Herbronnen aan de Rijn in Disentis Sedrun

In het noordwesten van Graubünden, bij de Oberalppas aan de bron van de Rijn ligt Disentis Sedrun: een streek die garant staat voor een geslaagde vakantie. De geur en smaak van Alpenkruiden zitten er in de gerechten, de natuur is er indrukwekkend en de ontdekkingen talrijk. Na een paar dagen ben je terug in topconditie.

De Tomasee, de bron van de Rijn

De Tomasee, de bron van de Rijn

Bron van de Rijn
Na hooguit twee uur wandelen van het centrum van Disentis Sedrun, langs een reeks haarspeldbochten kom je in een keteldal bij een klein meertje met een grote symbolische betekenis want dit is de bron van de Rijn: één van Europa’s grootste stromen, tussen de Alpen en de Noordzee, en 1321 km lang. Tomasee of ‘Lai de Tuma’ in het Romaans heet dit meer en het ligt op 2345 meter hoogte. In de lente bloeit daar het wollegras en glashelder water kabbelt richting vallei. Bijna ondenkbaar dat dit kleine riviertje aanzwelt tot het de machtige Rijn wordt.

Goudzoeker
Iets verder in het dal kun je al spreken van een echte rivier en de kans dat je er goud vindt is groot. Neem dus schop, emmer, zeef en pan mee en waag je in het water. Vergeet je rubberlaarzen niet. Alle materiaal kun je ter plaatse huren en er zijn lokale experts die je de techniek aanleren en je de beste plaatsjes aanwijzen. Een van de meest ervaren goudwassers is Gold-Gusti die door zijn verfijnde techniek al meerdere stukjes kon opvissen.

Met wat geluk vind je kristallen in de bergen

Met wat geluk vind je kristallen in de bergen

Kristallen van de paters
In de bergen rond Disentis Sedrun is er nog meer waardevols te vinden: kristallen! Het zoeken naar deze edele stenen heeft een lange traditie. Al in de 17de eeuw vonden de paters-benedictijnen van Disentis kristallen in de rotsen. De kennis over de vindplaatsen wordt sindsdien van generatie op generatie doorgegeven. Veel van de gevonden minerale schatten liggen in de lokale musea. Tijdens bergtochten kun je onder leiding van lokale gidsen zelf zoeken naar kristal. Niet getreurd als de oogt maar pover is, de natuur is al een beloning op zich.

De omgeving van Disentis Sedrun leent zich ook uitstekend voor actieve bezigheden

De omgeving van Disentis Sedrun leent zich ook uitstekend voor actieve bezigheden

Eeuwenoud mannenklooster
Boven Disentis troont het machtige klooster van de benedictijnen dat vorig jaar zijn 1400ste verjaardag vierde. Hier gaan oud en nieuw hand in hand: je herkent namelijk de barokstijl en de nieuwbouw van de lokale architect Gion A. Caminada. Er is een cultuurhistorisch streekmuseum, een landbouwbedrijf en in de kloostergang een meeneemrestaurant. Het is broeder Gerhard Alig die in de bakkerij de hoekige Bündner notentaarten bakt. Alleen mannen kunnen in het klooster voor korte of langere tijd verblijven.

Disentis Sedrun all-in
Net als op tal van andere plaatsen in Graubünden is er in Disentis Sedrun een aantrekkelijk gratis all-in aanbod van zodra je 1 overnachting doorbrengt in de regio. Dat geldt voor trein, bus en kabelbanen van juni tot oktober. Ook het zwembad Bogn Sedrun en het sport- en cultuurcentrum met klimmuur en minigolfterrein zijn met de gastenkaart gratis toegankelijk.

Uitzicht op Sedrun

Uitzicht op Sedrun

PRAKTISCHE INFORMATIE
Sedrun Disentis Tourismus
| Via Alpsu 64a | CH-7188 Sedrun | Zwitserland
E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0)81 920 40 30 | Internet: www.disentis-sedrun.ch

Foto’s: © Toerisme Disentis Sedrun

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *