10 straffe weetjes over Zuid-Cyprus

Het zuiden van Cyprus laat je proeven van het goede leven en dompelt je onder in een geschiedenis vol Griekse mythologie en Romeinse ruïnes. Zowel de kunststadjes als het binnenland hebben heel wat te bieden. Reisreporter Kiënta geeft je alvast een tipje van de sluier via 10 leuke weetjes!

1. In Cyprus houden ze net zoals in Griekenland van mythologie. Zo zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, geboren zijn uit rotsen en het schuim van de zee. De bekende rots van Aphrodite kun je nog steeds gaan bekijken in de buurt van Pafos. Die stad dankt zijn naam dan weer aan de dochter van Galatea, een door Aphrodite tot leven gewekt standbeeld, gecreëerd door beeldhouwer Pygmalion, tevens Galatea’s aanbidder.

De rots van Aphrodite ten oosten van Pafos in Cyprus.

De rots van Aphrodite ten oosten van Pafos.

2. Rijd je rond in Cyprus dan zal de bijzondere ‘architectuur’ van de huizen je vast niet ontgaan. Al sinds 1960 zet elke Cyprioot waterreservoirs op zijn dak. Dat komt omdat ze lange tijd geen leidingwater hadden en afhankelijk waren van regenwater. Elk reservoir kan 1.000 tot 2.000 liter opvangen en de inwoners mogen er zoveel als ze willen op hun dak installeren. Vanaf 1980 kwam er een boiler bij en zonnepanelen. Al met 15 minuten zon beschikken je over warm water.

3. Cyprioten zijn nog steeds erg gelovig. Dat ondervond ik toen ik in Larnaka de Agios Lazaros-kerk binnenstapte. Het orthodoxe geloof wordt er erg in stand gehouden door iconen te kussen, te strelen, offers te brengen in de vorm van wassen beelden om geluk af te dwingen en kaarsen te branden. Dat laatste gebeurt trouwens helemaal gratis, voor zowel inwoner als toerist.

De Agios Lazaros-kerk in Larnaka.

De Agios Lazaros-kerk in Larnaka.

4. In Cyprus eet je dingen die je thuis niet op je bord vindt! Zo moet je zeker eens proeven van halloumi. Dat is een traditionele geitenkaas die het meest doet denken aan stevige mozzarella. Drink er zeker een kopje koffie bij, verwarmd op zand en een stukje vers gebakken brood.

5. Ben je een wijnliefhebber? Dan moet je in de stad Limassol en haar omgeving in het Troodosgebergte zijn. De plek groeide namelijk uit tot een echte wijnstad met tegenwoordig zo’n 58 wijnkelders. Elk jaar, van eind augustus tot begin september, gaat er in het park van Limassol ook een wijnfestival door waar je gratis wijnen kan proeven.

Poef van de heerlijke lekkernijen op het eiland: halloumi met brood en Cypriotische koffie.

Poef van de heerlijke lekkernijen op het eiland: halloumi met brood en Cypriotische koffie.

6. Niet genoeg wijnen gedegusteerd? Waag je dan aan een van de 7 wijnroutes die je kan maken op het eiland. Al 6000 jaar is Cyprus in de ban van wijnen en dat vertaalt zich in 41 moderne wijnhuizen verspreid op het eiland. Combineer je route met een overnachting diep in het binnenlandse Troodosgebergte en geniet van het uitgebreide agrotoerisme.

In het Troodosgebergte leer je allerhande wijnen uit Cyprus kennen.

In het Troodosgebergte leer je allerhande wijnen uit Cyprus kennen.

7. De hele stad Pafos staat vol met ruïnes uit eerdere Byzantijnse, Griekse en romeinse tijden die je kan bezoeken. Maar wie goed oplet in de haven van Pafos ziet in de skyline plots zwarte rotsen opduiken in het water. Ze zijn de overblijfselen van de oude haven van Pafos uit de 13de eeuw. Ongelooflijk hoe achter elke hoekje in de stad een verhaal schuilt. Wist je trouwens dat Pafos dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is?

De haven van Pafos.

De haven van Pafos.

8. Johannesbrood, de peulen van de Johannesbroodboom, is een bekende lekkernij in Cyprus. Omwille van het zoete karakter van de peulen gebruiken de Cyprioten het om stroop, zoetmiddel en snoepjes mee te maken. Een bekende lekkernij is Pastelaki, wat doet denken aan een mueslireep. Verschillende noten en zaden worden met siroop van johannesbrood gebonden tot een hartige snack.

9. Ga je liever de gezonde toer op? Dan kan je in Cyprus appelsienen eten bij de vleet! Ze groeien er gewoon aan de bomen. Zelfs zo veel dat de Cyprioten kampen met een overproductie van de sinaasappels. Daardoor blijven vele vruchten hangen tot ze gewoon uit de bomen vallen en rotten.

Appelsienen groeien in Cyprus met hopen aan de bomen.

Appelsienen groeien in Cyprus met hopen aan de bomen.

10. In Lefkara, gelegen tussen Limassol en Larnaka, is geen landbouw mogelijk door de talrijke krijtrotsen. De inwoners daar verdienden er hun geld doordat de vrouwen borduurwerken maakten die de mannen dan verkochten in het buitenland. Een titanenwerkje als je weet dat een tafelkleed borduren soms jaren in beslag nam. Aarzel dus zeker niet als je een typisch souvenir wilt uit dit stadje. Leonardo da Vinci deed het je al voor door zich hier een altaarkleed aan te schaffen dat hij later schonk aan de kathedraal van Milaan.

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *