Griekse mythes en palmbomen achterna in Larnaka en Pafos

Cyprus, het 3de grootste eiland van de Middellandse Zee, belooft in klassieke brochures een onvergetelijke strandvakantie. Maar wie van de nodige cultuur en geschiedenis houdt, komt hier ogen te kort. Reisreporter Kiënta reist van Larnaka naar Pafos, de hoofdstad van de westelijke regio van Cyprus en zet alle hoogtepunten op een rij!

Spiegel van het verleden
België is drie keer zo groot als Cyprus, maar toch telt het Grieks-Turkse eiland meer historische en culturele bezienswaardigheden op één vierkante kilometer dan in één provincie bij ons. Niet moeilijk als je weet dat bijna 10 verschillende veroveraars doorheen 10.000 jaar geschiedenis hier beurtelings de plak kwamen zwaaien. Wie op Cyprus rondreist, waant zich steeds terug in de tijd. Overal zie je Griekse tempels, Romeinse theaters, Byzantijnse kloosters, gotische kerken en islamitische moskeeën. Dankzij de Britten rijdt het hele eiland trouwens links. Tijd om aan het strand te hangen is er dus eigenlijk niet, integendeel. Larnaka, in het zuidoosten, en Pafos, in het zuidwesten van zuidelijk Cyprus, hebben te veel te bieden!

Roze Flamingo's aan het meer van Larnaka heten ons welkom!

Roze Flamingo’s aan het meer van Larnaka heten ons welkom!

Flaneren onder de palmbomen
We starten onze reis in Larnaka waar we landen op de internationale luchthaven. In 1974 werd die in zes weken tijd uit de grond gestampt om het toerisme een boost te geven. Larnaka verrees uit het oude stadskoninkrijk Kition dat dateert uit de 13de eeuw. Toeristen komen hier graag zonnebaden, strandhangen, zwemmen in de Middellandse Zee of flaneren op de Palmenboulevard (Finikoudes), een lange laan tegen de kust die doet denken aan de Promenade des Anglais in Nice. ’s Zomers echt het paradepaardje van de stad.

Roze vrienden
Voordat we die boulevard van dichtbij zien, stoppen we onderweg van de luchthaven eerst op een bijzondere plek: het zoutmeer van Larnaka. We hebben geluk, het staat er vol zachtroze flamingo’s. In het najaar strijken ze hier neer om te overwinteren tot het voorjaar. Tijdens de zomer ligt het meer droog en moeten ze noodgedwongen op zoek naar anderen oorden. Een indrukwekkend beeld dat al meteen een magische eerste indruk geeft van het eiland!

De Agios Lazaros-kerk in Larnaka.

De Agios Lazaros-kerk in Larnaka.

De binnenkant van de kerk verbijstert met gedetailleerde iconen. © St. Gerardi / Cyprus Tourism Organisation

De binnenkant van de kerk verbijstert met gedetailleerde iconen. © St. Gerardi / Cyprus Tourism Organisation

Iconische kerk
In het centrum van Larnaka doen we onze eerste bezienswaardigheid aan: de Agios Lazaros-kerk, een knap staaltje architectuur in Byzantijnse stijl. De kerk wordt opgedragen aan Lazaros, de patroonheilige van Larnaka die, voordat hij door Christus uit de dood werd opgewekt, 30 jaar in Kition leefde. Zijn lege graf kan je onder de kerk bezoeken. Maar geef vooral eerst je ogen de kost op de begane grond: de barokke houtbewerking en de gedetailleerde geschilderde iconen zijn erg fascinerend!

Middeleeuwse evenementenzaal
Vlak aan het water bij de Palmenboulevard ligt het middeleeuwse kasteel van Larnaka. De Osmaanse overheersing zorgde voor de huidige look and feel van het fort, waarna de Britten het enkele jaren gebruikten als gevangenis. Nu loop je vrij in- en uit en kijk je rond in het Museum van de Middeleeuwen met objecten die teruggaan tot de 19de eeuw. Vooral in de zomer vormt deze plek een hoogtepunt want dan gaan er op de binnenplaats allerhande culturele evenementen door.

Aan de verste, grootste rots op de foto zou de godin Aphrodite geboren zijn.

Aan de verste, grootste rots op de foto zou de godin Aphrodite geboren zijn.

De rots van Aphrodite
Voor we verder rijden naar het centrum van Pafos, stoppen we in de buurt bij Petra Tou Romiou. Grieks voor ‘Rots van de Romeinen’ en beter bekend als de geboorteplaats van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en schoonheid. Op het eerste zicht lijkt dit een idyllische plek aan het water met fotogenieke rotsen, maar niets is minder waar. Uit de grootste rotsblok en het schuim van de zee zou Aphrodite geboren zijn als een aantrekkelijke vrouw. De Romeinen noemen haar later Venus. Ondanks de magische mythe voel ik alvast niets bijzonders bij deze plek, maar het levert wel romantische beelden op.

Stokpaardje van Pafos en UNESCO Werelderfgoed: het Archeologische Park in Kato Pafos.

Stokpaardje van Pafos en UNESCO Werelderfgoed: het Archeologische Park in Kato Pafos.

Geboren uit een standbeeld
In het charmante stadje Pafos wandel je in een echt openluchtmuseum. Elke kerk, muur of zuil heeft er een geschiedenis. Zelfs de naam Pafos berust niet op toeval. Die zou namelijk afkomstig zijn uit een onwaarschijnlijk liefdesverhaal uit de Griekse mythologie: beeldhouwer Pygmalion werd verliefd op het standbeeld van een vrouw dat hij zelf creëerde. Met de hulp van godin Aphrodite kwam het beeld tot leven en werd het beeld een echte vrouw, Galatea. Negen maanden later baarde het koppel hun eerste en enige kind Pafos. De volledige stad staat al sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tombes3

De Koningsgraven met Dorische zuilen.

De Koningsgraven met Dorische zuilen.

Romeinse graven
Redenen genoeg dus om hier een aantal dagen te blijven en eropuit te trekken. De belangrijkste en grootste bezienswaardigheid is het Archeologisch Park in Kato Pafos, de benedenstad van Pafos. Hier vind je monumenten en ruïnes uit voornamelijk de Romeinse tijd. Indrukwekkend vond ik vooral de Koningsgraven: uit steen uitgehouwen graven uit de 3de eeuw voor Christus, hier en daar nog voorzien van Dorische zuilen.

Dionysos2

De mozaïeken op de vloer vertellen verhalen uit de Griekse mythologie.

De mozaïeken op de vloer vertellen verhalen uit de Griekse mythologie.

Foto avant la lettre
Verderop kom je grote paviljoenen tegen die een straffe verzameling mozaïekvloeren beschermen. We stappen binnen in het Huis van Dionysos en worden overrompeld door enerzijds de grootsheid van de werken en anderzijds het minuscule van de mozaïeksteentjes. De meterslange gedetailleerde en versierde taferelen stellen gebeurtenissen uit de Griekse mythologie voor. Erg straf om van dichtbij te zien!

PafosFort

Het fort van Pafos met uitzicht op de zee of de haven van Pafos.

Het fort van Pafos met uitzicht op de zee of de haven van Pafos.

Uitzichtpunt aan het water
Aan de gezellige haven, vlakbij de ingang van het Archeologisch park, kan je verschillende terrasjes doen of even doorwandelen naar het middeleeuwse fort van Pafos. Dit kasteel, oorspronkelijk uit de Byzantijnse tijd, werd door de Venetianen in 1570 afgebroken om kort daarop terug herbouwd te worden door de Osmanen. Neem zeker de stenen trappen tot op het dak om een knap uitzicht te hebben op de zee en de haven. Uitwaaien gaat dan weer achter het fort waar de golven klotsen tegen de rotsen! Bij de juiste temperaturen en met een godinnenjurk waan ik me bijna zelf Aphrodite!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Cyprus
| Internet: www.visitcyprus.com
Toerisme Pafos | Internet: www.visitpafos.org.cy
Toerisme Larnaka | Internet: larnakaregion.com
Bereikbaarheid
TUI Fly | Brussel – Pafos | 2 x per week | www.tuifly.be/nl/vliegtickets/cyprus/paphos
Ryanair | Internet: www.ryanair.com
Brussel Charleroi – Pafos: 2 x per week | Brussel Zaventem – Larnaka: 2 x per week

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *