Op zoek naar de Vlaamse roots in Bergues

Op onze speurtocht naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen belanden we in Bergues. We tellen er op een doordeweekse dag meer leeuwenvlaggen dan in gans Vlaanderen op 11 juli. De inwoners van Bergues zijn dan ook geen Ch’tis, maar rasechte Vlamingen.

Bienvenue chez les Ch’tis
In 2008 ontstond in Frankrijk een hype rond de film Bienvenue chez les Ch’tis, die zich afspeelt in Bergues. De streekbewoners worden erin afgeschilderd als sympathieke maar simpele zielen. De cineast Dany Boon droeg de film op aan zijn moeder, die een echte Ch’ti was. Het zinde de Frans-Vlamingen niet dat iedereen hen als Ch’tis aanzag, terwijl hun streek historisch en ook nu nog Vlaams is, vandaar de leeuwenvlaggen als een uiting van hun protest.

Het stadhuis van Bergues. © Single Step Photography

Het stadhuis van Bergues. © Single Step Photography

Toeristische hype
Maar de inwoners zijn wel trots dat de film Bienvenue chez les Ch’tis Bergues (oorspronkelijk Bergen) op de wereldkaart plaatste. Terwijl het vroeger een indommelend stadje was, wordt het sedert het succes van de film overrompeld door toeristen. In het VVV-kantoor op de benedenverdieping van het belfort verkopen de leeuwenvlaggetjes als zoete broodjes, net als het Pot’je Vleesh en andere streekspecialiteiten in de naburige winkel.

Het Belfort van Bergues. © Jptaverne

Het Belfort van Bergues. © Jptaverne

Een Brugge over de grens
Bergues schaart zich rond het centrale belfort, wat kenmerkend is voor een Vlaamse stad. We worden er opgewacht door Jacques Martel die niet alleen stadsbeiaardier is, maar ook de rondleidingen verzorgt. Meestal doet hij dit verkleed als postbode, een ludieke verwijzing naar de postbode-beiaardier uit de film. Met hem beklimmen we de 193 trappen tot aan de  beiaard met zijn 50 klokken. “Even proberen?”, stelt hij voor, hopelijk doen we de Bergenaars niet teveel schrikken met onze kakofonie.

Cultureel erfgoed in Bergues. © Histoire du Nord

Cultureel erfgoed in Bergues. © Histoire du Nord

Een stadswandeling op de omwalling
Vanop het belfort hebben we een prachtig zicht over de stad, haar omwalling en omgeving. “Bergues werd beschermd door een 3,5 km lange stadsomwalling die je volledig kunt afwandelen”, vertelt Jacques. Tijdens deze wandeling krijgen we langs de binnenzijde een mooi beeld van de 1.000 jaar geschiedenis van Bergues en langs de buitenkant is het genieten geblazen van het prachtig zicht over het weidse landschap. Het museum Le Mont de Piété in een voormalig pandjeshuis geeft een beeld van het rijke verleden van dit authentiek stukje Vlaanderen.

De stadsomwalling van Bergues. © Histoire du Nord

De stadsomwalling van Bergues. © Histoire du Nord

Tram 99
Wie Bergues zonder gids bezoekt, vindt een brochure over deze en nog een andere stadswandeling in het VVV-kantoor. Voor wie slecht te been is, is Tram 99, een kopie van een rijtuig rond de vorige eeuwwisseling, een valabel alternatief. Houten banken met fluwelen zetels, een comfortabel interieur met warme kleuren en gouden accenten verzekeren een half uur durende, nostalgische tramrit. Grote ramen geven je de kans om maximaal van het uitzicht te genieten en de audiogids zorgt ervoor dat geen detail ontsnapt.

PRAKTISCHE INFO
Office de tourisme de Bergues
| Place Henri Billiaer, belfroi | 59380 Bergues
Tel:+33(0)3 28 68 71 06 | Internet: www.bergues-tourisme.fr

Lectuur
De Westhoek | Jan Yperman
| Davidsfonds / Leuven
Trotter: Nord-Pas-de-Calais
| Lannoo

REISREPORTER IN FRANS-VLAANDEREN
Reisreporter Miet Waes gaat op zoek naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen. Cassel is haar eerste stop. Daarna gaat haar ontdekkingstocht verder in Bergues, Hondschoote, Dunkerque en Gravelines. Wil je meer lezen over Frans-Vlaanderen? Hou dan zeker Reisreporter in de gaten!

Coverfoto: © Jérôme BUNIET

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *