Dublin voor een klein budget: onze tips

De Ierse hoofdstad Dublin staat synoniem voor sfeer en gezelligheid. Kuieren langs de Liffey of Guinness hijsen aan de toog in Temple Bar, het kan er allemaal! Wil je liefst nog wat budget overhouden om die smakelijke Guinness effectief te proeven? Met deze handige budgettips geraak je al een heel eind!

Goedkoop in het groen
Bij mooi weer in Dublin zie je verschillende locals picknicken in de groene stadsparken. Favoriet is St. Stephen’s Green, in het hart van de stad. Phoenix Park, ooit de grootste Viking-begraafplaats buiten Scandinavië, is nu één van de grootste stadsparken van Europa. Je kan er makkelijk een toertje fietsen, misschien kom je er wel damherten tegen. Ook een aanrader om van de rust te genieten: Dubh Linn Gardens, verscholen achter het Dublin Castle.

St. Patricks's Cathedral. © Kiënta Martens

St. Patricks’s Cathedral. © Kiënta Martens

Budgetvriendelijk museabezoek
Omdat het weer tijdens een citytrip in Dublin al eens durft tegenzitten, is een museum bezoeken nooit een slecht idee. Nog beter nieuws: in een heel aantal musea in Dublin kan je gratis binnen! Een overzicht:

1. National Museum of Ireland: geopend sinds 1890 en het maakt meteen indruk dankzij de palladiaanse architectuur. Hier spot je beroemde Keltische artefacten en andere bijzondere kunstobjecten uit de middeleeuwen en de Keltische tijd.
2. National Gallery of Ireland: dit museum beschikt over een uitgebreid arsenaal aan Europese en Ierse kunst in verschillende thema’s. Hier vertoef je gemakkelijk een aantal uren.
3. Dublin City Gallery – The Hugh Lane: wie op zoek is naar moderne kunst in deze historische stad is bij The Hugh Lane aan het juiste adres. Sla zeker de coole studio van schilder Francis Bacon, geboren in Dublin, niet over.
4. National Museum of Ireland – Decorative Arts & History: designliefhebbers komen hier aan hun trekken, want in dit museumgedeelte bewonder je Iers design door de eeuwen heen in de vorm van glaswerk, keramiek, zilver en meubels.
5. Irish Museum of Modern Art: gelegen in het indrukwekkende voormalige koninklijke ziekenhuisgebouw uit de 17de eeuw in Kilmainham Dublin. Dat vormt een groot contrast met de hedendaagse kunst die binnen hangt.
6. Gallery of Photography: benieuwd naar het werk van de grote fotografen van deze tijd? Kom naar het Dublin City’s Meeting House Square, de nieuwe locatie sinds 1995, en geniet in het donker van de strafste foto’s.

Religieuze uitjes
In Dublin staan twee imposante kerken die je kan bezoeken: St. Patrick’s Cathedral en Christ Church. Ben je tevreden met het uitzicht van buitenaf, dan kost een bezoek je niets. Maar wil je toch ook de binnenkant zien, dan betaal je telkens 6,50 euro aan entreegeld. (Betaal je online op de website van Christ Church, dan scheelt je dat een halve euro).

Op de domeinen van Trinity College kun je vrij rondwandelen. © Pixabay

Op de domeinen van Trinity College kun je vrij rondwandelen. © Pixabay

Bijzondere boeken met een prijskaartje…
Een klassieker op je to-dolijstje in Dublin is Trinity College, de universiteit van de stad. De pleinen en grasvelden rondom de impressionante campusgebouwen kan je gratis bewonderen. In de bibliotheek van Trinity – een van de mooiste van Europa! – ligt  het legendarische Book of Kells. Om dat te kunnen zien, moet je wel 11 euro inkom betalen. Ben je dat van plan? Kom dan zeker op tijd want de wachtrijen lopen op!

…of een beperkt budget!
Een alternatief voor de betalende Trinity College Library is het gratis toegankelijke Chester Beatty Library. Hier vang je twee vliegen in één klap, want dit is eigenlijk meer een museum dan een bibliotheek. Het bevindt zich in de tuinen van Dublin Castle. Die bezienswaardigheid kan je volledig bezoeken aan een tarief van 4,50 euro.

De impressionante bibliotheek van Trinity College. © Pixabay

De impressionante bibliotheek van Trinity College. © Pixabay

Gratis tour door de stad
Wil je op korte tijd veel zien, zonder te verdwalen of plekken twee keer te passeren? Ga mee op stadstour! Dat kost je bovendien geen cent en je ontdekt allerhande toffe weetjes, terwijl je langs de hoogtepunten in de stad wandelt. Tours starten telkens om 11u in de voormiddag en om 14u in de namiddag. Samenkomen gebeurt op Bernardo Square aan de City Hall.

72 uur vrijheid
Hoewel Dublin heel goed te voet te doen is, biedt het openbaar vervoer ook mogelijkheden. Met de Freedom Pass ter waarde van 33 euro voor 72 uur geraak je van de luchthaven met de bus in Dublin centrum, kan je ook alle bussen in dat centrum voor niets gebruiken en ben je zelfs welkom op de groene toeristenbussen. Bovendien krijg je gratis toegang tot The Little Museum of Dublin, wat normaal 7 euro kost, en kan je genieten van kortingen bij bepaalde bezienswaardigheden.

Huur een stadsfiets en rijd 30 minuten gratis door de stad. © Pixabay

Huur een stadsfiets en rijd 30 minuten gratis door de stad. © Pixabay

30 minuten gratis fietsen
Rijd je liever met de fiets? Registreer je dan online op de website van Dublin Bikes en tour de hele stad rond met een huurfiets. De eerste 30 minuten rijd je gratis, daarna loopt de prijs op met 50 cent tot 3 euro, naargelang het aantal extra uren. Je kan ook een 3-dagenticket kopen van 5 euro. Meer info: www.dublinbikes.ie

Reisreporter Kiënta bezocht al eerder de hoofdstad van Ierland. Lees hier hoe zij de stad beleefde.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *