Friluftsliv in het land van eindeloze naaldbossen en Köttbullar

Een koude dag in februari. Ik vlieg 2 uurtjes en stap uit in een andere wereld. Een van uitgestrekte naaldbossen, eindeloze meren en rust. Vooral rust. Het paradijs? Nee, gewoon Zweden. Of laat die ‘gewoon’ zelfs maar weg, want zo doorsnee is dit Scandinavische land niet.

Landen in de natuur
“Kijk, water! Oh, die bomen!”. Het begint al in het vliegtuig, een halfuurtje voor de aankomst. Meestal ben je tijdens het landen omringd door steden of wegen. Maar de Skavsta luchthaven wordt omgeven door niets anders dan natuur. Na een busrit van een klein uurtje doorheen deze indrukwekkende natuur, kom ik aan in de hoofdstad.

Ijzig maar hartverwarmend Stockholm

Ijzig maar hartverwarmend Stockholm

Stockholm voor het eerst
Met een duidelijke doel om niet als toerist over te komen, trek ik de volgende dag op pad. Een verdienstelijke poging, maar zonder veel succes, merk ik al snel. Wijzen is onbeleefd, maar probeer maar eens door Stockholm te wandelen zonder dit te doen. “Een biologische supermarkt!”, “een hippe koffiebar!”, “kijk die straatnaam!”. De aantal keren dat ik verbijsterd passeer, zijn niet op één hand te tellen.

Gezellige straatjes in Gamla Stan

Gezellige straatjes in Gamla Stan

Klein stadscentrum
Deze aangename omgeving maakt me helemaal warm voor de komende dagen. Maar best ook, want ik zie er net uit als een ingepakte Inuït. Deze koude ben ik niet gewoon, en het is niet eens hartje winter. Maar het past perfect in de Noordelijke sfeer en maakt het totaalplaatje compleet. Na de kleine straatjes van het oude stadscentrum Gamla Stan te verkennen, voelt het alsof ik de stad reeds op m’n duimpje ken.

Ongerepte natuur in het Tyresta

Ongerepte natuur in Tyresta

Fika en Köttbullar
De volgende dagen vul ik met het bezoeken van toeristische bezienswaardigheden om me helemaal te laten onderdompelen in het typische Zweden. Maar eerst geniet ik van de lokale gastronomie. Zo maak ik kennis met Fika, een Zweedse traditie van koffiedrinken en kaneelkoeken eten. Natuurlijk ontbreken ook de Zweedse gehakballetjes Köttbullar niet. En ja, ze zijn werkelijk lekkerder dan in een doorsnee Ikea. Ze worden dan ook geserveerd met zoetzure ingemaakte augurken en een straffe jam gemaakt van vossenbessen.

de verdronken magie van Vasa

De verdronken magie van Vasa

Verdronken magie
Genoeg gegeten, tijd om Stockholm te beleven. Eerste stop: Vasamuseet. Hier ondervind je de verdronken magie van het 17-eeuwse gezonken schip, Vasa. Deze staat bijna volledig intact in het museum, dat rondom het schip is gebouwd. 333 jaar lang stond dit vaartuig op de bodem van de Baltische Zee. Je kan bijna niet anders dan je de schipbreuk en bemanningsleden voor te stellen. Zo authentiek voelt het, en is het ook. Nergens anders ter wereld vind je een schip van deze eeuw.

Skansen lijkt een poort naar een andere tijd

Skansen lijkt een poort naar een andere tijd

Ik ontmoette erg schattige rendieren in Skansen

Ik ontmoette erg schattige rendieren in Skansen

Bokrijk van Zweden
Daarnaast bezoek ik Skansen, het openluchtmuseum dat een poort naar een andere tijd lijkt. Als een verwonderd kind verken ik het park en maak kennis met enkele wel enorm schattige rendieren. Ook ontmoet ik enkele werknemers, verkleed in typisch Zweedse klederdracht. Zij omschrijven hoe het er aan toeging in de houten kerk, het Skogaholm herenhuis, het Vastveit pakhuis en de andere dorpshuizen in het park.  Ook de traditionele ambachten zoals schoenmaken, weven,  graveren en bakken (zowel brood als potten), worden op deze manier voorgesteld. Ik voel me hier helemaal thuis in dat Zweden van de 16de eeuw en spendeer bijna een hele dag in het park.

Eindeloze meren en naaldbossen in Tyresta

Eindeloze meren en naaldbossen in Tyresta

Echte natuur
Na de drukke stad wil ik meer van het land zien. Ik heb een duidelijk doel voor ogen ook: de natuur. Een klein uurtje van Stockholm vind je het Tyresta National Park dat, naast het Fjällgebied in het Noorden, een van de grootste ongerepte oerbossen van Zweden is. Stapschoenen aan, fototoestel bij de hand en ik zet mijn eerste stappen in de Zweedse natuur. De échte natuur.

Leven in de vrije lucht in Tyresta

Leven in de vrije lucht in Tyresta

Friluftsliv
Wat je daar ervaart is iets waar je geen woord op kan kleven. Inspiratievol, maar dat is wat cliché. Later ondervond ik dat ik niet de enige was met dit gevoel, en dat Scandinaviërs hier zelfs een woord voor hebben: friluftsliv (frie-loefst-lif). Letterlijk betekent dit ’leven in de vrije lucht’. En laat dat nu net zijn hoe ik me voel. Levend en vrij.

friluftsliv in ongerepte oerbossen

Friluftsliv in ongerepte oerbossen

Onbeschrijfelijke ervaring
Het gevoel en deze sfeer zijn moeilijk om te zetten in woorden. Om deze friluftsliv te ervaren kan je best Zweden zelf een bezoekje brengen. En geloof me als ik zeg dat het echt de moeite waard is.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Zweden
| www.visitsweden.nl
Toerisme Stockholm
I www.visitstockholm.com
Bezienswaardigheden
Vasamuseet
I Galärvarvsvägen 14 | SE-102 52 Stockholm
Tel. +46 (0) 8 519 548 00 I E-mail: [email protected]
Prijs: volwassenen 130 SEK (€13,50), studenten 100 SEK (€10,40), kinderen (0-8jaar) gratis
Internet: www.vasamuseet.se/nl
Skansen I Djurgårdsslätten 49-51 | SE-115 21 Stockholm
Tel. + 46 (0) 8 442 80 00 I E-mail: [email protected]
Internet: www.skansen.se/en/kategori/english
Tyresta National Park I 136 59 Vendelsö
Tel. +46 (0) 8 741 08 76 I Gratis
Internet: Tyresta National Park
Eten en drinken
Kaffeverket I Sankt Eriksgatan 88
Internet : www.kaffeverket.nu/

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *