Doorheen het verleden van het sympathieke Drenthe

Groene bossen om eindeloos in te verdwalen en prachtige open heidevlakten. Drenthe is een ideale streek om te fietsen en te wandelen. De toeristische trekpleisters zijn er groter, origineler en mooier dan in andere streken en op gebied van vriendelijkheid en mentaliteit is het ‘Vlaamser’ dan de rest van Nederland.

Opgroeien in Veenhuizen tussen de misdadigers
Tot 1981 mocht je als buitenstaander Veenhuizen, in het noordwesten van Drenthe, niet binnen zonder toelating. Hier werden de ergste misdadigers opgesloten, maar ook een arsenaal aan landlopers en bedelaars die meer vrijheid kregen en allerlei klusjes opknapten. Joekje, de dochter van de gevangenisdirecteur groeide er op als kind en is nu één van de vele gidsen die op vrijwillige basis toeristen rondleidt in het dorp. Haar rondleiding is doorspekt met authentieke verhalen over de tijd van toen.

Joekje vertelt over de gevangenis in Veenhuizen. © Frans Oyen

Joekje vertelt over de gevangenis in Veenhuizen. © Frans Oyen

Interactief Gevangenismuseum
In het moderne, interactieve Gevangenismuseum kom je te weten hoe het Nederlandse denken over misdaad en straf van 1600 tot nu evolueerde. Zo werd men vroeger alleen opgesloten in afwachting van berechting en niet als straf want schuldigen kregen toen vooral lijf- en schandestraffen. Je kunt er bijvoorbeeld ervaren hoe het voelt om opgesloten te zitten, want in het museum vind je onder meer een oud cachot, slaapkooien, een koepelgevangenis en een hedendaags cellenblok nagebouwd.

De velden van Veenhuizen. © Erik Meijerink via Flickr Creative Commons

De velden van Veenhuizen. © Erik Meijerink via Flickr Creative Commons

Op bezoek in De Rode Pannen
Hoe het eraan toegaat in een moderne gevangenis zie je dan weer in de ‘De Rode Pannen’, waar je rondgeleid wordt door een ex-cipier. Tot begin 2008 zaten hier de gevangenen die het elders te bont maakten. Een aantal cellen liggen erbij alsof de bewoner elk moment kan terugkeren. Indrukwekkend is de isoleerafdeling en de luchtkooi. De gevangenis blijft in gebruik als reservecapaciteit en doet nog regelmatig dienst als oefenterrein.

De boevenbus
Zondagmiddag (en op schoolvakantiedagen) kun je een verrassende rondrit van een half uur door Veenhuizen maken in een echte boevenbus. Een dertig jaar oude bus waarmee vroeger gevangenen werden vervoerd tussen woon- en werkgesticht. Je rijdt ermee langs de nog in gebruik zijnde gevangenissen (een drietal) en monumentale gebouwen, zoals het vroegere hospitaalcomplex en de kerken.

Terug in de tijd in Orvelte. © Frans Oyen

Terug in de tijd in Orvelte. © Frans Oyen

Orvelte, waar de tijd stil staat
Orvelte is een soort Bokrijk waar mensen nog steeds wonen en werken. In plaats van moderniseringen op te dringen, die de bewoners niet wensten, besloot de burgemeester van Westerbork er een dynamische bezienswaardigheid van te maken. In het dorp rijden geen auto’s (er zijn grote parkings aan de rand van het dorp). Je kunt er binnenlopen bij de smid en de klompenmaker of een bezoek brengen aan het Minivrachtwagen Museum, het Zuivelatelier of de Zoo Bizar.

Het huis van de kampcommandant in Westerbrok. © Frans Oyen

Het huis van de kampcommandant in Westerbrok. © Frans Oyen

Herinneringsmuseum Westerbork: een schreeuw in de stilte
Onder impuls van enkele vrijwilligers werd hier ‘Het Herinneringscentrum Westerbork‘ geïnstalleerd. Het bestaat uit een klein pakkend museum, een cafetaria en vooral een uitgebreid documentatiecentrum met onder meer de registers met de namen van alle toenmalige kampbewoners en info over de afloop van hun verblijf in het kamp. De woning van de kampcommandant vormt het enige resterende bouwsel uit die tijd. Een autobusje verzorgt de navette tussen het centrum en de plaats waar ooit de barakken stonden.

Het is heerlijk tafelen in Bitter en Zoet in Veenhuizen. © Frans Oyen

Het is heerlijk tafelen in Bitter en Zoet in Veenhuizen. © Frans Oyen

Originele overnachtingsmogelijkheden
Ook op gebied van overnachtingsmogelijkheden blinkt Drenthe uit door originele en op vaak magnifieke locaties. Zo kun je in Veenhuizen logeren in het mooi gerenoveerde hospitaalcomplex Bitter & Zoet, dat werd uitgeroepen tot het hotel met de mooiste locatie in Nederland. Het hotel-restaurant De jufferen Lunsingh in Westerschelde is een 18de-eeuwse boerderij, gelegen middenin honderden hectaren natuurschoon. Het restaurant werkt met  producten uit eigen kruidentuin, moestuin, boomgaard met oude fruitrassen en bessentuin. Bijna alle vlees is eigen kweek.De top op gebied van luxe vind je in het 4-sterren Drents châteauhotel Havikshorst nabij Meppel. Het hotel heeft acht verschillende luxe suites. Een zeer fraaie in barokstijl aangelegde tuin met beelden van bekende Nederlandse kunstenaars fleurt het geheel op. Het restaurant, dat 16 punten kreeg in de GaultMillau behoort tot de gastronomische top van Nederland.

PRAKTISCHE INFO
Internet: www.drenthe.nl

Coverfoto: © Helena via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *