Meer Stockholm voor minder geld: onze tips

Stockholm, de stad van 14 eilanden, staat erom bekend stijlvol, charmant maar vooral duur te zijn. Een citytrip in de Zweedse hoofdstad betekent vaak een aanslag op je portemonnee. Tenzij je onze tips even doorneemt. Wij zochten uit wat er in Stockholm zoal te beleven valt zonder veel te moeten uitgeven!

Wissel van de wacht
Stockholm ontstond in 1252 in Gamla Stan: de Oude Stad en tevens een van de best bewaarde middeleeuwse stadsharten van Europa. Hier rondwandelen kost je niks, maar levert je wel een heel pak mooie foto’s op! Je waant je hier in een echt openluchtmuseum met niet te missen bezienswaardigheden: het Stortorget plein, de kathedraal, het Nobel museum en de bekendste: het Koninklijk Paleis. Hang je hier bovendien rond om 12 uur ’s middags? Dan ben je getuige van het wisselen van de paleiswacht. Een interessant spektakel waarbij geüniformeerde wachten elkaar bevelen toeschreeuwen en in formatie marcheren.

Gamla Stan: een van de best bewaarde middeleeuwse stadsharten. © Pixabay

Gamla Stan: een van de best bewaarde middeleeuwse stadsharten. © Pixabay

Groene oase in de stad
De Zweedse hoofdstad telt in totaal 14 eilanden verbonden door 57 bruggen. Eén van die bruggen leidt je naar zo’n eiland: Djurgården, ten oosten van het centrum. Dit was oorspronkelijk een koninklijk jachtterrein, maar nu bestaat het grotendeels uit rustige parken en lommerrijke paden. Het heuvelige toevluchtsoord leent zich ideaal voor een picknick en wandeling. Bij de zandstranden kun je zelfs zwemmen of zonnebaden. Alle parken in Stockholm kun je gratis bezichtigen. In de winter profiteer je zelfs van een heuse schaatsbaan. Behalve Djurgården kan je ook Langholmen, Gärdet en Ralambshovsparken bezoeken.

Stockholm bestaat uit 14 eilanden met veel groene plekjes! © Pixabay

Stockholm bestaat uit 14 eilanden met veel groene plekjes! © Pixabay

Picknick met een uitzicht
Wie een mooi uitzicht op de stad wil zonder er voor te betalen, gaat het best naar Södermalm. Die vind je door eerst de gammele houten trap even ten zuiden van Slussen te beklimmen. Neem de wandelroute naar de historische Katarinalift, en dan Maria Trappgränd, een smalle trap even ten oosten van Slussen naar de 500 meter lange Monteliusvägen. Ook op Skinnarviksberget vlakbij krijg je een magnifiek uitzicht!

Hooggelegen plekken zorgen voor een schitterend uitzicht op de stad! © Visit Sweden

Hooggelegen plekken zorgen voor een schitterend uitzicht op de stad! © Visit Sweden

Gratis stadswandeling
Ondanks Stockholm verdeeld ligt over 14 eilanden, kan je de stad makkelijk te voet ontdekken. Weet je niet goed waarnaartoe? Meld je dan aan voor een gratis stadswandeling. Stockholm Free Tour maakt elke dag twee wandelingen: ‘Modern Stockholm’, dat focust op de moderne architectuur en openbare gebouwen en ‘Middeleeuws Stockholm’, waarbij je de iconische historische binnenstad Gamla Stan leert kennen. Vertrektijden zijn respectievelijk 10u in de voormiddag en 13u in de namiddag.

Ontdek al wandelend gratis en voor niets de pareltjes in de binnenstad. © Pixabay

Ontdek al wandelend gratis en voor niets de pareltjes in de binnenstad. © Pixabay

Budgetvriendelijk museumbezoek
Sommige musea in Stockholm zijn gratis, anderen dan weer niet. Tenzij je op bepaalde dagen en tijdstippen je entree maakt. Het Middeleeuws Museum, Maritime Museum en Nationalmuseum zijn het hele jaar gratis te bezoeken. In sommige musea kan je gratis binnen op bepaalde momenten. Zo bezoek je het Moderna Museet, het museum voor hedendaagse kunst op het eiland Skeppsholmen, best op vrijdag van 18u tot 20u. Het Nobel Museum mag je voor niets verkennen op dinsdagen van 17u tot 20u.

Een bezoek aan het Vasa Museum is zeker zijn geld waard! © Pixabay

Een bezoek aan het Vasa Museum is zeker zijn geld waard! © Pixabay

Zeker de prijs waard:
1. Het Vasa Museum: de Vasa is het enige 17de-eeuwse schip ter wereld dat nog in z’n geheel bewaard is gebleven. Meer dan 95 procent van wat je te zien krijgt is origineel. Het 69 meter lange oorlogsschip zonk in 1628 in hartje Stockholm tijdens z’n eerste tocht. Pas in 1961 werd het gevaarte bovengehaald en hersteld. Prijs: 130 SEK (13 euro)
2. Fotografiska: een van de ’s werelds meest voornaamste plekken waar je zoveel hedendaagse fotografie samen ziet. Hier geniet je elk jaar van 4 grote tentoonstellingen en 20 kleinere. Een aanrader, zelfs voor wie niet van fotografie houdt. Prijs: 120 SEK (12,50 euro)

Metrorit wordt kunstervaring! © Giuseppe Milo via Flickr Creative Commons

Metrorit wordt kunstervaring! © Giuseppe Milo via Flickr Creative Commons

Kunst op de metro
Stockholm is relatief goed te doen te voet, maar het loont om af en toe eens de metro te nemen. Meer dan 90 van de 100 metrostations werden namelijk stevig onder handen genomen door zeker 150 kunstenaars waardoor een ondergrondse kunstroute van maar liefst 110 km is ontstaan. Het enige wat je nodig hebt is een geldig metroticket. Een ticket voor een enkele rit heb je voor 30 SEK (3 euro). Kaartjes voor 24 of 72 uur kosten respectievelijk 120 SEK (12,50 euro) en 240 SEK (25 euro).

Eten: ga voluit voor lunch
Dineren in een chic Stockholms restaurant kan wel eens een dure bedoening worden. Om dat te vermijden is het verstandig om te kiezen voor een lunchmenu. Veel restaurants bieden dat aan tegen een voordelige vaste prijs. Op die manier kan je het beste eten van de stad proberen voor een klein budget als je bereid bent ’s middags te eten. Zoek naar dagens lunch en ontdek een betaalbare manier om je honger te stillen met lokale specialiteiten. Gewoonlijk verkrijgbaar van maandag tot vrijdag en inclusief salade, brood en koffie bij het hoofdgerecht.

Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan een van de duizenden eiland op de archipel. © Visit Sweden

Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan een van de duizenden eiland op de archipel. © Visit Sweden

Voordelig naar de archipel
Een citytrip naar Stockholm hoeft niet te betekenen dat je drie dagen tussen de hoge gekleurde gebouwen hoeft te struinen. Buiten de stad ligt namelijk nog een mooi stukje natuur in de vorm van ruim 24.000 eilanden. Maak een boottocht vanuit de stad of verleng je stedentrip met enkele dagen om dit eilandenrijk te ontdekken. De goedkoopste tickets vind je via Waxholmsbolaget. Prijzen voor een enkele tocht, afhankelijk van de bestemming, variëren van 47 tot 140 SEK (5 tot 15 euro).

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *