Daguitstap Antwerpen: 5x zeker zien en doen

De sinjorenstad is altijd goed voor een bezoekje want de Antwerpse havenstad verrast altijd. Reisreporter Bruno geeft je 5 redenen waarvoor hij graag een ommetje maakt tijdens een daguitstap Antwerpen.

daguitstap antwerpen
1. MAS
Het Museum Aan de Stroom opende op 17 mei 2011 zijn deuren en staat midden in de oude haven op het zogenaamde ‘Eilandje’, een bruisend stuk stad in volle ontwikkeling. Het MAS is de plek bij uitstek waar de stad en haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren, een staaltje van gedurfde architectuur, is ook één van de oriëntatiepunten in de stad. De museumcollecties vertellen het verhaal van de stad, de stroom, de haven en de wereld.

STORM in het MAS
Voorproeven kan letterlijk al in het MAS-café STORM. Vanaf het terras kijk je naar het 60 meter hoge MAS-gebouw en heb je een zicht op het plein Dead Skull, een ontwerp van Luc Tuymans.

Culinair genieten
Je kan zelfs op hoog culinair niveau genieten in het MAS-restaurant ’t Zilte. Sterrenchef Viki Geunes verhuisde zijn tweesterrenrestaurant ’t Zilte naar de negende verdieping in het MAS. Als gast tuur je tijdens tongstrelende maaltijden over de skyline van de middeleeuwse stad, de Schelde en de haven. Misschien is dit alvast een perfecte afsluiter voor je daguitstap Antwerpen?

2. Monumentale kerken in Antwerpen
Antwerpen heeft prachtige en unieke gebedshuizen waarvan 5 historische kerken het centrum sieren. Daarvan zijn zeker 3 kerken  meer dan het bezoeken waard. Niet alleen als schatkamer van kunst en historisch erfgoed maar ook als bouwkundige parels. Ze dateren grotendeels uit de 16e of het begin van de 17e eeuw, de Gouden Tijd van Antwerpen. Gotiek en barok zijn de sleutelwoorden voor dit schitterende trio. Alle kerken hebben ook een band met de bekendste burger van Antwerpen, Peter Paul Rubens.

De koepel weerspiegelt het prachtige interieur van de O-L-V kathedraal . © De Kathedraal

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Een bezoek verzuimen aan de kathedraal is haast een doodzonde. Het nam 169 jaar in beslag om het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden te voltooien. Met zijn 123 meter hoogte neemt de kathedraal een prominente plaats in over het uitzicht van de havenstad. Tussen de verschillende prachtige kunstwerken zijn de blikvangers ongetwijfeld de ‘Kruisoprichting’ en ‘Kruisafneming’ van Peter Paul Rubens.

probeer zeker enkel van de unieke gebedshuizen te bezoeken tijdens je daguitstap Antwerpen

Sint-Carolus Borromeuskerk
Dit godshuis is de Rubenskerk bij uitstek. De schilder had een belangrijk aandeel in de versiering van de gevel en bekroning van de toren. Jezuïeten bouwden deze typische barokkerk tussen 1615 en 1621. De apsis van het hoofdaltaar, de Mariakapel en vele beeldhouwwerken en houtsnijwerken zijn nog getuigen van de vroegere pracht en praal. Blikvanger is het oorspronkelijke, nog steeds functionerende mechanisme boven het hoofdaltaar waardoor de schilderijen kunnen worden verwisseld, een indrukwekkend schouwspel!

Sint Pauluskerk
Oorspronkelijk hoorde de Sint-Pauluskerk bij een uitgestrekt dominicanenklooster. Ze werd in 1571 ingewijd als vervanger van een ander gebedshuis. Na een brand in 1679 werd een nieuwe barokke toren gebouwd. Het schitterende interieur bevat meer dan 50 schilderijen van beroemde Antwerpse meesters zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. Kortom meer dan 200 beeldhouwwerken, prachtige barokaltaren en gesculpteerd kerkmeubilair die tot het mooiste ter wereld behoren. Een magnifieke achttiende-eeuwse calvarie trekt de aandacht met meer dan 60 levensgrote figuren.

De restauratie Dulle Griet, een topstuk van Pieter Bruegel, onthult kleurenpracht en ongekende details! Te zien in het Mayer van den Bergh Museum.

3. Mayer van den Bergh Museum
Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) verzamelde in een heel museum bij elkaar. Topwerken uit de Middeleeuwen, de Renaissance, maar ook uit de boeiende 19e eeuw verhuisde onder zijn impuls naar Antwerpen. Schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen en glasramen vonden voorgoed hun plaats in een huiselijke omgeving met aangepaste historische stijl. In elke kamer weet de verzamelaar je te verleiden met zijn verfijnde smaak, uitzonderlijke kennis en oog voor kwaliteit. Niet voor niets kreeg dit museum als enige van ons land een vermelding in de gids ‘Great smaller museums of Europe’.

Daguitstap Antwerpen modemuseum

MoMu vond een verrassende manier om de bestaande straatkasten in de Nationalestraat te verbinden met de Belgische modewereld. Het eindresultaat is een mash-up van verschillende iconische silhouetten uit de MoMu-collectie.

4. Antwerpen modestad
Dankzij de Belgische ontwerpers die internationaal naam en faam maakten, ontwikkelde Antwerpen zich tot één van de belangrijkste Europese trendsetters in de modewereld. De modestad is dank verschuldigd aan de pioniers van de modebeweging, de zogenaamde ‘Antwerp six’: Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee, die in de jaren tachtig samen naar Londen en Parijs trokken. Ze veroverden de modewereld met hun uitgesproken visie op mode. Het centrum de ModeNatie herbergt de vzw Flanders Fashion Institute website (FFI), het Modemuseum (MoMu) en de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (KASKA). Ook toekomstige modeontwerpers kunnen hun creatieve ideeën kwijt in de modeacademie in hetzelfde gebouw.

bezoek de ruien tijdens je daguitstap antwerpen

5. Antwerpen ondergronds
Antwerpen beschikt al sinds de Middeleeuwen over een uitgekiend net van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. Eeuwen later dienden de oude stadskanalen als riool en daarom werden de ruien overwelfd. Zo verdween dit unieke erfgoed uit het stadsbeeld en het geheugen. Sinds 2005 kan je dit verborgen patrimonium terug ontdekken via het Ruihuis. Voor mensen die het ondergrondse uitgebreide programma niet kunnen of wensen te doen, is er een alternatief. Via het Ruihuis breng je ondergronds een kort bezoek aan de Suikerrui om vervolgens de bovengrondse wandeling langsheen het ruientraject te vervolmaken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Antwerpen
visit.antwerpen.be
Activiteiten en bezienswaardigheden
MAS | Hanzestedenplaats 1 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 338 44 00|  Internet: mas.be
Dead skull plein | Hanzestedenplaats 1 | 2000 Antwerpen
Internet: www.mas.be/nl/pagina/museumplein
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal | Groenplaats 21 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 213 99 51 | Internet: dekathedraal.be
Sint-Carolus Borromeuskerk | Hendrik Conscienceplein 12 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 231 37 51 | Internet: carolusborromeus.com
Sint Pauluskerk | Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 231 33 21 | Internet: mkaweb.be
Museum Mayer van den Bergh | Lange Gasthuisstraat 19 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 338 81 88 | Internet: museummayervandenbergh.be
Centrum ModeNatie | Nationalestraat 28 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 470 27 70 | Internet: momu.be
Antwerpen ondergronds | Suikerrui 21 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 344 07 55 | Internet: ruien.be
Eten en drinken
’t Zilte
 |  Hanzestedenplaats 5 |  2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 283 40 40 |  Internet: tzilte.be
café STORM | Museum aan de Stroom Hanzestedenplaats 5 | 2000 Antwerpen
Tel. +32 (0)3 231 43 00 | Internet: cafe-storm.com

Extra tips voor een daguitstap Antwerpen vind je in volgende verslagen:

Heb jij nog extra tips voor een daguitstap Antwerpen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 PIN nu en plan laterdaguitstap antwerpen

Beeldverantwoording: omslagfoto daguitstap Antwerpen Jules Grandgagnage | MAS vanaf jachthaven: Afbeelding van JAT BLAD | Andere foto’s: © Toerisme Antwerpen of vermelde organisaties en bezienswaardigheden.

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *