Zo bestel je een pintje in 17 landen

Als echte Belgen, en dus bierdrinkers, slaan we een pintje in het buitenland niet af. Maar niet overal gebeurt die bestelling even vlot, zeker als Engels niet de moedertaal is. Daarom deze handige steekkaartjes waarmee je in maar liefst 17 landen je smakelijk biertje kan bestellen. Oefenen maar!

1. Griekenland: ondanks het feit dat ze een van de eerste bierbrouwers te wereld waren, omstreeks 5000 v.Chr. al, bleef het bier niet zo erg in trek. Het liefst drinken ze er namelijk wijn. Toch een biertje proberen? Doe het dan samen met ‘mezedhes’, een schoteltje vol divers gekruide snacks.

1. Griekenland: ondanks het feit dat ze een van de eerste bierbrouwers te wereld waren, omstreeks 5000 v.Chr. al, bleef het bier niet zo erg in trek. Het liefst drinken ze er namelijk wijn. Toch een biertje proberen? Doe het dan samen met ‘mezedhes’, een schoteltje vol divers gekruide snacks.

2. Japan: van bedenkers pur sang zoals Japanners verwacht je niet anders dan dat ze in 2015 bier met collageen op de markt brengen om veroudering van de huid tegen te gaan. Proef het in het gezelschap van ‘edamame’ of sojabonen.

2. Japan: van bedenkers pur sang zoals Japanners verwacht je niet anders dan dat ze in 2015 bier met collageen op de markt brengen om veroudering van de huid tegen te gaan. Proef het in het gezelschap van ‘edamame’ of sojabonen.

3. Australië: voordat hij Eerste Minister werd van Australië, haalden Bob Hawke een wereldrecord door een ‘yard of ale’, een erg lang bierglas met een typische vorm, leeg te drinken in minder dan 12 seconden. Deze truc herhaalt hij nog van tijd tot tijd op een feestje. Biertjes drink je hier best dicht bij een goedgevulde barbecue met hamburgers en worsten.

3. Australië: voordat hij Eerste Minister werd van Australië, haalden Bob Hawke een wereldrecord door een ‘yard of ale’, een erg lang bierglas met een typische vorm, leeg te drinken in minder dan 12 seconden. Deze truc herhaalt hij nog van tijd tot tijd op een feestje. Biertjes drink je hier best dicht bij een goedgevulde barbecue met hamburgers en worsten.

4. Denemarken: ’s werelds langste bierviltje werd in 2002 gemaakt in Denemarken, meteen goed voor een wereldrecord. Het was 15 meter lang en 6 centimeter dik. Een biertje smaakt het best met smørrebrød: een sneetje rijkelijke belegd brood.

4. Denemarken: ’s werelds langste bierviltje werd in 2002 gemaakt in Denemarken, meteen goed voor een wereldrecord. Het was 15 meter lang en 6 centimeter dik. Een biertje smaakt het best met smørrebrød: een sneetje rijkelijke belegd brood.

5. Egypte: de oude Egyptenaren hadden een godin van het bier, Tenerit. Ze schreven bier voor bij het minste kwaaltje om zo beter te genezen. Het zou zelfs gezonder zijn dan water. Combineer je pintje met lupinebonen.

5. Egypte: de oude Egyptenaren hadden een godin van het bier, Tenerit. Ze schreven bier voor bij het minste kwaaltje om zo beter te genezen. Het zou zelfs gezonder zijn dan water. Combineer je pintje met lupinebonen.

6. Brazilië: veel van Brazilië zijn biercultuur werd geïnspireerd door Duitsland. Dat komt voornamelijk door de vele Duitse immigranten die zo’n 100 jaar geleden de oceaan overstaken. De hapjes die ze hier het liefst eten bij hun biertje zijn gepaneerde kabeljauwballetjes.

6. Brazilië: veel van Brazilië zijn biercultuur werd geïnspireerd door Duitsland. Dat komt voornamelijk door de vele Duitse immigranten die zo’n 100 jaar geleden de oceaan overstaken. De hapjes die ze hier het liefst eten bij hun biertje zijn gepaneerde kabeljauwballetjes.

7. Ierland: de meeste bieren die hier verkocht worden zijn licht, maar het harde water rond Dublin zorgt ervoor dat donkere bieren makkelijker te brouwen zijn. Het lekkerste bij je favoriete bier is een sandwich gevuld met aardappelchips.

7. Ierland: de meeste bieren die hier verkocht worden zijn licht, maar het harde water rond Dublin zorgt ervoor dat donkere bieren makkelijker te brouwen zijn. Het lekkerste bij je favoriete bier is een sandwich gevuld met aardappelchips.

8. Thailand: wanneer je bier drinkt in Thailand is het gebruikelijk om dat met ijsblokjes te doen. De obers serveren dan ook meestal een emmertje met ijsblokjes bij je bier. De beste snack hierbij is ‘khaep mu’: gefrituurde varkenshuid.

8. Thailand: wanneer je bier drinkt in Thailand is het gebruikelijk om dat met ijsblokjes te doen. De obers serveren dan ook meestal een emmertje met ijsblokjes bij je bier. De beste snack hierbij is ‘khaep mu’: gefrituurde varkenshuid.

9. Argentinië: in Argentinië bestaan er bieren gericht op en in lijn met politieke partijen en hun politici. Juiste biertje gekozen? Proef er dan een ‘picada’ bij, een typisch vlees- en kaasplankje.

9. Argentinië: in Argentinië bestaan er bieren gericht op en in lijn met politieke partijen en hun politici. Juiste biertje gekozen? Proef er dan een ‘picada’ bij, een typisch vlees- en kaasplankje.

10. Verenigd Koninkrijk: huisgemaakt bier was illegaal in het Verenigd Koninkrijk tot 1963. Maar de markt van versbereid bier groeide zo erg dat er tegen 1982 maar liefst 17 miljoen pond omzet werd gedraaid. Combineer je consumptie met knapperige zwoerd van een varken.

10. Verenigd Koninkrijk: huisgemaakt bier was illegaal in het Verenigd Koninkrijk tot 1963. Maar de markt van versbereid bier groeide zo erg dat er tegen 1982 maar liefst 17 miljoen pond omzet werd gedraaid. Combineer je consumptie met knapperige zwoerd van een varken.

11. Mexico: typisch hier is dat je bij je Mexicaans biertje meestal een stukje limoen krijgt. Het land heeft overigens ook een heel speciale cocktail, de Michelada. Die bestaat uit bier, limoensap en Worcestershiresaus. De speciale smaken van je biertje worden het best aangevuld met taquitos: met vlees gevulde tortillas.

11. Mexico: typisch hier is dat je bij je Mexicaans biertje meestal een stukje limoen krijgt. Het land heeft overigens ook een heel speciale cocktail, de Michelada. Die bestaat uit bier, limoensap en Worcestershiresaus. De speciale smaken van je biertje worden het best aangevuld met taquitos: met vlees gevulde tortillas.

12. Duitsland: hier vind je ’s werelds oudste brouwerij ooit, die al operatief is sinds 1040. Worst met augurken zijn een extra smaakmaker voor bij je pint.

12. Duitsland: hier vind je ’s werelds oudste brouwerij ooit, die al operatief is sinds 1040. Worst met augurken zijn een extra smaakmaker voor bij je pint.

13. Rusland: in Rusland ligt de grootste brouwerij van Europa, met een oppervlakte die bijna zo groot is als Vaticaanstad. Je biertje smaakt het best met in zout gedroogde vis.

13. Rusland: in Rusland ligt de grootste brouwerij van Europa, met een oppervlakte die bijna zo groot is als Vaticaanstad. Je biertje smaakt het best met in zout gedroogde vis.

14. Canada: bier in Canada wordt normaal gebrouwen in korte, ronde flessen tot 1980. Maar marktonderzoek toonde aan dat vrouwen niet van dat soort flesjes hielden en liever hun bier drinken uit de standaard flessen met lange hals. Combineer het met ‘poutine’: een gerecht bestaande uit frieten bedekt met verse kaas en jus.

14. Canada: bier in Canada wordt normaal gebrouwen in korte, ronde flessen tot 1980. Maar marktonderzoek toonde aan dat vrouwen niet van dat soort flesjes hielden en liever hun bier drinken uit de standaard flessen met lange hals. Combineer het met ‘poutine’: een gerecht bestaande uit frieten bedekt met verse kaas en jus.

15. Myanmar: om de aandacht van de ober te krijgen om een pintje te bestellen, moet je in Myanmar twee of drie korte kusgeluiden maken, een beetje alsof je een kat wil roepen. Eens je biertje op tafel staat, zorg er dan best ook voor dat je een saté met gegrild vlees en groenten in de hand hebt.

15. Myanmar: om de aandacht van de ober te krijgen om een pintje te bestellen, moet je in Myanmar twee of drie korte kusgeluiden maken, een beetje alsof je een kat wil roepen. Eens je biertje op tafel staat, zorg er dan best ook voor dat je een saté met gegrild vlees en groenten in de hand hebt.

16. IJsland: sinds 1915 was het verboden om bier en andere alcoholische dranken te consumeren hier. Terwijl de wet stillaan versoepelde, mocht men pas in 1989 legaal bier drinken in IJsland. Je pintje smaakt het best met een stukje gedroogde vis.

16. IJsland: sinds 1915 was het verboden om bier en andere alcoholische dranken te consumeren hier. Terwijl de wet stillaan versoepelde, mocht men pas in 1989 legaal bier drinken in IJsland. Je pintje smaakt het best met een stukje gedroogde vis.

17. De Verenigde Staten: bierbrouwen is er stevig aan het opkomen. Volgens statistieken waren er 4.824 brouwerijen in het land in 2015, zo’n 700 meer dan het jaar ervoor. Combineer je biertje met kippenvleugeltjes.

17. De Verenigde Staten: bierbrouwen is er stevig aan het opkomen. Volgens statistieken waren er 4.824 brouwerijen in het land in 2015, zo’n 700 meer dan het jaar ervoor. Combineer je biertje met kippenvleugeltjes.

1. Griekenland: ondanks het feit dat ze een van de eerste bierbrouwers te wereld waren, omstreeks 5000 v.Chr. al, bleef het bier niet zo erg in trek. Het liefst drinken ze er namelijk wijn. Toch een biertje proberen? Doe het dan samen met ‘mezedhes’, een schoteltje vol divers gekruide snacks. 2. Japan: van bedenkers pur sang zoals Japanners verwacht je niet anders dan dat ze in 2015 bier met collageen op de markt brengen om veroudering van de huid tegen te gaan. Proef het in het gezelschap van ‘edamame’ of sojabonen. 3. Australië: voordat hij Eerste Minister werd van Australië, haalden Bob Hawke een wereldrecord door een ‘yard of ale’, een erg lang bierglas met een typische vorm, leeg te drinken in minder dan 12 seconden. Deze truc herhaalt hij nog van tijd tot tijd op een feestje. Biertjes drink je hier best dicht bij een goedgevulde barbecue met hamburgers en worsten. 4. Denemarken: ’s werelds langste bierviltje werd in 2002 gemaakt in Denemarken, meteen goed voor een wereldrecord. Het was 15 meter lang en 6 centimeter dik. Een biertje smaakt het best met smørrebrød: een sneetje rijkelijke belegd brood. 5. Egypte: de oude Egyptenaren hadden een godin van het bier, Tenerit. Ze schreven bier voor bij het minste kwaaltje om zo beter te genezen. Het zou zelfs gezonder zijn dan water. Combineer je pintje met lupinebonen. 6. Brazilië: veel van Brazilië zijn biercultuur werd geïnspireerd door Duitsland. Dat komt voornamelijk door de vele Duitse immigranten die zo’n 100 jaar geleden de oceaan overstaken. De hapjes die ze hier het liefst eten bij hun biertje zijn gepaneerde kabeljauwballetjes. 7. Ierland: de meeste bieren die hier verkocht worden zijn licht, maar het harde water rond Dublin zorgt ervoor dat donkere bieren makkelijker te brouwen zijn. Het lekkerste bij je favoriete bier is een sandwich gevuld met aardappelchips. 8. Thailand: wanneer je bier drinkt in Thailand is het gebruikelijk om dat met ijsblokjes te doen. De obers serveren dan ook meestal een emmertje met ijsblokjes bij je bier. De beste snack hierbij is ‘khaep mu’: gefrituurde varkenshuid. 9. Argentinië: in Argentinië bestaan er bieren gericht op en in lijn met politieke partijen en hun politici. Juiste biertje gekozen? Proef er dan een ‘picada’ bij, een typisch vlees- en kaasplankje. 10. Verenigd Koninkrijk: huisgemaakt bier was illegaal in het Verenigd Koninkrijk tot 1963. Maar de markt van versbereid bier groeide zo erg dat er tegen 1982 maar liefst 17 miljoen pond omzet werd gedraaid. Combineer je consumptie met knapperige zwoerd van een varken. 11. Mexico: typisch hier is dat je bij je Mexicaans biertje meestal een stukje limoen krijgt. Het land heeft overigens ook een heel speciale cocktail, de Michelada. Die bestaat uit bier, limoensap en Worcestershiresaus. De speciale smaken van je biertje worden het best aangevuld met taquitos: met vlees gevulde tortillas. 12. Duitsland: hier vind je ’s werelds oudste brouwerij ooit, die al operatief is sinds 1040. Worst met augurken zijn een extra smaakmaker voor bij je pint. 13. Rusland: in Rusland ligt de grootste brouwerij van Europa, met een oppervlakte die bijna zo groot is als Vaticaanstad. Je biertje smaakt het best met in zout gedroogde vis. 14. Canada: bier in Canada wordt normaal gebrouwen in korte, ronde flessen tot 1980. Maar marktonderzoek toonde aan dat vrouwen niet van dat soort flesjes hielden en liever hun bier drinken uit de standaard flessen met lange hals. Combineer het met ‘poutine’: een gerecht bestaande uit frieten bedekt met verse kaas en jus. 15. Myanmar: om de aandacht van de ober te krijgen om een pintje te bestellen, moet je in Myanmar twee of drie korte kusgeluiden maken, een beetje alsof je een kat wil roepen. Eens je biertje op tafel staat, zorg er dan best ook voor dat je een saté met gegrild vlees en groenten in de hand hebt. 16. IJsland: sinds 1915 was het verboden om bier en andere alcoholische dranken te consumeren hier. Terwijl de wet stillaan versoepelde, mocht men pas in 1989 legaal bier drinken in IJsland. Je pintje smaakt het best met een stukje gedroogde vis. 17. De Verenigde Staten: bierbrouwen is er stevig aan het opkomen. Volgens statistieken waren er 4.824 brouwerijen in het land in 2015, zo’n 700 meer dan het jaar ervoor. Combineer je biertje met kippenvleugeltjes.

Omslagfoto: © Ales Gaflig

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *