradijs voor langlaufers
Wintersport in Schotland is meer dan Alpijns skiën. Vooral wie van lange afstanden op de ski’s houdt, is het er een hemel op aarde. De Schotse Hooglanden zijn een uitstekende omgeving voor fantastische tochten door een indrukwekkend landschap met vergezichten over de sneeuwvelden. Er zijn tientallen kilometers langlaufpistes die je over het plateau van de ene naar de andere vallei voeren.

Rustiek overnachten
Daar vind je in zowat ieder gehucht een Bed & Breakfast: goedkoop, gezellig en een ideaal startpunt voor dagtochten. Je kan ook meerdaagse trektochten ondernemen en voor de echte avonturiers zijn er onderweg berghutten waar je na de skipret lange avonden kan doorbrengen bij het houtvuur en in een internationaal gezelschap. Zo is er voor de freaks zelfs een verbinding van oost naar west, van Ben Nevis naar de Cairngorms waar je aansluitend nog de castle-to-whisky-skitrek kan maken.

Skigebied Cairngorm Mountain. © Ski Schotland

Skigebied Cairngorm Mountain. © Ski Scotland

Alternatief beleven
Misschien wil je het wat rustiger aan doen en kies je voor een gezellig hotel in Aviemore. Je kan er skiën met de neus in de wind op de flanken van de 1.000 meter hoge Cairngorm Mountain. Of je opteert voor enkele uren langlaufen, een warme duik in het zwembad, een pirouette op de ijspiste of voor één van de vele warme Aviemore-pubs waar je de beste ales and whisky’s van Schotland kan proberen. Verder kan je ook wandelen, ijsklimmen, een bezoek brengen aan cultuurstad Edinburgh of gewoon een rondrit maken doorheen het magische winterse landschap. Een weekje winterse belevingen in Schotland is apart maar bijzonder origineel.

Meer info: ski.visitscotland.com/centres/

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *