Belgische regen vergeten onder de Spaanse zon

De echte schoonheid van Andalusië ontdek je niet vanuit je ligzetel op het strand van Marbella of Torremolinos. Daarom nestelde Reisreporter Marc zich ietsje landinwaarts in Frigiliana, een van de meest karaktervolle pueblos blancos in de buurt van Málaga.

Vakantie à la carte
Hemelsbrede stranden, riante hotels en een azuurblauwe zee. Die beloftevolle verlokkingen van reisbureaus lieten we bewust aan ons voorbijgaan. Voor onze voorjaarstrip wilden we, zoals steeds meer mondige toeristen, zelf het heft in handen nemen. En dus werd het een low cost vliegtrip naar Málaga, aangevuld met een huurauto op de luchthaven en een vakantiehuisje tegen de bergflank van het ruige Almijaragebergte, maar toch dicht bij de zee. Op onze planning: de onbekende parel Frigiliana!

De panorama's zorgen alvast voor prachtige vakantiekiekjes!

De panorama’s zorgen alvast voor prachtige vakantiekiekjes!

Stulpjes te huur
Frigiliana is een van de mooiste en meest schilderachtig gelegen dorpjes van Spanje, in de oostelijke uithoek van de provincia de Málaga, op goed 70 km rijden van de drukke provinciehoofdstad. Ene Stuart Blint runt er een piepklein verhuurkantoor dat buitenverblijfjes van welgestelde Spanjaarden als vakantiewoning aan buitenlandse toeristen slijt. En hij is lang niet de enige. We hebben een afspraak met Stuart aan restaurant Santo Christo, net buiten het dorp, waar hij ons de sleutels van onze tijdelijke residentie komt overhandigen. Op het afgesproken uur daagt een rossige, baardige en goedlachse Schot op met een scooter en een keffer in een mandje aan zijn stuur. Hij rijdt ons enkele kilometers voor langs bochtige en nauwelijks verharde wegen naar een droom van een zomerhuis, op een bergrug met een fantastisch panorama.

Ons 'bescheiden' vakantiehuisje.

Ons ‘bescheiden’ vakantiehuisje.

Netjes geïnstalleerd
Zulke huisjes, met zwembad, tuintje en patio, vind je hier overal in de heuvels. Voor de Spaanse eigenaars, die de crisis het hoofd willen bieden, vormen ze een welgekomen bron van inkomsten. Ze worden verhuurd aan toeristen zoals wij, op zoek naar een streepje zon na een lange winter. Stuart treedt op als bemiddelaar, zorgt ervoor dat we goed geïnstalleerd zijn en laat ons verder met rust. Al tuft hij een paar dagen later nog even langs om te checken of alles in orde is.

Zicht op zee
Ons vakantiehuis ligt een beetje afgelegen, maar in de verte hebben we een fenomenaal uitzicht op de diepblauwe zee voor de kust van de drukke badplaats Torrox. Dat is naar verluidt een van de warmste plekken van Europa, beschermd als ze is tegen de koude noorderwind door de flanken van het Almijara- en Tejedagebergte. En Frigiliana, met zijn typische huisjes uitgestrooid over een heuvelkam, ligt op amper een flinke wandelafstand.

De witte gevels worden versierd met kleurrijke bloemen.

De witte gevels worden versierd met kleurrijke bloemen.

Witte gevels vol bloemenpracht
Dé trekpleister van Frigiliana zijn zonder meer die karakteristieke, witgekalkte huisjes die tegen elkaar aan geschurkt liggen langs een wirwar van smalle, natuurstenen wandelsteegjes. Langs alle kanten zijn ze bebloemd met geraniums en andere rijke bloeiers. Aangenaam dwalen is het hier: achter elke bocht of trap vind je weer een ander, onvergelijkbaar mooi tafereel. De oorsprong van deze typische architectuur is onmiskenbaar Moors en dat heeft zo zijn redenen.

Moorse invloeden
Aan de voet van een oude Moorse burcht, waarvan je de restanten nog kan bezoeken, ontstond in de 9de eeuw een wit dorp, pueblo blanco, dat vandaag zo typisch is voor de Andalusische regio. De opvallende architectuur ervan is te danken aan Arabische inwijkelingen, die eeuwenlang het zuiden van Spanje hebben bevolkt. Pas in de 16de eeuw werden ze door de katholieke koningen van Spanje verdreven. Frigiliana was een van de laatste, zo niet het allerlaatste bolwerk waar ze standhielden.

De typische witter architectuur valt op tussen de groene heuvels.

De typische witter architectuur valt op tussen de groene heuvels.

Van bar naar souvenirwinkel
Aan de bloederige strijd die hier in 1569 moet hebben plaatsgevonden tussen christenen en Moren, herinneren een twaalftal tegeltableaus die tegen de huisgevels in de Moorse binnenwijk werden aangebracht. Een wandeling langs die tableaus doet je meteen de kern van het dorpje ontdekken, met zijn talrijke winkeltjes met snuisterijen en handwerk, zijn lokale bars en restaurants. Als we de stilte van ons landelijke buitenverblijf even beu zijn, komen we hier graag vertoeven.

Lentegeuren en –kleuren
In de omgeving kan je ook prachtige natuurtochten maken. In een dal achter de dorpskom slingert de rivier Higuéra zich door een ruig berglandschap met in het voorjaar een schitterende fauna en flora en de geur van verse kruiden. Enkele wandelingen in de buurt leiden je langs de schaarse lokale bezienswaardigheden, zoals de kapel Ermita de Ecce Homo en de enige overblijvende suikerrietfabriek van Europa. Iets hoger dan Frigiliana ligt Cómpeta, een pueblo blanco dat vooral naam maakt als wijnbouwersdorp. En wie hunkert naar de zee, kunnen we Nerja aanbevelen, goed 7 km zuidwaarts van Frigiliana. Het stadje was erg in trek bij de Spaanse koning Alfonso XII, die er vanop het Balcon de Europa, een statige promenade bovenop een rots, graag over de wijde zee kwam turen.

Voor wie hunkert naar de zee is Nerja een goede uitvalbasis.

Voor wie hunkert naar de zee is Nerja een goede uitvalbasis.

Prima uitvalsbasis
Voor een ontdekkingstocht langs de kust of naar de kunststeden is Frigiliana meteen ook goed gelegen. De snelweg E15 brengt je snel westwaarts naar Málaga, oostwaarts in de richting van Motril en Granada. Ook het stierenvechtersstadje Ronda met zijn imposante Puente Nuevo, een indrukwekkende stenen brug over een diepe kloof, ligt binnen dagbereik. Maar vergeet vooral niet te genieten op het tempo van de gastvrije lokale bevolking en de Belgische regen van je af te spoelen onder die deugddoende Spaanse voorjaarszon.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Andalucia Tourist Community | Internet: www.andalucia.org
Costa Del Sol Tourist Board | Internet: www.visitcostadelsol.com
Frigiliana Tourist Office (Spaans) | Internet: www.turismofrigiliana.es
Bereikbaarheid

Vliegen op Málaga doe je onder meer met Brussels Airlines vanuit Brussel, met Jetairfly vanuit Brussel, Luik, Oostende of Charleroi, met Transavia vanuit Eindhoven of Rotterdam.
Overnachten

Vakantiehuizen in Frigiliana | Internet: frigilianarentals.com
Bezienswaardigheden
Stad Nerja | nerja.es
Stad Málaga | Internet: malagaturismo.com

Foto’s © Marc Kenis

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *