Op citytrip in de Normandische hoofdstad Rouen

In Normandië werd Rouen zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 3.000 inwoners verloren het leven en bijna 10.000 huizen waren vernield. Toch transformeerde Rouen na de heropbouw in een moderne plek met mooi gerestaureerde gebouwen. Reisreporter Herman ontdekt Rouen als een ideale bestemming voor een citytrip dichtbij!

De stad van de klokkentorens
Als je een beeld over de stad wil krijgen moet je even de stad uit. Vanop de Côte de Sainte Catherine heb je een mooi uitzicht van meer dan 180 graden. Hier schilderde Monet in 1902 zijn beroemd ‘zicht op Rouen’. Je ziet er het centrum met de torens van de kathedraal en van de vele kerken. Van hieruit zie je ook de Seine met de haven en de agglomeratie op de linkeroever.

Bekijk Rouen van bovenaf en je ontdekt meteen waarom Monet er zo gek van was.

Bekijk Rouen van bovenaf en je ontdekt meteen waarom Monet er zo gek van was.

De kathedraal die beroemd werd dankzij Monet
Het noorden van Frankrijk staat bekend om zijn prachtige gotische kathedralen. Deze van Rouen is beroemd geworden door een aantal schilderijen van Monet. Hij zette ze op verschillende tijdstippen van de dag en bij verschillende weersomstandigheden op doek. De gevel die Monet zo inspireerde telt een serie opengewerkte torentjes. De drie portalen zijn heel verfijnd, een meesterwerk van beitelkunst. Je moet wat afstand nemen om de centrale toren goed te zien. De torenspits is met zijn hoogte van 151 meter bovendien de hoogste van Frankrijk. De buitenzijde staat in groot contrast met het sobere interieur. Het hoge kerkschip – bij de dwarsbeuk 50 meter hoog! – wordt ondersteund door brede zuilen die heel licht lijken.

Een prachtig staaltje gotiek in Rouen.

Een knap staaltje gotiek in Rouen.

Prachtige gotische kunst
Andere juweeltjes van de gotiek vind je in de kerk van de voormalige abdij Saint-Ouen. Het rijzige kerkschip, ondersteund door een woud van zuilen, is erg indrukwekkend! En het vroegere ‘Parlement de Normandie’, het actuele Justitiepaleis, is een schoolvoorbeeld van flamboyante gotiek. Het staat te pronken na een grondige restauratie die pas eind 2008 klaar was. Ronduit schitterend met zijn tientallen torentjes, pinakels en steunbogen!

De vakwerkenhuizen maken van Rouen een museum op zich.

De vakwerkenhuizen maken van Rouen een museum op zich.

Le Vieux Rouen, een echt openluchtmuseum
Al slenterend door de oude stad vind je de charme van de oude wijken terug met pareltjes van vakwerkhuizen. Er zijn er maar liefst 2000! In de jaren 1500 was de stad heel welvarend: vol mooie huizen met kroonlijsten, waar de stad nu nog mee pronkt. De straatjes in Vieux Rouen hebben elk een verschillend karakter: zo is er in de pittoreske rue Saint-Romain de faïencerie Augy, waar men volgens oude technieken aardewerk maakt en liggen er in de rue Damiette een aantal antiekwinkeltjes.

Bewonder prachtig aardewerk in het Musée de la Céramique.

Bewonder prachtig aardewerk in het Musée de la Céramique.

Lakens en graven
Verderop stroomt een beekje door de rue Eau-de-Robec. Hier stonden vroeger de huizen van lakenfabrikanten. Sommigen hebben nog een ‘uithangzolder’ waar garenstrengen en katoenen stoffen te drogen hingen. Ga ook langs de Aître Saint-Maclou, een binnenplein met bomen en ooit een begraafplaats voor pestlijders. Dat zie je nu nog aan zuilen van de galerijen die de vakwerkhuizen ondersteunen. Alle balken dragen friezen met doodshoofden, gekruiste scheenbenen, schoppen en bijlen om graven te delven.

Le Gros Horloge: het symbool van de stad.

Le Gros Horloge: het symbool van de stad.

Gros Horloge
De Gros Horloge is het kenmerk van de stad: het mooie renaissancegebouw bestaat uit een belfort en een bewerkt poortgebouw dat de straat overspant en aan beide zijden versierd is met een pronkerige wijzerplaat. Je kunt sedert eind 2006 ook het gebouw binnen. Daar worden de geheimen van deze klok uit de doeken gedaan en bovendien heb je een buitengewoon uitzicht op de daken van Rouen! Tip: huur een audiogids met commentaar in het Nederlands, waarmee je het historisch centrum kunt bezoeken. Rondleidingen met gids worden ook georganiseerd.

De stad van de impressionisten
Einde jaren 1800 waren vele kunstenaars aangetrokken door het licht in Normandië en kwamen ze naar hier om er te schilderen. Het impressionisme bracht een revolutionaire ommekeer in de kunst. Schilders bleven niet meer in hun atelier, maar maakten hun werken in open lucht. In het Museum voor Schone Kunsten van Rouen vind je – op het Parijse museum van Orsay na – de grootste verzameling impressionisten in Frankrijk: werken van Monet, Renoir, Sisley en anderen hangen hier te blinken.

Impressionisten waren verliefd op de stad, mede dankzij haar bijzondere architectuur.

Impressionisten waren verliefd op de stad, mede dankzij haar bijzondere architectuur.

Herinneringen aan Jeanne d’Arc
Het verhaal is bekend. Jeanne d’Arc, legeraanvoerder van de Fransen tegen de Engelsen, werd hier gevangen genomen en door de Engelsen na een schijnproces wegens ketterij in 1431 tot de brandstapel veroordeeld. Nadien werd ze bij een herziening van haar proces plechtig in eer hersteld en later heilig verklaard. De Place du Vieux Marché is het plein waar de terechtstelling uitgevoerd werd, een groot kruis herinnert hieraan.

Kerk of schip?
Hier staat ook de kerk van Jeanne d’Arc, een gebouw uit 1979 in de vorm van een omgekeerd schip, met een mooi interieur en prachtige glasramen uit een vroegere kerk. Op hetzelfde plein toont het oubollige Musée de Cire Jeanne d’Arc in 15 taferelen met wassen beelden de grote lijnen van haar leven. Wil je wat informatie over haar en de stad in die periode, dan ga je het best naar de donjon of Jeanne d’Arc (in de buurt van het station), een overblijfsel van het kasteel van Filips August in de jaren 1200.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Rouen
| 25 Place de la Cathédrale | Tel. +33 (0)2 32 08 32 40
Internet:  www.rouentourisme.com | E-mail:  [email protected]
Bereikbaarheid
Met de auto
Via E17 Kortrijk, Rijsel, dan neem je de autoweg naar Parijs en daarna E44/A29 langs Amiens.
Ten slotte rijd je via E402 naar Rouen (350-400 km)
Vanuit Brugge, Oostende neem je de  E40 Calais. Nadien rijd je op de E402 (langs Abbeville) naar Rouen (iets meer dan 300 km)
Bezienswaardigheden
Musée de la Céramique
Hier vind je voorbeelden van schitterend faïencewerk van Rouen, dat hier furore maakte in de jaren 1700, en ook aardewerk uit Sèvres, Delft, Italië en China.
Musée Le Secq-des-Tournelles
Museum is gewijd aan kunstsmeedwerk zoals bijvoorbeeld Romeinse sloten, sloten uit alle tijden en stalen juwelen, die ondergebracht zijn in een kerkgebouw.
Eten & drinken
Restaurant La Couronne

Het gebouw in vakwerk dateert uit 1345 en is gelegen op de Place du Vieux Marché. Ze wordt ‘de oudste herberg van Frankrijk’ genoemd.
Internet: www.lacouronne.fr
Gill côté bistro
op hetzelfde plein. “16/9” is een stijlvol design-restaurant dichtbij het Museum voor schone Kunsten.
Overnachten
Er is een grote keuze aan hotels in verschillende categorieën en er  zijn gastenkamers in de vakwerkhuizen.
Hotel Mercure Champ de Mars
Gelegen aan rand van de stad. Het is 15 minuten te voet naar de kathedraal maar er is ook een busverbinding. Hotel beschikt over ruime en recent gerenoveerde kamers.
Le vieux carré
Gastenverblijf in een mooi pand, gelegen dicht bij Musée des Beaux Arts met mooi binnenplaatsje en eenvoudige kamers.
Internet: www.hotel-vieux-carre.com | Tel. +33 (0)2 35 71 67 70

Foto’s: © Herman Taelman

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *