5 tips voor actievelingen in Servië

Servië omschreven in 3 woorden? Helaas vooral onbekend, onbemind, maar gelukkig wel ongerept. En dat niet toevallig. Met al haar bergen, groene vlakten en woeste rivieren is het een waar paradijs voor actieve reizigers. Deze 5 tips bewijzen dat.

1. Fietsen langs de Donau
De Donau, Europa’s langste rivier, doorkruist het Servische binnenland over een afstand van maar liefst 460 kilometer. Vanuit Apatin in het noordwesten kan je de Euro Velo 6-fietsroute volgen tot in Kladovo in het oosten. Onderweg passeer je onder meer langs de grootste steden van het land, Novi Sad en Belgrado, het Nationaal Park Fruska Gora en de wijngaarden van de Morava. De grotendeels geasfalteerde weg kent weinig niveauverschillen en valt daarmee in de smaak bij menig fietstoerist.

Servië: mountainbikers komen aan hun trekken in het Tara-gebergte

Servië: mountainbikers komen aan hun trekken in het Tara-gebergte © Sound of C

2. Mountainbikefun in het Tara-gebergte
Mag het allemaal wat avontuurlijker, dan moet je in het Nationaal Park Tara in het westen van Servië zijn. De bergen vormen er een natuurlijke grens met buurland Bosnië en je vindt er maar liefst 400 km aan bewegwijzerde trails terug, de meeste om en bij de 30 km. Ook in Kopaonik, in de wintermaanden een populair skioord, kan je naar hartenlust mountainbiken. De kabellift neemt jou en je fiets mee tot boven op de berg waar je van daar geniet van adembenemende panorama’s.

3. Raften en kayaken op bergrivieren
Hoewel Servië niet aan de zee ligt, kun je er wel duchtig aan watersport doen. De vele meren en rivieren, met de Donau op kop, zijn ideaal om te zeilen, roeien en kayaken. Het Savameer, 4 km ten zuiden van Belgrado, vormde al meermaals het decor voor Europese en Wereldkampioenschappen kanoën en roeien. In de Bela Crkva meren, zo’n 96 kilometer ten oosten van Belgrado, kan je dan weer het beste zeilen en zwemmen. De waaghalzen op het water komen dan weer aan hun trekken op de wildwaterrivier Lim, in het Tara-gebergte, en de rivier Ibar die over een afstand van 25 kilometer langs woeste stromen en watervallen loopt.

Servië: waterratten leven zich uit op de bergrivieren

Servië: waterratten leven zich uit op de bergrivieren © Teambuilding Incentive

4. Wandelen op het kruispunt van Europa
De vele groene ruimten maken van Servië een uiterst geschikt wandelland. Meer nog: de twee grootste langeafstandswandelroutes van Europa komen samen in dit land. De E4, die vertrekt in Gibraltar en eindigt in Griekenland, loopt 1.280 km over Servisch grondgebied van noord naar zuid. Daarnaast loopt de E7, die vertrekt op de Canarische Eilanden en eindigt in Bulgarije, 1.700 km van west naar oost doorheen Servië. Deze routes alleen zorgen al voor 3.000 km aan bewegwijzerde wandelwegen. Los daarvan kan je in zowat elke regio van Servië aanvullende wandelroutes vinden, waarvan de meeste variëren tussen de 2 en 15 km. Eén van de mooiste is ongetwijfeld die van Stara Planina in het oosten, waar je vanop de spectaculaire Midzor piek (2.169 m) Bulgarije, Macedonië en Kosovo ziet liggen.

5. Skydiven voor beginners
Toegegeven, avontuurlijke sporten als skydiven en paragliden zijn niet aan iedereen besteed. Maar daar hebben ze in Servië wat op gevonden. De meeste skydive-clubs bieden de mogelijkheid om in tandem te skydiven, samen met een professionele instructeur. Je moet minstens 13 jaar oud zijn en minder dan 110 kg wegen. In de bergregio’s is paragliden dan weer enorm populair, wat je ook in tandem kan uitvoeren onder het toeziend oog van een ervaren paraglider. Meer info:www.vss.rs

Coverfoto: © Sound of C

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *