Actieve geisers en ruige watervallen in land der Vikingen

IJsland, het Europese eiland tegen de noordpoolcirkel, is een buitengewone vakantiebestemming. Zijn ongetemde natuur is weergaloos. Reisreporter Valerie ging op ontdekking en viel van de ene verbazing in de andere. Velkominn til Island!

Prachtige natuurfenomenen
IJsland, het land van de Vikingen, telt maar 320.000 inwoners die bijna allemaal in dorpjes aan de kust leven. De rust hier is overweldigend. In de winter zijn de bergen in het binnenland ontoegankelijk en in de zomer mag je de bergwegen alleen trotseren met een aangepaste jeep. Gelukkig liggen de meest prachtige natuurfenomenen langs de kust, toegankelijk voor iedereen.

Gouden cirkel
Op ons programma? De gouden cirkel! Een tour waarbij je 3 natuurwonderen op een paar uur tijd bezoekt met de bus. De tour is niet alleen populair bij toeristen. Ook de echte IJslanders hechten veel waarde aan hun kostbare natuur.

IJsland-natuurThingvellir1

Het Nationaal Park Thingvellir. © Pixabay

Het Nationaal Park Thingvellir. © Pixabay

Historisch nationaal park
Wij beginnen vol enthousiasme aan de bejubelde gouden cirkel. De eerste stop is Thingvellir, één van de drie nationale parken in IJsland. Bedekt met sneeuw ziet het park er nog magischer uit dan anders. We maken een korte wandeling tussen grote rotsen en op smalle paden. Dit park heeft een ongelofelijke geschiedenis. Hier werden eeuwenlang alle belangrijke zaken opgelost. Uithuwelijkingen, nieuwe wetten, rechtspraak, het gebeurde allemaal in Thingvellir. In 2000 werd het 1000-jarige christendom van het eiland nog groots herdacht in het park.

De waterval van Gullfoss. © Pixabay

De waterval van Gullfoss. © Pixabay

Woeste waterval
Na het park rijden we een stukje en komen dan aan bij een immense, onstuimige waterval. Gullfoss, de koningin van de IJslandse watervallen, bestaat uit 2 verdiepingen waarlangs het water naar beneden stort. Daar komt het in een diepe kloof terecht. We klimmen naar het topje van de waterval, waar het uitzicht fenomenaal is. Maar de -10 ° C op de thermometer en de harde wind zorgen ervoor dat we al snel naar het Gullfoss Café langs de waterval vluchten om op te warmen en een hapje te eten.

Spuwende bron
Natuurlijke geisers zijn heel zeldzaam. Er zijn maar 6 grote geisergebieden op aarde, waaronder het geisergebied dat deel uitmaakt van de gouden cirkel. Oorspronkelijk was Geysir daar de hoofdattractie, maar na een aardbeving stopte deze thermische bron met spuwen. Gelukkig ligt Strokkur vlak langs Geysir. Strokkur spuit om de 5 tot 10 minuten een waterstraal van wel 10 meter hoog. Hiervoor staan we graag een tijdje in de kou. Iedereen begint te juichen als Strokkur spuit, een ongelofelijke ervaring.

De spuitende geiser Strokkur. © Christian Barnette via Flickr Creative Commons

De spuitende geiser Strokkur. © Christian Barnette via Flickr Creative Commons

Legohuizen
Van al dit natuurgeweld krijgen we honger. We zetten koers richting het kuststadje Stokkseyri. Dat ligt op een uurtje rijden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik en is de reis zeker waard. Het oneindige uitzicht over de zee is iets wat je gezien moet hebben. Alle huizen in het dorp lijken op kleurrijke legobouwsels, prachtig in combinatie met de witte sneeuw.

Langoustines in overvloed
In Stokkseyri ligt ook één van de beste visrestaurants van IJsland, Fjörubordid. We krijgen een lekker kreeftensoepje voorgeschoteld, maar de echte verrassing zit in het hoofdgerecht. Er komen 2 schotels dampende langoustines op tafel, waaruit iedereen naar hartenlust mag nemen. We beginnen enthousiast met onze handen in de potten te graaien. Het wordt muisstil aan tafel terwijl we met z’n allen langoustines pellen.

Langoustines genoeg in restaurant Fjörubordid. © Fjörubordid

Langoustines genoeg in restaurant Fjörubordid. © Fjörubordid

Aurora Borealis
In de bus terug naar Reykjavik dommelen we allemaal weg tot onze chauffeur van Reykjavik Excursions ineens “northern lights!” roept. Hij gaat volledig op zijn remmen staan en wij vliegen naar buiten. Het noorderlicht is een spektakel, een echte ervaring. Iedereen staat een paar minuten vol verwondering naar de hemel te staren. Maar het licht gaat jammer genoeg even snel weg als het komt. Wij stappen blij terug in de bus, overladen met indrukken van een dag vol natuur in IJsland.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme IJsland |
nl.visiticeland.com
Bereikbaarheid
Icelandair | www.icelandair.be
Icelandair vliegt het hele jaar door vanuit Brussel naar Reykjavik.
Excursies
Reykjavik Excursions | www.re.is
Eten en drinken
Fjörubordid |
www.fjorubordid.is
Overnachten
Hilton Nordica |
www.hiltonreykjavik.com

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *