In de ban van Rijsels rijke architectuur

Zet de clichés van een grijze, trieste Noord-Franse stad maar uit je hoofd! Rijsel heeft de laatste 20 jaar een echte metamorfose ondergaan. Reisreporter Herman nam de trein naar Lille Flandres en ging te voet of met de metro op zoek naar enkele boeiende plaatsen. Een overzicht van alle architecturale hoogstandjes.

Parel van Vlaamse architectuur
In de jaren 1600 wilden de rijke handelaars van Rijsel niet onderdoen voor de Vlaamse steden en lieten ze op de Grand-Place, het mooiste plein van de stad, La Vieille Bourse bouwen dat met zijn schitterende bewerkte gevel een parel van de Vlaamse architectuur is. Van dichtbij zie je de somptueuze decoratie met onder meer guirlandes, maskers en kariatiden. Tijdens de namiddag kun je ook op het mooi versierd binnenpleintje terecht, waar boekhandelaars oude boeken en tijdschriften te koop aanbieden.

Stadhuis in rode baksteen
Na de brand van het stadhuis in 1916 werd een nieuw stadhuis gebouwd in een volkse wijk. Het gebouw in rode baksteen en gewapend beton dat pas voltooid werd begin van deze eeuw, is in neo-Vlaamse stijl opgetrokken en best indrukwekkend. Binnen kijk je met bewondering naar de volop aanwezige art-decoversiering. Smeedijzer werd gebruikt voor de trappen en marmer en mozaïek voor de plafonds.

Het oude beursgebouw met daarachter het belfort. © Pixabay

Het oude beursgebouw met daarachter het belfort. © Pixabay

Weids uitzicht vanop het belfort
Daarnaast werd, ook in het begin van de 20ste eeuw, een belfort gebouwd van maar liefst 105 meter hoog! Met zijn basisbreedte van slechts 13 meter ziet hij er slank uit, maar met zijn gewicht van 9000 ton is hij zwaarder dan de Eiffeltoren! Na een flinke klim langs een trap en een lift geniet je boven van een prachtig uitzicht over de stad. Gebruik een audiogids in het Nederlands en een oriëntatietafel voor meer informatie.

Porte de Paris is de mooiste stadspoort
Deze stadspoort vlakbij het stadhuis dateert uit 1685, kort nadat Rijsel definitief Frans bezit werd. Deze monumentale poort, meesterwerk van militaire architectuur, werd gebouwd tot meerdere eer en glorie van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Na een grondige opknapbeurt begin 2000 schittert het gebouw terug in al haar glorie. Op de kroonlijst houdt Victoria de laurierkrans boven het hoofd van de koning.

De Porte Royale aan de citadel. © Wikimedia Commons

De Porte Royale aan de citadel. © Wikimedia Commons

Joggen langs de citadel
Toen het Franse leger Rijsel had ingenomen liet Lodewijk XIV door Vauban een citadel bouwen, een stad in de stad. Deze reine des citadelles heeft een omtrek van 2 km, 5 bastions en een dubbele verdedigingsmuur. Dit militaire gebied kun je enkel met een gids bezoeken. Wandel zeker tot aan de Porte Royale met zijn symbolen zoals de zon en de 3 lelies, een ode aan de Zonnekoning!  Volg dan verder het wandelpad van 5 km, erg populair bij de joggers.

Geboortehuis van Charles de Gaulle
In een typisch 19de-eeuws pand in een rustige buurt werd hier de grote staatsman in 1890 geboren. 25 kamers zijn smaakvol ingericht als museum. Met een audiogids in het Nederlands maak je een tocht door het leven van de Gaulle, van zijn prille jeugd tot en met zijn politieke loopbaan. Wieg en doopkleed vind je er terug. In de tuin staat een mooie buste in graniet, geschonken door de inwoners van een Bretoens eiland.

Het charmante Oude Rijsel verrast met een bijzondere architectuur. © Wikimedia Commons

Het charmante Oude Rijsel verrast met een bijzondere architectuur. © Wikimedia Commons

Verdwalen in het oude Lille
Dit hart van de stad waant zich met zijn kleine straatjes en pleintjes een klein doolhof waarin je met plezier verdwaalt. Bepaalde gevels zijn kleurrijk, anderen belichamen met hun mix van materialen de typische Rijselse stijl opgetrokken. Denk dan vooral aan baksteen, natuursteen en zandsteen voor de benedenverdieping. Hier vind je vooral antiekwinkeltjes, modezaken en restaurantjes.

Proeven en dineren in een mooi kader
Helemaal in het begin van Le Vieux Lille kun je bij de bekende pâtisserie Meert, leverancier aan het Belgische Hof, zijn heerlijke gebakjes verorberen. In het straatje ertegenover ligt het kaaswinkeltje van Philippe Olivier. Een specialist in Franse kaassoorten die zijn Maroilles en andere Noord-Franse kazen in een kelder in Boulogne laat rijpen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Office de Tourisme | Palais Rihour | Place Rihour | F-59000 Lille
Tel. +33 (0) 3 59 57 94 00 | E-mail: [email protected]
Internet: www.lilletourism.com
Bereikbaarheid
Uurregeling trein naar Lille Flandres
| Internet: www.nmbs.be
Bezienswaardigheden
Palais des Beaux Arts
| Place de la République | F-59000 Lille
Tel. +33(0)3 20 06 78 00 | Internet: www.pba-lille.fr
Maison Natale Charles de Gaulle
| 9 Rue Princesse | F-59800 Lille
Tel. + 33 (0) 3 28 38 12 05 | Internet: www.maison-natale-de-gaulle.org
Eten en drinken
Kaaswinkel Philippe Olivier
| 3 Rue du Curé St. Etienne | F-59000 Lille
Tel. + 33 (0) 3 20 74 96 99 | Internet: www.philippeolivier.fr
Pâtisserie Meert
| 27 Rue Esquermoise | F-59000 Lille
Tel. + 33 (0) 3 20 57 93 93  Internet: www.meert.fr

Coverfoto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *