Pafos 2017: erfgoedparel wordt Europese Culturele Hoofdstad

Het schilderachtige stadje Pafos, in het zuidwesten van Cyprus, mag zichzelf dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Samen met de Deense stad Aarhus haalt ze alles uit de kast om een overweldigende culturele agenda te presenteren voor zowel inwoner als bezoeker. Reisreporter Kiënta ging al eens kijken wat er in Pafos allemaal op het programma staat.

Geboren uit een standbeeld
Zelfs zonder de titel van Europese Culturele Hoofdstad hangt Pafos aan elkaar van de cultuur. Het begint al bij haar mythologische ontstaan. Pafos werd genoemd naar de dochter van Pygmalion en Galatea. Niets bijzonders zou je denken, wel als je weet dat Pygmalion een eenzame beeldhouwer was die verliefd werd op zijn zelfgemaakte ivoren standbeeld van de ideale vrouw. Aphrodite bracht haar tot leven als Galatea en de rest is geschiedenis.

Erfgoedstad
Pafos heeft heel wat te bieden voor de cultuurzoeker. In de oudheid was het lange tijd de hoofdstad van Cyprus en ook vandaag blijft de plek heel wat charme uitstralen. Het grote Archeologisch Park en het middeleeuwse fort aan de haven zijn maar enkele bezienswaardigheden die getuigen van een rijke geschiedenis. Wist je trouwens dat Pafos in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO?

Elke centimeter in de stad wordt benut om de festiviteiten in de kijker te zetten.

Elke centimeter in de stad wordt benut om de festiviteiten in de kijker te zetten.

Mozaïek van culturele events
Dit jaar viert de stad feest! Onder de noemer van Culturele Europese Hoofdstad staan er het hele jaar door een pak evenementen op het programma. De aantallen zijn duizelingwekkend: meer dan 1500 artiesten en kunstenaars uit alle hoeken van de wereld werkten mee aan 152 projecten en meer dan 350 activiteiten en events. Bovendien wisselen verschillende kunstvormen elkaar af. Zowel beeldende kunst als muziek en theater komen ruimschoots aan bod.

Drie centrale thema’s
Het programma is opgedeeld in 3 thema’s die elkaar in een razendsnel tempo opvolgen: Mythe & Religie, Wereldreizigers en Stadia in de Toekomst. Het eerste thema Mythe en Religie focust vooral op de Griekse en Romeinse mythologie van de stad en laat zich graag inspireren door de godin van de schoonheid Aphrodite (voor de Romeinen Venus). Tijdens de vertolkingen binnen het tweede thema Wereldreizigers komt diversiteit aan bod en laat Pafos zelfs enkele buitenlandse muziek- en kunstgroepen afzakken naar de stad. In thema 3 staat de toekomst van de stad centraal wat zich vertaalt in hedendaagse tentoonstellingen.

Bezienswaardigheden worden omgedoopt tot expositieruimten. Hier het middeleeuws fort van Pafos.

Bezienswaardigheden worden omgedoopt tot expositieruimten. Hier het middeleeuws fort van Pafos.

5 niet te missen events
1. Celebrating Strass: deze tentoonstelling huldigt Stass Paraskos (1933-2014), een van Cyprus’ meest vooraanstaande kunstenaars en oprichter van de School of Fine Arts in Lemba.
10 maart – 30 april 2017, 10u – 15u, Municipal Gallery, gratis toegang
2. Berlin Philharmonic: Pafos slaagde erin een van Europa’s grootste orkesten naar de haven te halen. Ze treden er de eerste mei op en het concert zal live te volgen zijn op de Duitse televisiezender ARD.
1 mei 2017, 12u (duur: 70 min), Pafos Castle Square, tickets: €70 – €50 – €30
3. Eternal Voyages: het hoogtepunt van de zomer. De vele wereldreizigers die in de loop van de geschiedenis in Pafos arriveerden, spelen de hoofdrol in een multimediaspektakel in de haven.
1 juli 2017, 20u30 (duur: 90 min), Pafos Castle Square, gratis toegang
4. Monodrama: fans van podiumkunsten kunnen hun hart het hele jaar ophalen. Het theaterfestival Monodrama programmeert in mei de beste internationale producties en in juni een hedendaags dansfestival. In juli vormt het Odeon (antiek theater in het archeologisch park) het decor voor het drama ‘The Trojan Women’.
7 en 8 juli 2017, 20u30 (duur: 100 min), Pafos Ancient Odeon, tickets: €20 – €15
5. SeeFest: de hele maand augustus kan je tijdens SeeFest wereldwijd bekende films bekijken vanop het strand.
1 – 30 augustus 2017, 20u30 (duur: 90 min), Pafos Minicipal Beach, gratis toegang.

‘Sol Alter’ van Yiota Ioannidou stelt Aphrodite voor leunend tegen te rotsen. Het beeld maakt deel uit van het Open Air Art Museum. Een tentoonstelling van 12 werken gerealiseerd door 6 kunstenaars.

‘Sol Alter’ van Yiota Ioannidou stelt Aphrodite voor leunend tegen te rotsen. Het beeld maakt deel uit van het Open Air Art Museum. Een tentoonstelling van 12 werken gerealiseerd door 6 kunstenaars.

Verder staan er ook gastronomische festivals, cultuurwandelingen en openluchtconcerten op het programma. Meer info over alle evenementen en tickets: www.pafos2017.eu.
Download hier de volledige evenementengids in het Engels.

Benieuwd wat er nog meer te beleven valt in Pafos? Reisreporter Kiënta vertelt je graag de hoogtepunten van haar korte bezoek.

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *