Skiënd langs de winterse troeven van Italiaanse Valle d’Aosta

De vallei van Aosta, in het noordwesten van Italië, ligt omsingeld door vier indrukwekkende Alpentoppen. Maar opgesloten voel je er alles behalve. De regio telt een aantal erg interessante skigebieden voor het hele gezin. Zelfs niet-skiërs komen er met gemak aan hun trekken. Bovendien profiteer je er makkelijk van gunstige tarieven!

Valle d'Aosta is een aaneenschakeling van indrukwekkende bergtoppen © Toerisme Valle d'Aosta

Valle d’Aosta is een aaneenschakeling van indrukwekkende bergtoppen © Toerisme Valle d’Aosta

4 kleppers op niveau
De vallei van Aoste ligt nagenoeg volledig ingesloten tussen bergketens die op hun beurt veertien laterale, aansluitende valleien vormen. Vier enorme Alpentoppen zuigen je aandacht op: de Mont Blanc (4.810 m), de spectaculaire piramide van de Matterhorn (4.478 m), de Monte Rosa (met 4.634 m de tweede Alpentop) en tot slot de Gran Paradiso (4.061 m), de enige 4.000-plusser die volledig in Italië ligt.

Korting voor de jonge generatie
Wintersportliefhebbers hebben vooral een boontje voor Valle d’Aosta dankzij de diverse skistations. Deze skiregio mikt bovendien resoluut op de opleiding van de volgende generaties skiërs: kinderen tot 8 jaar skiën gratis wanneer ze vergezeld worden door een volwassen skiër met een gewone, analoge skipas. Jongeren krijgen korting: 30 procent voor de 8- tot 14-jarigen en 12 procent voor 14- tot 18-jarigen.

Uitzicht op Pila © William Pollard

Uitzicht op Pila © William Pollard

Autovrij Pila
In Pila wacht de natuur je op. Je bent er weg van alle verkeer want auto’s zijn er verboden. Een kabelbaan verbindt de hoofdstad Aosta in 18 minuten met Pila. Daar heb je enkel nog je voeten, je ski’s en de skiliften nodig. Het skigebied van Pila strekt zich uit op een hoogte tussen 1.800 en 2.700 meter en biedt buitengewone panorama’s op de Alpentoppen van 4.000 m in het westen. Het aanbod is voornamelijk gericht op snowboard, ski en kinderpret.

Freeriden in Courmayeur © Visit Aosta via Flickr

Freeriden in Courmayeur © Visit Aosta via Flickr

Romantisch Courmayeur
Courmayeur ligt zowat centraal tussen Frankrijk, Italië en Zwitserland en biedt naast een uitstekend skigebied ook een adembenemend uitzicht op de keten van de Mont Blanc. Hier stond de wieg van het alpinisme, maar Courmayeur wordt ook geroemd om zijn freeride. De romantische plek garandeert bovendien een unieke verblijfservaring en ademt de Italiaanse levenskunst uit. Het grote aanbod aan verblijfsaccommodaties omvat zowel luxehotels met vier of vijf sterren als toegankelijke hotelletjes met drie sterren of comfortabele appartementen.

Uitzicht op Courmayeur © Wikimedia Commons

Uitzicht op Courmayeur © Wikimedia Commons

Alternatieven te over
De pisterestaurants zijn bovendien ook ’s avonds geopend. Ideaal om aan het eind van de dag af te spreken met familie of vrienden en alvast de activiteiten van de dag nadien te plannen: dat wordt kiezen uit een rijk aanbod van snowboarden, langlaufen, freeride, alpinisme, skitochten, sneeuwschoenen, ijsklimmen of een bezoekje aan een snowpark. Wist je overigens dat Courmayeur het enige station onder de Mont Blanc is dat heli-ski aanbiedt?

De SkyWay Monte Bianco © Wikimedia Commons

De SkyWay Monte Bianco © Wikimedia Commons

Innovatieve techniek
Een aanrader om te doen: de SkyWay Monte Bianco. Die neemt je mee voor een adembenemende reis tussen de eeuwige gletsjers van de Mont Blanc. Dankzij de draaiende cabines en de 3 moderne stations voert deze kabelbaan je tot een hoogte van 3.462 meter op Pointe Helbronner in amper 18 minuten. Om niets te missen van het panorama draaien de cirkelvormige en doorzichtige cabines automatisch rond hun as, zodat je een spectaculair uitzicht van 360 graden krijgt. Op de top kan je de Mont Blanc, de Monterosa, de Matterhorn, Gran Paradiso als de Grand Combin als een expert observeren.

Valle d'Aosta zorgt voor de ultieme skibeleving © Toerisme Valle d'Aosta

Valle d’Aosta zorgt voor de ultieme skibeleving © Toerisme Valle d’Aosta

Monterosa Ski breidt uit
Champoluc-Frachey, Gressoney-La-Trinité, Antagnod, Brusson, Champorcher, Gressoney-Saint-Jean: komende winter zijn de pistes van Monterosa Ski helemaal opgeknapt en nog wat uitgebreid tot ongeveer 200 km in totaal! Een van de mooiste is onbetwistbaar de Leonardo David Special in Gressoney-Saint-Jean. Typisch zijn de ritmeveranderingen met enkele forse hellingen. Kers op de taart is de verlichting, wat voor een sfeervolle afdaling zorgt.

200 km aan skipistes kan je vinden in Monterosa Ski © Wikimedia Commons

200 km aan skipistes kan je vinden in Monterosa Ski © Wikimedia Commons

Voordelig relaxen
Wie warmte verkiest boven sneeuwpret kan terecht in het Centre de Détente in Champoluc, met zwembaden, relaxruimte, gym, behandelingen en massages, en dat allemaal met zicht op het massief van de Monte Rosa. Een tip: reserveer een verblijf in de Vallée d’Ayas of de Vallée de Gressoney, van 10 tot 25 december 2016, van 7 tot 29 januari of van 25 maart tot 18 april 2017: de skipas krijg je gratis!

Spanning in La Thuile
Het internationale domein van La Thuile ligt in een grote kom vlak onder de Col du Petit-Saint-Bernard en heeft het hele seizoen lang sneeuw te bieden. De 160 km pistes zijn geschikt voor alle niveaus en alle sneeuwsport. De meest ervaren skiërs kunnen een uitdaging aangaan op de fameuze Franco Berthod, een piste waarvan de hellingsgraad plaatselijk oploopt tot 73 procent! La Thuile is niet alleen een paradijs voor liefhebbers van ski, snowboard of freeride, maar ook voor de snowkiters: afspraak met de wind op de Col du Petit-Saint-Bernard!

De kabelbaan Espace San Bernardo © Toerisme Valle d'Aosta

De kabelbaan Espace San Bernardo © Toerisme Valle d’Aosta

Skiën over de grenzen heen
Dankzij een internationale verbinding, zonder uit je ski’s te moeten klikken, zijn het Franse skistation La Rosière en het Italiaanse skistation La Thuile met elkaar verbonden via de Espace San Bernardo. Met één skipas kun je, op een hoogte van 2.615 meter, skiën op beide flanken van de Alpen, tot de zetellift Belvedere. Vanuit Entrèves bereik je dit domein ofwel met de kabelbaan DMC of met de zetellift Bosco Express. Tarieven: skipas voor volwassenen op het domein Espace San Bernardo (La Thuile/La Rosière): vanaf 40 euro tijdens het laagseizoen.

De brede skipistes van Valtournenche © Visit Aosta via Flickr

De brede skipistes van Valtournenche © Visit Aosta via Flickr

Op skisafari
Breuil-Cervinia Valtournenche is de ideale plek voor de liefhebbers van ski, snowboard en vooral freeride met zijn verticale hellingen vanaf 4.000 meter. Wat ook een ommetje waard is, is een skisafari: een tocht met 12.500 m hoogtemeters, zonder één keer uit je ski’s te klikken. De diehards trekken van Breuil-Cervinia naar Valtournenche en zelfs tot Zermatt in Zwitserland, over een eindeloos circuit van afdalingen, zonder ook maar één keer dezelfde afdaling of dezelfde skilift te nemen. De vroege vogels kunnen ook genieten van een zonsopgang op de pistes, nog voor de liften opengaan voor het publiek.

Bereikbaarheid
Afstand Brussel-Aosta: 920 km
Afstand vanaf de luchthavens:
Turijn: 116 km
Milano Malpensa: 180 km
Genève: 140 km

Meer info: www.lovevda.it/en

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *