In Romeinse en Moorse voetsporen door Malaga

Bekoord door een tv-reportage over Malaga besloot reisreporter Herman om zelf deze Andalusische stede in Zuid-Spanje te bezoeken. Te voet trekt hij op ontdekking naar Romeins en Moors erfgoed. Pablo Picasso zag het levenslicht in deze haast verkeersvrije bruisende kuststad. Hij keerde nooit weer na zijn kinderjaren. Onterecht zo blijkt!

Kuieren op de Paseo de la Farola. © Free Mindflow

Kuieren op de Paseo de la Farola. © Free Mindflow

Al eeuwen begeert
Feniciërs, Romeinen en Moren vochten eeuwen geleden om deze handelshaven. Elke veroveraar drukte zijn stempel met prachtige bouwwerken. Vandaag herleeft Malaga als een charmant havenstadje waar het aangenaam vertoeven is. Vanaf het historisch centrum wandel je via het 800 meter lange stadspark Paseo del Parque naar de wijk Malagueta. Tijdens warme dagen verpozen de locals graag in deze mooie botanische tuin onder de schaduw van palmbomen. Lager en langs de baai ligt de nieuwe wandelpromenade Paseo de la Farola met zijn talrijke winkels en restaurantjes.

De winkelstraat Marques de Larios. © Redi Pérez

De winkelstraat Marques de Larios. © Redi Pérez

Windowshopping en meer in het verkeersvrij centrum
Wandel zeker door het opgeknapte, verkeersvrije centrum. Ben je een actieve winkeltoerist of houd je liever van windowshopping? Ga dan naar de grote winkelstraat Marques de Larios. Honger? In de zijstraatjes vind je lekkere tapasbars! Centraal en imposant lonkt de kathedraal waarvan de rechtse toren onvoltooid bleef. Bekoorlijke koorbanken en enkele bijzondere sculpturen sieren het interieur. Sta daarna stil bij het prachtige gotische portaal van de El Sagrario. Passeer daarna de overdekte markt, Mercado Central de Atarazanas, een metalen constructie met bogen en Arabische beelden.

De architectuur van de Mercado Central de Atarazaras. © Juan Torroba

De architectuur van de Mercado Central de Atarazaras. © Juan Torroba

Geboortestad Pablo Picasso
De wereldberoemde meester werd hier geboren op  25 oktober 1881 en verbleef er enkel als kind. Nadien keerde hij nooit weer! Op de pittoreske Plaza de la Merced staat zijn geboortehuis en een mooi beeld van hem. Persoonlijke herinneringen zoals zijn doopkleed, enkele litho’s en aquarellen hangen tentoon in de woning. De locale trots en blikvanger is echter het Picassomuseum! Het indrukwekkend Palacio, met een mooie patio, etaleert maar liefst 285 van zijn werken uit diverse periodes. Allemaal gedoneerd door zijn schoondochter en kleinzoon.

Plaza de la Merced. © Pedro Garcia Mesa

Plaza de la Merced. © Pedro Garcia Mesa

Alcazaba en Gibralfaro tonen Moorse overheersing
Vlakbij het centrum ligt het Alcazaba. Deze Moorse citadel uit de jaren 1000 betreedt je via forse poorten. De hoge verdedigingsmuren zijn gebouwd in een L-vormige constructie wat destijds de verdediging vergemakkelijkte. Betoverend mooie bloementuinen sieren de slingerende wegen van het bolwerk. Een pittige wandeling op de 130 meter hoge Gibralfaro berg (Vuurtorenberg) voert je naar het gelijknamige kasteel. Eveneens door de Moren gebouwd maar dan een paar honderd jaren later. Bewandel de kasteelmuren en verbaas je vanop de platforms over het uitzicht op de stad.

Alcazaba. © Rod Jones

Alcazaba. © Rod Jones

Botanische tuin La Concepcion
Enkele kilometers ten noorden van de stad en goed bereikbaar via de ring ligt een mooie tropische tuin met fonteinen, beelden en een neoklassiek tempeltje. Dit botanisch lustoord, rond 1850 ontworpen door de kleindochter van een Britse consul, zou een van de mooiste hoven van Spanje zijn! Aangekocht in 1990 door de stad en omgetoverd tot een prachtige tropische tuin met ficussen, palmen, eucalyptussen, paarsachtig blauwe jacarandas en vele andere exoten. Jammer dat het verkeer op de nabije autoweg de rust in deze wandeltuin verstoord.

De karstrotsen in natuurpark El Torcal de Antequera. © José María Ruiz Aguilar

De karstrotsen in natuurpark El Torcal de Antequera. © José María Ruiz Aguilar

Ontdek meer vanuit Malaga
Nog iets verder, zo’n 40 kilometer ten noorden van Malaga kan je een stevige wandeling maken door het natuurpark El Torcal de Antequera. Een geologisch wonder en een voorbeeld van karstreliëf. Je ziet er enorme rotsblokken in allerlei vormen. Langs de Costa del Sol liggen stadjes als Estepona en Mijas. Heel toeristisch maar toch het ontdekken waard! Deze kuststadjes behielden namelijk een groot deel van hun oorspronkelijk karakter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Oficina de Turismo de Malaga | Pasaje de Chinitas 4, E 29015 Malaga | E-mail: [email protected]
Internet: www.malagaturismo.com
Tip! Goed stadsplan met overzicht bezienswaardigheden (in het Spaans, het Engels of in het Frans) te verkrijgen.
Toerisme Spanje | Internet: www.spain.info/nl_BE
Bereikbaarheid
Vliegtuig
| Verschillende luchtvaartmaatschappijen en touroperators bieden rechtstreekse vluchten aan vanaf onze Nationale Luchthaven Brussels Airport naar Malaga, Pablo Ruiz Picasso (AGP).
Ryanair vliegt vanuit Charleroi naar dezelfde luchthaven in Malaga.
Vanaf de luchthaven trein je naar hartje centrum Malaga. Wie een auto huurt, heeft een directe verbinding van de autoweg naar de stad.
Openbaar vervoer | Malaga beschikt over een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer waaronder (recent) een metro.
Auto | Afstand Brussel – Malaga: 2.100 km.
Hotel

Hotel Tamisa Golf | Camino Viejo de Coin | Mijas Golf | E 29650 Mijas Costa
Tel. +34 952 585 988 | E-mail: [email protected] | Internet: www.hoteltamisagolf.com
We verbleven zelf in dit prima hotel dat rustig gelegen is op 4 km van de autoweg  en op 30 km van Malaga
Eten en drinken
Taberna El Pimpi | Calle Granada 62 (dichtbij kathedraal en Alcazaba)
Oude bodega in 1840 geopend, verschillende zalen en groot terras. Grote keuze aan wijnen, gerechten en tapas.
Café Central | Plaza de la Constitucion, het centrale plein van de stad | Dagschotel, tapas, churros en veel meer lekkers.

Coverfoto: © Marco Kost

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *