7 redenen om nu naar Curaçao te gaan

Een vakantie naar het tropisch eiland Curaçao in de Caraïbische zee staat vaak synoniem voor een zon-, zee-, en strandvakantie. Maar de plek heeft meer te bieden dan enkel een azuurblauwe zee en parelwitte stranden. Een fascinerende onderwaterwereld en de boeiende cultuur en musea lokken menig toerist naar het paradijselijke eiland van de Kleine Antillen.

Curaçao is een stukje paradijs met het hele jaar door aangename temperaturen. © Pixabay

Curaçao is een stukje paradijs met het hele jaar door aangename temperaturen. © Pixabay

1. Gunstige temperaturen het hele jaar door
Curaçao geniet van een tropisch klimaat. Dat betekent dat de temperatuur het ganse jaar aangenaam is, tussen 25 en 30° C. Zeer warm wordt het niet want de noordelijke passaatwind zorgt voor een aangename afkoeling. Van mei tot oktober, de Europese zomer, is de natste tijd van het jaar maar een regendag is ook dan echt een uitzondering en een fikse stortbui doet maar even de zon verdwijnen. Curaçao ligt in de Caribische Zee maar blijft altijd gespaard van de gevreesde tropische wervelstormen. Het klimaat op Curaçao is dus van die aard dat je er het ganse jaar met vakantie kunt gaan, waardoor ook het laagseizoen een aantrekkelijke periode is. Toeristen die niet terugdeinzen voor een korte regenbui of wat hogere luchtvochtigheid, genieten in die periode daarenboven van allerlei prijsvoordelen en van rustige stranden en hotels.

De inwoners van Curaçao dragen de bezoekers een warm hart toe. © Tourist Board Curaçao

De inwoners van Curaçao dragen de bezoekers een warm hart toe. © Tourist Board Curaçao

2. Hartelijke ontvangst
Wat in Curaçao bijzonder opvalt is de multiculturele samenstelling van de bevolking. Gedurende eeuwen zijn er mensen uit alle hoeken van de wereld op het eiland gestrand en gebleven. Sommige mensen beweren dat de naam Curaçao een verbastering is van het Portugese woord coraçao dat hart betekent. In ieder geval, de 160.000 inwoners dragen iedere nieuwkomer of bezoeker een warm hart toe. Aan de basis van de smeltkroes van kleuren die je vandaag op het eiland ziet, liggen drie grote groepen waaruit de bevolking aanvankelijk was samengesteld. De Nederlanders waren de kolonisten, de Joden vluchtten voor de vervolgingen in Portugal en Spanje en de zwarte slaven werden ingevoerd uit Afrika.

Kunst en cultuur maken ook deel uit van het leven op Curaçao. © Tourist Board Curaçao

Kunst en cultuur maken ook deel uit van het leven op Curaçao. © Tourist Board Curaçao

3. Culturele uitstappen
Door de eeuwen hebben deze volkeren en hun culturen zich met mekaar vermengd en het resultaat is wat je vandaag ziet: een schitterende mengeling die Curaçao alleen maar aantrekkelijker maakt. Bezoekers genieten immers van een bijzonder rijke gastronomie met invloeden uit alle windstreken, van een interessant cultuurhistorisch erfgoed en boeiende musea. In het Museum Kurà Hulanda kom je alles te weten over de geschiedenis van de slavernij en kan je zelfs plaatsnemen in het ruim van een nagebouwd slavenschip. Het Curaçaos Museum plaatst niet alleen de belangrijkste periodes uit de geschiedenis in de kijker maar vertelt ook over belangrijke personen van het eiland, over musici, schrijvers en kunstenaars.

Op de drijvende markt koop je allerhande lekkere dingen. © Pixabay

Op de drijvende markt koop je allerhande lekkere dingen. © Pixabay

4. Markt op het water
Op Curaçao beleef je ook een stukje Latijns-Amerika, zoals op de drijvende markt in de hoofdstad Willemstad. Dagelijks leggen honderden bootjes aan, afkomstig uit Venezuela, bij de Sha Caprilleskade. Ze brengen groenten, tropisch fruit en vis mee die dan allemaal kleurrijk worden uitgestald op toonbanken langs het water. Je vindt er ook allerlei stoffen, kledij en een waaier aan souvenirs. Even verderop ligt de overdekte markt waar de grote variëteit aan producten ook getuigt van het internationale karakter van Curaçao.

De keuken van Curaçao is gevarieerd en internationaal © Tourist Board Curaçao

De keuken van Curaçao is gevarieerd en internationaal. © Tourist Board Curaçao

5. Smaakvolle keuken
Net als de multiculturele samenstelling van de bevolking is ook de gastronomie van Curaçao een mix van bereidingswijzen en producten. De gerechten zijn zeer voedzaam en hartig en zijn vaak op basis van vis, kip en rund. Maar er komen ook veel ongewone ingrediënten aan bod zoals leguaan (yuana), dat naar kip smaakt, en producten afkomstig van cactussen. Zo wordt het vlees van de kadushicactus gebruikt voor soepbereidingen. Niet alle gerechten zijn zo vreemd want je kan op Curaçao ook genieten van de Maleise, de Indonesische, de Chinese en uiteraard ook van de Hollandse en Europese keuken. Eigenlijk biedt de keuken voor elk wat wils, een onvoorstelbare spijskaart met honderden vlees- en visgerechten, afkomstig uit alle werelddelen en met een Curaçaos sausje gekruid.

Al snorkelend ontdek je de waterwereld van Curaçao © Tourist Board Curaçao

Al snorkelend ontdek je de waterwereld van Curaçao. © Tourist Board Curaçao

6. Indrukwekkende onderwaterwereld
De wereld van Curaçao onder het water is minstens even mooi en spectaculair als de wereld aan land. Dat zal vooral de duikers interesseren die trouwens speciaal naar Curaçao reizen omdat ze hier één van de mooiste onderwaterwerelden kunnen ontdekken. Op vulkanisch kalkgesteente hebben zich gedurende eeuwen schitterende koralen afgezet. Die koraalriffen zijn een uitgelezen biotoop voor miljoenen veelkleurige vissen. Geen wonder dat duiken één van de populairste sporten is, vooral langs de zuidkust. Niet-duikers kunnen proeven van de onderwaterwereld in het Mambo Seaquarium, de populairste attractie van het eiland. In de verschillende aquaria kan je dolfijnen, haaien, zeeschildpadden en zeeleeuwen spotten. Er wordt gewerkt met een uniek ‘open watersysteem’ waardoor voortdurend vers zeewater binnenstroomt zodat de dieren in een natuurlijker habitat kunnen wonen.

De natuur van Curaçao ontdek je makkelijk met een mountainbike © Tourist Board Curaçao

De natuur van Curaçao ontdek je makkelijk met een mountainbike of te voet © Tourist Board Curaçao

7. Sportieve activiteiten
Het mag verwonderlijk klinken maar op Curaçao wordt er meer gesport dan je zou denken. Vooral mountainbike en wandelen is er populair. Een tocht met een mountainbike is een heel bijzondere manier om het eiland ook eens van een andere kant te leren kennen. Al fietsend geniet je van het groene, heuvelachtige landschap in het westen en van de vergezichten over de blauwe zee. Ook tochten langs de ruwe noordkust, over roodgekleurd land bezaaid met cactussen, spreken tot de verbeelding van de mountainbiker. De routes zijn bewegwijzerd en er is keuze uit ontspannende en inspannende tochten, naargelang de moeilijkheidsgraad van het parcours.

Praktisch
Met KLM kan je dagelijks naar Curaçao vliegen (www.klm.com).
Meer info: www.curacao.com

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “7 redenen om nu naar Curaçao te gaan”

  1. Beste landgenoten,
    Waarom zoveel geld uitgeven voor een vakantie naar Thailand, Hawaii, Indonesië etc, terwijl we voor veel minder geld naar ons prachtige eiland binnen het koningkrijk hetzelfde krijg? Curacao heeft prachtige azuurblauwe kristal stranden, heerlijk weer, lekker eten etc. (google bijv. naar afbeeldingen van knipbaai of portomarie beach) Je zult je ogen niet geloven. Ik zeg uit ervaring. Boek een vakantie naar Curacao en je zult er geen spijt van krijgen. Ik ga altijd tussen januari en mei. Heerlijk. Gewoon doen! Kani.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *