5 x doen in het groene Sloveense Idrija

De stad Idrija begon zich te ontwikkelen toen er kwikzilver werd ontdekt in 1490. Die schat onder de grond lokte veel grote Europese natuurwetenschappers naar Idrija. De stad herleefde en zorgde voor brood op de plank bij de mijnwerkersgezinnen. De dag van vandaag maken de kwikzilvermijnen nog altijd indruk en staan ze zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Antonijev Rov is de kwikzilvermijn in Idrija.

Antonijev Rov is de kwikzilvermijn in Idrija.

1. Bezoek een van de grootste kwikzilvermijnen ter wereld
De stad Idrija beschikt over een uniek karakter en een rijke cultuur. De 500 jaar oude geschiedenis van de kwikzilverproductie inclusief zijn kolossale technische apparatuur en machines zijn uitstekend bewaard gebleven. Dankzij de mijn (Antonijev Rov) kon de stad scholen en culturele instellingen stichten, die de lokale bevolking kennis en cultuur bijbrachten. De kwikzilvermijnen van Idrija en het Spaanse Almadén, ’s werelds grootsten, staan sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bezoek ook zeker het Kasteel Gewerkenegg (met het Kwikmuseum van Idrija) en de oude mijningang Francis’ schacht.

Kantklossen maakt deel uit van de plaatselijke cultuur in Idrija.

Kantklossen maakt deel uit van de plaatselijke cultuur in Idrija.

2. Verdiep je in het kantklossen
De mijnbouw bracht ook het kantklossen met zich mee. Dat werd ontwikkeld door vrouwen van Idrija die een groot gevoel voor esthetiek hadden. Bovendien zorgde het kantklossen voor een extra inkomen. Doorheen de tijd werd de bezigheid een belangrijk deel van de Sloveense cultuur. Wist je dat er een kantklosschool in Idrija ligt en dat er elk jaar het Idrija Lace Festival doorgaat? Elk patroon heeft bovendien zijn eigen verhaal. Een leuk weetje als je een kantkloswerkje mee naar huis neemt.

'Idrijski zlikrofi' in de maak!

‘Idrijski zlikrofi’ in de maak!

3. Proef van de typische keuken
Idrija en haar omgeving bieden gevarieerde typische gerechten, desserts en dranken. Idrijski zlikrofi, wat gemaakt is van deeg met een aardappelvulling en een kenmerkende vorm hebben, zijn het best te herkennen. Heb je dit niet geproefd, dan ben je niet in Idrija geweest! Dit gerecht is zelfs beschermd door de EU en blijft een veelvoorkomende maaltijd bij feestelijke gelegenheden. De lokale bevolking serveert het maar al te graag aan haar bezoekers, bij voorkeur met bakalca (schapenvlees en groenten).

De rivierdammen 'Klavze'.

De rivierdammen ‘Klavze’.

4. Geniet van de natuur en de waterpartijen
Het leven in Idrija is onlosmakelijk verbonden met de natuur en het water. Bezoek je het Zgornja Indrijca Regional Park, dan kruis je verschillende flora en kabbelendje beekjes en rivieren. Erg indrukwekkend zijn de hoge rivierdammen ‘Klavze’, ook wel ‘de piramides van Idrija’ genoemd. En ook het Savage Lake, de grootste karstbron in Slovenië, zal je niet onberoerd laten.

Ga fietsen of wandelen tussen de natuur van het Idrija Geopark.

Ga fietsen of wandelen tussen de natuur van het Idrija Geopark.

5. Beleef avonturen in het Indrija Geopark
Het door UNESCO beschermde Idrija Geopark beslaat het westen van Slovenië en ligt aan de kruising van de Alpen en de Dinarische Karst. Een vierde van het oostelijke deel van het Geopark bestaat uit hooggelegen, uitgestrekte Rovte-heuvels (deels karst) met vier plateaus. Geniet al wandelend of fietsend van de bijzondere karstverschijnselen in de zomer of trek je skibotten aan en ga skiën of sleeën in de winter. Ook gaan vissen, jagen en paardrijden zijn mogelijk in het gebied.

Meer info: www.visit-idrija.si/en/

Foto’s: © Toerisme Slovenië

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *