Schiphol vliegt dit jaar rechtstreeks naar Zweeds Lapland

Vanaf juni 2017 kan er vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Zweeds Lapland. De komende vijf jaar wordt het aantal vluchten geleidelijke uitgebreid zodat de regio Västerbotten nog beter bereikbaar wordt. En gelukkig maar: de overweldigende natuur is met stip reden nummer 1 om een ticket te boeken!

Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park

Zweeds Lapland
Noord-Zweden, inclusief het legendarische Zweeds Lapland, is uniek. Wil je een onvergetelijke vakantie beleven, ga dan eens naar dit deel van Zweden. De overweldigende natuur onderscheidt zich van de rest van het land. In Zweeds Lapland liggen vier Nationale Parken. Sarek, met meer dan 100 gletsjers, en Padjelanta zijn twee van de grootste. Deze twee staan beide ook op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Muddus staat bekend om zijn diepe ravijnen en Stora Sjöfallet om zijn bos en alpiene toppen. Kijk goed of je een eland, lynx, veelvraat of een poolvos ziet. De laatste is een bedreigde diersoort.

Maar de regio biedt nog meer hoogtepunten! Een overzicht:

In de buurt van Luleå slaap je zelfs in boomhutten om het noorderlicht beter te kunnen zien!

In de buurt van Luleå slaap je zelfs in boomhutten om het noorderlicht beter te kunnen zien!

Gammelstad
Het kerkdorp Gammelstad is één van de dertien culturele erfgoederen die UNESCO heeft aangewezen in Zweden. Het dorpje bestaat uit een veertiende-eeuwse kerk omringd door honderden traditionele houten huizen. De huizen in het kerkdorp werden enkel op zondagen en tijdens religieuze festivals gebruikt, als accommodatie voor gelovigen die ver moesten reizen om de kerk te bezoeken. Het is het grootste en best bewaarde voorbeeld van een kerkdorp in noord-Scandinavië en biedt een unieke kijk op de Zweedse geschiedenis.

Luleå
Op een steenworp afstand van het historische Gammelstad ligt Luleå, een moderne universiteitsstad te midden van een sereen natuurgebied. Bezoek het kunstmuseum en ontdek de gastronomische verrassingen die Zweden te bieden heeft. Stoere winteractiviteiten, zoals een tocht met een hovercraft, maken dit een prima bestemming voor avontuurlijke bezoekers.

De kerk van Kiruna

De kerk van Kiruna

Kiruna
Wie Kiruna bezoekt, kan kiezen voor een overnachting in kamers van sneeuw of ijs in de winter, een eigen tent in de zomer, of een luxe verblijf met spa en jacuzzi. In deze noordelijkste stad van Zweden vind je de grootste ondergrondse mijn ter wereld (ijzererts) en de hoogste berg van het land, de Kebnekaise. De kerk van Kiruna en het stadshuis zijn de bekendste bezienswaardigheden in het dorp.

Abisko
Dit dorpje is voor de meeste mensen slechts bekend om één reden: het is een van de beste plaatsen ter wereld om het noorderlicht te zien. Gelegen aan een groot meer en de bergketen die de grens vormt tussen Zweden en Noorwegen, is dit de toegangspoort tot Abisko Nationaal Park en het Aurora Sky Station. Voor lange afstandswandelaars is dit ook het begin – of einde – van de beroemde Kungsleden-tocht.

Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park

Jokkmokk
De wintermarkt van Jokkmokk is al ruim vier eeuwen lang een begrip in Zweden. De mooiste kunstvoorwerpen en handnijverheidsproducten van de Sami worden hier verhandeld. Omringd door bossen, hooggebergte, gletsjers en toendra’s, is dit dorp de juiste bestemming voor wie meer wil leren of de Sami-cultuur – er is een museum gewijd aan de inheemse bevolking van Lapland.

Piteå
De plek van deze havenstad aan de Botnische Golf wordt waarschijnlijk al zo’n duizend jaar bewoond. Rond Piteå spreekt met het dialect Pitemål, wat deels gebaseerd is op het oud-Zweeds. Er heerst dus nog een sterk gevoel van traditie in de stad, terwijl aan de andere hand innovatief wordt nagedacht, zoals te zien aan de restaurants en cafés. Pite Bryggeri is de eerste lokale bierbrouwerij in Piteå en houdt regelmatig proverijen.

In Jukkasjärvi maak je grote kans het noorderlicht te spotten.

In Jukkasjärvi maak je grote kans het noorderlicht te spotten.

Jukkasjärvi
Vlakbij Kiruna ligt deze in de winter met sneeuw bedekte trekpleister. In Jukkasjärvi ligt niet alleen het wereldberoemde ICEHOTEL waar gasten in een bouwwerk van sneeuw en ijs kunnen overnachten, maar ook een traditionele rendierboerderij in Sami-stijl. Bezoekers leren over alles dat komt kijken bij het hoeden van rendieren, tijdens een intieme ontmoeting met de Sami-cultuur. En, je kunt vanaf nu ook ’s zomers het ICE Hotel bezoeken.

zweden-lapland

Zweeds Lapland onderscheidt zich dankzij de indrukwekkende natuur.

Samenwerking
Van 1 juni tot en met 29 juni 2017 wordt er acht keer direct vanaf Amsterdam naar Noord-Zweden gevlogen, met vertrek op donderdag en maandag. De nieuwe rechtstreekse vlucht is een initiatief van Skellefteå Airport, Visit Skellefteå, Region Västerbotten Turism en Swedish Lapland Visitors Board. Deze partijen hebben een strategisch partnerschap gecreëerd voor de verdere ontwikkeling van de internationale directe vluchten naar de Noord-Zweedse regio. De regionale partners werken met GoTo Nordics, een aanbieder die gespecialiseerd is in reizen naar Scandinavië. Vanaf 90 euro sta je in ruim twee en een half uur in Zweeds Lapland.

Foto’s: © Toerisme Zweden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *