Logeertip: authentiek slapen in het welvende Troodosgebergte

Cyprus beleef je niet op één manier. Om ten volle van het eiland te genieten ruil je best een aantal stranddagen in om het binnenland in te trekken. Gastvrije locals, de glooiende heuvels van het Troodosgebergte en de meest charmante adresjes om te overnachten heten je welkom. Het soort agrotoerisme om van te dromen!

Strandhangen
Kuststeden Limassol, Larnaka en Pafos zijn bekende toeristische trekpleisters. De stadjes staan vol luxueuze resorts met palmbomen en zwembaden gevuld met water dat de turquoise kleur van de Middellandse Zee probeert te evenaren. Het is heerlijk relaxen en flaneren in je mooiste zomeroutfit van taverna naar strandbar. Eigenlijk jammer dat je niet meer van het eiland te zien krijgt.

In het glooiende Troodosgebergte liggen heel wat kleine dorpjes verscholen.

In het glooiende Troodosgebergte liggen heel wat kleine dorpjes verscholen.

Wijnregio van Limassol
Tenzij je de groene heuvelige landschappen van het Troodosgebergte intrekt! Vooral de Limassol regio heeft veel te bieden. Grote troef hier? Haar wijnproductie. De stad zelf werkte zich op en beschikt nu ondertussen over 58 wijnkelders, terwijl er dat vroeger amper 4 waren. Elk jaar van eind augustus tot begin september vindt in het park van Limassol een wijnfestival plaats, waar inwoners en bezoekers gratis kunnen proeven van de feestelijke drank. Maar meer nog dan in de stad geniet je in de gelijknamige regio op het ruwe platteland van dit stukje agrotoerisme.

De B&B in Lofou, niet ver van Limassol, werd opgetrokken uit oude Cypriotische huisjes.

De B&B in Lofou, niet ver van Limassol, werd opgetrokken uit oude Cypriotische huisjes.

Charmant decor
De zonovergoten zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte vormen met hun wijngaarden een aangenaam groen decor rond de stad. Ze liggen bezaaid met prachtige bergdorpjes, ook wel ‘Krassochoria’ of wijndorpen genoemd. De oude wijnbouwmethoden worden er nog steeds gebruikt, wat maakt dat de wijnboeren hier de beste droge rode wijnen van het eiland produceren. Vooral de Commandaria, een van de oudste wijnen ter wereld, moet je geproefd hebben. Maak bovendien je beleving compleet en overnacht in een van de traditionele gastenverblijven in de dorpjes rond Limassol.

Het authentieke hotelletje Apokryfo met een zwembad in de binnenplaats.

Het zwembad in de binnenplaats.

Verdoken pareltje in Lofou
Lofou is alvast een goed begin. Het charmante guesthouse Apokryfo hier is een aanrader van formaat om helemaal tot rust te komen onder de Cypriotische zon, én in volle natuur tussen de wijngaarden. De naam betekent in het Grieks zoveel als ‘verstopt’ of ‘geheim gehouden’. Behoorlijk toepasselijk want deze krijtstenen B&B ligt mooi verscholen aan de rand van het pittoreske dorpje Lofou, in de buurt van Limassol.

Kamer1

De moderne ingerichte kamers zijn een verdienste van interieurontwerpster Diana, de vrouw van de eigenaar.

De moderne ingerichte kamers zijn een verdienste van interieurontwerpster Diana, de vrouw van de eigenaar.

Modern vanbinnen, ruw vanbuiten
De eigenaars, architect Vakis Hadjikyriacou en zijn vrouw en interieurontwerpster Diana, verbouwden en renoveerden een aantal alleenstaande oude stenen huisjes tot wat het nu is: een coherent geheel met verschillende kamers en suites die het zwembad op de kleine binnenplaats omringen. Concreet slaap je hier in modern ingerichte ruime kamers, studio’s met één slaapkamer of huisjes met twee of drie slaapkamers. Allemaal voorzien van satelliettelevisie, een CD- en Dvd-speler, WiFi, centrale verwarming en airconditioning.

Resto2

De keuken van het restaurant Agrino met een huiselijk ingerichte zithoek.

De keuken van het restaurant Agrino met een huiselijk ingerichte zithoek.

Dineren op het dakterras
Bovendien serveert het aanpalende restaurant Agrino traditionele Cypriotische gerechten met lokale producten. Bij koude temperaturen dineer je in het huiselijk ingerichte eetgedeelte, maar ’s zomers neem je je bord gewoon mee naar het dakterras vanwaar je uitkijkt op de binnenplaats met het zwembad en op het dorpje. Genieten met al je zintuigen!

Praktische informatie
Alle accommodaties op Cyprus met agrotoerisme vind je hier: www.agrotourism.com.cy

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *