Wandelen zonder bagage in Luxemburgse Ardennen

Bij de start van je wandeling in regio Diekirch blijft je bagage in het hotel. Terwijl jij pittige Ardense hoogtes en laagtes overwint naar het volgende dorp, zorgen zij ervoor dat je koffers je daar al opwachten. Welke hotels? Hoeveel dagen? Graag ook een dagje rust? Aan jou de keuze! Reisreporter Karel doet je het met plezier voor.

De trein naar de natuur
Zelf start ik mijn driedaagse in Wilwerwiltz, wat best gemakkelijk te bereiken is vanuit België. Elk uur rijdt de NMBS je op 3 uren van Brussel rechtstreeks naar Luxemburg, waar je een aansluiting hebt op de lokale regiotreinen. Al tijdens de treinrit zie ik bebouwde omgevingen vervagen tot groene wandelparadijzen, zodat ik met een echt Ardennengevoel uit het station wandel.

Het centrum van Clervaux © ONT/Marco Kany

Het centrum van Clervaux © ONT/Marco Kany

Vlucht weg in de Ardense bossen
Ontdek net buiten Wilwerwiltz de zonnewijzer van Kiischpelter op 50 graden Noorderbreedte en 6 graden Oosterlengte. Een infobord maakt me wegwijs in de wereld van de meridianen. Van daaruit leidt de Escapardennenroute me de bossen in. Mijn ogen glijden langs naaldbomenpracht, unieke paddenstoelen en heuvelachtige panorama’s. Je verteert pittige hellingen en daalt af in een stukje Luxemburg waar geen auto te horen of te zien valt. Aan het eind van mijn 12 km lange trip is de bekende abdij de laatste wegwijzer naar het centrum van Clervaux.

Het prachtige plaatje van Clervaux
Steek je voeten onder tafel na een verfrissende zwembeurt in Hotel Du Commerce. Het familiebedrijf biedt al enkele generaties comfort en wellness aan voor wandelgrage toeristen. Bezoek er het Kasteel van Clervaux met een vaste fototentoonstelling The Family of Man van Edward Steichen. De Amerikaanse fotograaf met Luxemburgse origine verzamelde foto’s van overal in de wereld en liet zijn tentoonstelling in het verleden rondreizen langs 9 miljoen bezoekers.

Het kasteel van Clervaux ONT/Romain Girtgen

Het kasteel van Clervaux © ONT/Romain Girtgen

Door ongerepte natuur naar warme gezelligheid
Gids van dienst op mijn volgende tocht is de Our. Als natuurlijke grens met Duitsland begeleidt ze me in het Parc Naturel de l’Our enige tijd richting Heinerscheid. Dankzij de dennenbomen overvalt je een bosgevoel zoals ze in sprookjes worden voorgesteld. De herfstkleuren worden pas echt adembenemend als een zonnestraal ze omtovert tot gouden schitteringen.

Deugddoende warme siësta’s
De Luxemburgse Ardennen stellen je spieren wel op de proef. Op de steile stukken zijn in het Parc Naturel de l’Our trappen voorzien. Tijdens de tocht kan ik uitrusten op een van de weliswaar schaarse bankjes. Helemaal in siëstasfeer kom ik aan in het Duits aandoende restaurant Cornelyshaff met verblijfsmogelijkheden. Oorspronkelijk bestond de site enkel uit een brouwerij, tot in 2005 het Tourist Center besliste om die uit te breiden met een restaurant en logies. Brouwer Mike Duarte ontvangt er jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers.

Restaurant Cornelyshaff met de Ourdallerbrouwerij © Toerisme Luxemburg

Restaurant Cornelyshaff met de Ourdallerbrouwerij © Toerisme Luxemburg

Verfrissen met een Luxemburgs bier
Sinds 2000 verrijkt de Ourdallerbrouwerij de lokale biermarkt met 5 bieren: van een witbier met sterke koriandersmaak tot een donkere stout. Proef zeker ook eens het sterke bier met boekweitgranen of het verfrissende tarwebier. Het 100.000 liter jaarlijks geproduceerde gerstenat is vooral populair bij de Luxemburgers die erg trots zijn op hun eigen producten. Gebotteld in Brouwerij Simon gaan ze dan de concurrentie aan met de gevestigde Belgische abdijbieren.

Kinderen leren spelenderwijs op de huifkar de omgeving kennen © ONT/Fabrizio Maltese

Kinderen leren spelenderwijs op de huifkar de omgeving kennen © ONT/Fabrizio Maltese

Spelend bijleren op het platteland
Zijn de kinderen even uitgewandeld? Dan is een daguitstap naar het openluchtmuseum Robbesscheier in Munshausen een welgekomen alternatief. Rondrijdend op een huifkar verkennen ze spelenderwijs het leven op het platteland, de dieren die er werken en enkele ambachten. Bijleren in het bijenhuis of potten bakken zijn enkele van de activiteiten die je als individuele bezoeker of op plattelandsklassen met de school zeker niet mag overslaan. Het domein ligt vlak aan het kleine gotische kerkje uit de 12de eeuw waar de heren van Clervaux begraven liggen.

Domaine du Moulin d'Asselborn © Toerisme Luxemburg

Domaine du Moulin d’Asselborn © Toerisme Luxemburg

Opperste romantiek en gezelligheid
Uiterst romantisch en met verfijnde gastronomie sluiten we de dag af in Domaine du Moulin d’Asselborn. Deze Ardense gezelligheid vind ik te midden van de natuur. Het gebouw werd vroeger gebruikt als watermolen om graan om te vormen in meel. Ook vandaag kunnen de molenstenen nog steeds dienst doen, maar de hotelbezoekers verkiezen eerder de stille museumversie. Charmant is ook dat elke kamer over andere meubelen en bedden beschikt. Het unieke verhaal hierachter doen ze je aan het onthaal graag uit de doeken.

Het klooster van Cinqfontaines © Annelies De Bleeker

Het klooster van Cinqfontaines © Annelies De Bleeker

Stilte voor de storm
Op de laatste dag wandel ik naar het treinstation van Troisvièrges. Wandelen van station naar station doe je via de CFL-wandelroutes, mooi aangeduid zodat je gemakkelijk terug raakt. Stilstaan doen we nog even aan het klooster van Cinqfontaines en het Auschwitzmonument, dat herinnert aan het WO II-drama in de 20ste eeuw. Snuif er de laatste bosgeuren op alvorens je met de afgeleverde bagage de trein terug neemt. Als je 4 uur later rond spitstijd in Brussel-Zuid afstapt, beslis je vast om direct terug te keren. En terecht!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Visit Luxembourg
| 68-70 Boulevard de la Pétrusse | 2320 Luxembourg
Tel. +352 42 82 82 10 | E-mail: [email protected]
Internet: www.visitluxembourg.com
Bereikbaarheid
NMBS Europe
| www.b-europe.com
Bezienswaardigheden
Clervaux Castle
| Montée du chateau
Tel. +352 92 00 72 | E-mail: [email protected]
Internet: www.visitluxembourg.com/en/place/castle/clervaux-castle
Tourist Center
| Robbescheier 1 | Frummeschgaass | 9766 Munshausen
Tel. +352 92 17 45-1 | E-mail: [email protected]
Internet: www.ardennes-lux.lu
Eten en Drinken & Overnachten

Restaurant du Commerce
| 2 rue de Marnach | 9709 Clervaux
Tel. +352 92 10 32 | E-mail: [email protected]
Internet: www.hotelducommerce.lu
Restaurant Domain du Moulain d’Asselborn
| Maison 158 | 9940 Asselborn
Tel. +352 99 86 16 | E-mail: [email protected]
Internet: www.hotelvieuxmoulin.lu
Restaurant Cornely’shaff
| 83 Haaptstroos | 9753 Heinerscheid
Tel. +352 92 17 45-1 | E-mail: [email protected]
Internet: www.visitluxembourg.com/nl/plaatz/hotel/hotel-restaurant-cornelyshaff

Coverfoto: © Muora

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Wandelen zonder bagage in Luxemburgse Ardennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *