Dublin

Dublin: cultuur met een smakelijke bierkraag

De Ierse hoofdstad Dublin staat misschien niet als eerste op het lijstje ‘te bezoeken steden’, maar vervelen doe je je er allerminst. De stad ademt geschiedenis en Ierse kameraadschap, maar wat met het weer? Dat zit af en toe gewoon eens mee!

Een vlucht van amper een dik uur ben je verwijderd van de pittoreske, maar ruime stad Dublin. Wie niet vies is van weinig beenruimte en een magere snack maar een budgetvriendelijk vliegtuigticket kiest best voor de lagekostenmaatschappij van het huis Ryanair.

Qua weersomstandigheden is het vaak koffiedik kijken. Elke weerman in Ierland prevelt waarschijnlijk eerst drie schietgebedjes vooraleer hij zijn weerbericht openbaar maakt, in de hoop op een juiste voorspelling. Wanneer je ook naar Dublin gaat, winter of zomer, waterdichte schoenen en een regenjas zijn geen overbodige luxe. Maar laat dat de pret zeker niet bederven. Dublin barst van de hotspots zowel binnen als buiten.

Iedereen aan de Guinness

Een onmisbare stop voor elke toerist is ongetwijfeld het Guinnes Store House. Want wie Dublin bezoekt en a pint besteld, moet weten waar dat smakelijke, zwarte biertje vandaan komt. In een zeven etages tellend complex wordt volledig uitgelegd hoe Guinnes ontstaan is, wat erin zit en hoe het precies gemaakt wordt. Aan de hand van illustrerende doe-, ruik- en voelopdrachten kom je alles te weten over dit Ierse bier. Het hoogtepunt: een heuse degustatie in schattige miniglaasjes.

Dublin: bierproeven in het Guinness Storehouse © Evan Hammonds | © Kiënta Martens

Dublin: bierproeven in het Guinness Storehouse © Evan Hammonds | © Kiënta Martens

Wie liever de complete smaakervaring beleeft in een zo groot mogelijk glas, verwijs ik graag richting Temple Bar, de gezelligste wijk en het hart van Dublin. Het aantal Irish Pubs zijn niet op één hand te tellen, net zoals de live bands die elke avond komen spelen. De sfeer zit altijd goed en een lekker drankje krijg je voor zo’n 3 à 5 €.

Wanneer ik geen consumpties stond te hijsen aan de toog, maakte ik graag een toertje in Temple Bar. Degelijke brasseries wisselen elkaar af met romantische tearooms en aparte winkeltjes. Straatmuzikanten laten een typische Ierse sound horen en op kleine pleintjes staan stoere, maar grappige mannen mét baarden boeken te verkopen aan alle gewillige voorbijgangers. Zeker doen: eens binnenstappen bij Aunty Nellie’s Sweet Shop, een authentiek snoepwinkeltje waar je Willy Wonka’s chocoladerepen kan scoren. Wie weet wel met een gouden ticket naar zijn fabriek…

Dublin: sfeer en lekker eten in de gezellige wijk Temple Bar

Dublin: sfeer en lekker eten in de gezellige wijk Temple Bar © Kiënta Martens

Keltische boeken en kerken

Cultuur opsnuiven is zeker een must in Dublin. Starten deed ik met veruit de bekendste bezienswaardigheid in de stad: Trinity College. De oudste universiteit van Dublin werd opgericht door koningin Elisabeth I en biedt onderdak aan de gelijknamige Library waar een indrukwekkende collectie te vinden is van meer dan 4,5 miljoen boeken.

Even aanschuiven was het wel om het legendarische Book of Kells te kunnen zien. Ik kon uiteindelijk het manuscript, in verschillende delen beschermd achter glas, in alle rust bewonderen en een poging wagen om er iets van te ontcijferen. Knap gedaan van die monniken uit de jaren 800, maar het is bij een poging gebleven.

dublin trinity college

Dublin: de prestigieuze bibliotheek van Trinity College © Kiënta Martens

Geen Ierland zonder St. Patrick, dus de gelijknamige kathedraal van de heilige Sint-Patricius was zeker ook een bezoekje waard. St. Patrick’s Cathedral laat zich omringen door een bescheiden parkje. Ideaal om in rond te kuieren, de boterhammetjes op te eten of gewoon wat te genieten van het uitzicht. De tweede en tevens oudste kathedraal die ik bezocht, is Christ Church Cathedral. Ze staat midden in de stad gepropt maar is daarom niet minder indrukwekkend.

dublin st patrick’s cathedral

Dublin: St. Patrick’s Cathedral © Toerisme Dublin

Vikings winnen altijd

Aanpalend aan Christ Church Cathedral ligt Dublinia, een familievriendelijk museum over Vikingen, de originele stichters van Dublin. Een kaartje kost rond de 7,50 € maar je krijgt er een unieke ervaring bij. Van het huishouden tot het leven zoals het is op een gevechtsschip inclusief kennismaking met allerhande wapens: Dublinia slaagt erin een duidelijk beeld te geven van de stichters van hun stad.

Niet genoeg avontuur? Dan raad ik je volmondig aan om een tochtje te maken met de Viking Splash Boat, een amfibieboot die je Dublin ter land en ter zee laat zien. De gidsen zijn hilarisch, je krijgt een plastic Vikinghelm op je hoofd geduwd en je mag daarna alle voorbijgangers die te veel met hun gsm bezig zijn met de befaamde Vikingkreet ‘RAOR!’ aan het schrikken brengen. Lachen, gieren, brullen en af en toe nog iets opsteken.

Wandel en geniet

Rust zocht en vond ik ten slotte in het Stephen’s Green Park. Het enige stadspark waar meeuwen en eenden je al tegemoet komen voor je laatste kruimels oud brood. De locals maken vooral gebruik van het stukje groen in hun stad om met vrienden te picknicken of te ontspannen na een drukke dag op het werk.

Toen ik vertrok zat ik steeds met het nummer van The  Proclaimers in mijn hoofd. Wel, ik kan niet zeggen dat ik 500 miles gewandeld heb, maar aan 10.000 stappen per dag kwam ik wel. Dublin is niet te groot waardoor alles makkelijk op loopafstand te bezichtigen is. Er is lekker eten, heerlijk bier, aangenaam volk en uitzicht op de rivier Liffey. Met een beetje geluk schijnt de zon er de hele dag. Meer heb je dan niet meer nodig, toch?

Stephen’s Green Park

Dublin: Stephen’s Green Park © Toerisme Dublin

PRAKTISCHE INFO

Algemeen
Toerisme Ierland | www.ireland.com/nl-be
Toerisme Dublin | www.visitdublin.com/home
Bereikbaarheid
Ryanair (vliegtuig) | www.ryanair.com/nl-be
Bezienswaardigheden
Guinness Store House | St James’s Gate | Dublin 8 | Ierland
Tel. +353 1 408 4800 | www.guinness-storehouse.com/en/Index.aspx
Trinity College | College Green | Dublin 2 | Ierland
Tel. +353 1 896 1000 | www.tcd.ie
St. Patrick’s Cathedral | St Patrick’s Close | Dublin 8 | Ierland
Tel. +353 1 453 9472 | www.stpatrickscathedral.ie/index.aspx
Christ Church Cathedral | Christchurch Pl | Dublin 8 | Ierland
Tel. +353 1 677 8099 | www.christchurchcathedral.ie
Dublinia | St Michaels Hill | Christchurch | Dublin 8 | Ierland
Tel. +353 1 679 4611 | www.dublinia.ie
Viking Splash Tour | St Stephens Green North | Dublin 2 | Ierland
Tel. +353 1 707 6000 | www.vikingsplash.com
Stephen’s Green Park | St Stephen’s Green | Dublin 2 | Ierland
Tel. +353 1 475 7816 | www.ststephensgreenpark.ie
Overnachten
Abigails Hostel | 7-9 Aston Quay | Dublin 2 | Ierland
Tel: +353 (0) 1 677 9300 | [email protected] | www.abigailshostel.com

Coverfoto: © Jim Nix

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *