ijsland-weetjes

9 dingen die je nog niet wist over IJsland

IJsland is een buitenbeentje tussen de Europese landen. Midden in de Atlantische Oceaan, tussen Noord-Amerika en Europa, beland je hier op een eiland vol gletsjers, zwavelbronnen, woestijnen van lava en as en een twintigtal actieve vulkanen. Maar behalve hoofdstad Reykjavik, valt er in dit land nog meer te ontdekken!

Dubbel zoveel toeristen: de jongste jaren is IJsland razend populair bij toeristen. De toeristische industrie van het eilandje boomt als nooit tevoren. Het aantal nieuwsgierige gasten dat het land komt bezoeken leunt tegen 600.000 en meer, haast dubbel zoveel als de 320.000 inwoners waarvan er zo’n 60 procent in de hoofdstad Reykjavik wonen. © Thomas Mitchell

Dubbel zoveel toeristen: de jongste jaren is IJsland razend populair bij toeristen. De toeristische industrie van het eilandje boomt als nooit tevoren. Het aantal nieuwsgierige gasten dat het land komt bezoeken leunt tegen 600.000 en meer, haast dubbel zoveel als de 320.000 inwoners waarvan er zo’n 60 procent in de hoofdstad Reykjavik wonen. © Thomas Mitchell

IJsland houdt je voeten warm: in IJsland ligt de energie voor het grijpen. Steeds meer steden houden er over grote afstanden voetpaden en autowegen vorstvrij met ondergrondse leidingen waar stoom door wordt gestuurd. De natuurlijke warmtebronnen lijken haast onuitputtelijk. Dankzij de lage energiekosten kan de verwarming best een graadje hoger. © Andrés Nieto Porras via Flickr Creative Commons

IJsland houdt je voeten warm: in IJsland ligt de energie voor het grijpen. Steeds meer steden houden er over grote afstanden voetpaden en autowegen vorstvrij met ondergrondse leidingen waar stoom door wordt gestuurd. De natuurlijke warmtebronnen lijken haast onuitputtelijk. Dankzij de lage energiekosten kan de verwarming best een graadje hoger. © Andrés Nieto Porras via Flickr Creative Commons

Sneeuwkanonnen: om de skigebieden nog meer aantrekkelijk te maken voor toeristen, werden ooit een reeks sneeuwkanonnen aangekocht om de bergflanken een sneeuwvacht te geven. Iedereen wreef zich vol ongeloof in de ogen: sneeuwkanonnen naar IJsland brengen werd vergeleken met het transporteren van koffiebonen naar Brazilië. Uiteindelijk bleven de sneeuwmakers na slechts één interventie werkloos. © Toerisme IJsland

Sneeuwkanonnen: om de skigebieden nog meer aantrekkelijk te maken voor toeristen, werden ooit een reeks sneeuwkanonnen aangekocht om de bergflanken een sneeuwvacht te geven. Iedereen wreef zich vol ongeloof in de ogen: sneeuwkanonnen naar IJsland brengen werd vergeleken met het transporteren van koffiebonen naar Brazilië. Uiteindelijk bleven de sneeuwmakers na slechts één interventie werkloos. © Toerisme IJsland

Haringhoofdstad: aan de noordkust van IJsland ligt het stadje Siglufjörður, dat lang de ‘haringhoofdstad’ van het Noord-Atlantische gebeid was. Tot 1967 was het plekje enkel langs een bergpas toegankelijk. Toen werd er een 800 m lange tunnel gebouwd, de Strákagöng. In 2010 maakt de 11 km lange tweebaanstunnel Héoinsfjaroargöng het stadje langs de weg bereikbaar en werd de rest van Oost-IJsland ontsloten. © Brian Gratwicke

Haringhoofdstad: aan de noordkust van IJsland ligt het stadje Siglufjörður, dat lang de ‘haringhoofdstad’ van het Noord-Atlantische gebeid was. Tot 1967 was het plekje enkel langs een bergpas toegankelijk. Toen werd er een 800 m lange tunnel gebouwd, de Strákagöng. In 2010 maakt de 11 km lange tweebaanstunnel Héoinsfjaroargöng het stadje langs de weg bereikbaar en werd de rest van Oost-IJsland ontsloten. © Brian Gratwicke

Reus Johann: op weg naar noordelijk IJsland passeer je het kleine visserdorp Dalvik. Hier werd in 1913 de grootste man ter wereld geboren, ‘de reus’ Johann Petursson. Op zijn zeventiende kon hij een vrachtwagen optillen. Johann werd 2m32 groot en woog 135 kg. Hij had schoenmaat 62, leer je in het plaatselijke museum. Johann werd beroemd en trad op in films en als circusattractie. Veel bracht het hem echter niet op: de ‘reus’ belandde berooid terug in zijn geboortestadje, waar hij wegkwijnde en op zijn 71ste overleed. © Bertrand via Flickr Creative Commons

Reus Johann: op weg naar noordelijk IJsland passeer je het kleine visserdorp Dalvik. Hier werd in 1913 de grootste man ter wereld geboren, ‘de reus’ Johann Petursson. Op zijn zeventiende kon hij een vrachtwagen optillen. Johann werd 2m32 groot en woog 135 kg. Hij had schoenmaat 62, leer je in het plaatselijke museum. Johann werd beroemd en trad op in films en als circusattractie. Veel bracht het hem echter niet op: de ‘reus’ belandde berooid terug in zijn geboortestadje, waar hij wegkwijnde en op zijn 71ste overleed. © Bertrand via Flickr Creative Commons

Verborgen plek: om hun belangrijkste exportproduct in ere te houden, bestaat in Siglufjörður nu een uniek haringmuseum. De plek is nu een kleine vissersstad met amper 1300 inwoners, maar ooit werkten er in de haringindustrie meer dan 10.000 mensen. Dezer dagen is Siglufjörður een gezellige pleisterplaats waar in de winter sneeuwfanaten rendez-vous geven. Aan slaapgelegenheden is er geen gebrek. Dat tot op heden slechts een handjevol toeristen het stadje ontdekten, maakt deel uit van zijn charme. © Jonathan via Flickr Creative Commons

Verborgen plek: om hun belangrijkste exportproduct in ere te houden, bestaat in Siglufjörður nu een uniek haringmuseum. De plek is nu een kleine vissersstad met amper 1300 inwoners, maar ooit werkten er in de haringindustrie meer dan 10.000 mensen. Dezer dagen is Siglufjörður een gezellige pleisterplaats waar in de winter sneeuwfanaten rendez-vous geven. Aan slaapgelegenheden is er geen gebrek. Dat tot op heden slechts een handjevol toeristen het stadje ontdekten, maakt deel uit van zijn charme. © Jonathan via Flickr Creative Commons

Skiën in het donker: wat de wintersport betreft zijn er weinig dingen die je in IJsland niet kan doen. Sneeuwcooters en paardentochten met bijvoorbeeld héliskiën worden in één adem vernoemd. Hoogtepunt voor elke toerist blijft wel wintersporter in de middernachtzon of onder het noorderlicht. November, december en januari zijn hier overigens de meest geschikte skimaanden, ook al schijnt de zon soms maar drie uurtjes per dag. © Toerisme IJsland

Skiën in het donker: wat de wintersport betreft zijn er weinig dingen die je in IJsland niet kan doen. Sneeuwcooters en paardentochten met bijvoorbeeld héliskiën worden in één adem vernoemd. Hoogtepunt voor elke toerist blijft wel wintersporter in de middernachtzon of onder het noorderlicht. November, december en januari zijn hier overigens de meest geschikte skimaanden, ook al schijnt de zon soms maar drie uurtjes per dag. © Toerisme IJsland

Gratis water: meestal hoef je voor een glaasje water in de IJslandse kroegen en restaurants niet te betalen. Dat drankje komt uit de kraan en is lekkerder en gezonder dan flesjeswater, waarnaar je overigens even moet zoeken. © Toerisme IJsland

Gratis water: meestal hoef je voor een glaasje water in de IJslandse kroegen en restaurants niet te betalen. Dat drankje komt uit de kraan en is lekkerder en gezonder dan flesjeswater, waarnaar je overigens even moet zoeken. © Toerisme IJsland

Aparte eetgewoonten: IJslanders eten rare dingen. De specialiteit zijn lamstestikels, die vakkundig in lokale schotels worden verwerkt. Zulke gerechten hebben de reputatie dat ze de potentie positief beïnvloeden. En dus vind je ze op tal van restaurantkaarten van streekspecialiteiten, naast pasteien met ogen, tong en oren van het lam. Maar om minder avontuurlijke Bourgondiërs gerust te stellen: je kunt hier ook lamsbout en -worsten, haai, zalm, forel en droogvis, zeevruchten en diverse vlees- en kaassoorten verkrijgen. © Stefán Birgir Stefáns via Flickr Creative Commons

Aparte eetgewoonten: IJslanders eten rare dingen. De specialiteit zijn lamstestikels, die vakkundig in lokale schotels worden verwerkt. Zulke gerechten hebben de reputatie dat ze de potentie positief beïnvloeden. En dus vind je ze op tal van restaurantkaarten van streekspecialiteiten, naast pasteien met ogen, tong en oren van het lam. Maar om minder avontuurlijke Bourgondiërs gerust te stellen: je kunt hier ook lamsbout en -worsten, haai, zalm, forel en droogvis, zeevruchten en diverse vlees- en kaassoorten verkrijgen. © Stefán Birgir Stefáns via Flickr Creative Commons

Dubbel zoveel toeristen: de jongste jaren is IJsland razend populair bij toeristen. De toeristische industrie van het eilandje boomt als nooit tevoren. Het aantal nieuwsgierige gasten dat het land komt bezoeken leunt tegen 600.000 en meer, haast dubbel zoveel als de 320.000 inwoners waarvan er zo’n 60 procent in de hoofdstad Reykjavik wonen. © Thomas Mitchell IJsland houdt je voeten warm: in IJsland ligt de energie voor het grijpen. Steeds meer steden houden er over grote afstanden voetpaden en autowegen vorstvrij met ondergrondse leidingen waar stoom door wordt gestuurd. De natuurlijke warmtebronnen lijken haast onuitputtelijk. Dankzij de lage energiekosten kan de verwarming best een graadje hoger. © Andrés Nieto Porras via Flickr Creative Commons Sneeuwkanonnen: om de skigebieden nog meer aantrekkelijk te maken voor toeristen, werden ooit een reeks sneeuwkanonnen aangekocht om de bergflanken een sneeuwvacht te geven. Iedereen wreef zich vol ongeloof in de ogen: sneeuwkanonnen naar IJsland brengen werd vergeleken met het transporteren van koffiebonen naar Brazilië. Uiteindelijk bleven de sneeuwmakers na slechts één interventie werkloos. © Toerisme IJsland Haringhoofdstad: aan de noordkust van IJsland ligt het stadje Siglufjörður, dat lang de ‘haringhoofdstad’ van het Noord-Atlantische gebeid was. Tot 1967 was het plekje enkel langs een bergpas toegankelijk. Toen werd er een 800 m lange tunnel gebouwd, de Strákagöng. In 2010 maakt de 11 km lange tweebaanstunnel Héoinsfjaroargöng het stadje langs de weg bereikbaar en werd de rest van Oost-IJsland ontsloten. © Brian Gratwicke Reus Johann: op weg naar noordelijk IJsland passeer je het kleine visserdorp Dalvik. Hier werd in 1913 de grootste man ter wereld geboren, ‘de reus’ Johann Petursson. Op zijn zeventiende kon hij een vrachtwagen optillen. Johann werd 2m32 groot en woog 135 kg. Hij had schoenmaat 62, leer je in het plaatselijke museum. Johann werd beroemd en trad op in films en als circusattractie. Veel bracht het hem echter niet op: de ‘reus’ belandde berooid terug in zijn geboortestadje, waar hij wegkwijnde en op zijn 71ste overleed. © Bertrand via Flickr Creative Commons Verborgen plek: om hun belangrijkste exportproduct in ere te houden, bestaat in Siglufjörður nu een uniek haringmuseum. De plek is nu een kleine vissersstad met amper 1300 inwoners, maar ooit werkten er in de haringindustrie meer dan 10.000 mensen. Dezer dagen is Siglufjörður een gezellige pleisterplaats waar in de winter sneeuwfanaten rendez-vous geven. Aan slaapgelegenheden is er geen gebrek. Dat tot op heden slechts een handjevol toeristen het stadje ontdekten, maakt deel uit van zijn charme. © Jonathan via Flickr Creative Commons Skiën in het donker: wat de wintersport betreft zijn er weinig dingen die je in IJsland niet kan doen. Sneeuwcooters en paardentochten met bijvoorbeeld héliskiën worden in één adem vernoemd. Hoogtepunt voor elke toerist blijft wel wintersporter in de middernachtzon of onder het noorderlicht. November, december en januari zijn hier overigens de meest geschikte skimaanden, ook al schijnt de zon soms maar drie uurtjes per dag. © Toerisme IJsland Gratis water: meestal hoef je voor een glaasje water in de IJslandse kroegen en restaurants niet te betalen. Dat drankje komt uit de kraan en is lekkerder en gezonder dan flesjeswater, waarnaar je overigens even moet zoeken. © Toerisme IJsland Aparte eetgewoonten: IJslanders eten rare dingen. De specialiteit zijn lamstestikels, die vakkundig in lokale schotels worden verwerkt. Zulke gerechten hebben de reputatie dat ze de potentie positief beïnvloeden. En dus vind je ze op tal van restaurantkaarten van streekspecialiteiten, naast pasteien met ogen, tong en oren van het lam. Maar om minder avontuurlijke Bourgondiërs gerust te stellen: je kunt hier ook lamsbout en -worsten, haai, zalm, forel en droogvis, zeevruchten en diverse vlees- en kaassoorten verkrijgen. © Stefán Birgir Stefáns via Flickr Creative Commons

PRAKTISCHE INFO
Toerisme IJsland | Internet: www.visiticeland.com
Toerisme Reykjavik | Internet: www.visitreykjavik.is
Toerisme Dalvik | Internet: www.dalvik.is

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *