Dwalen over douanierspaden in Normandië

Ongerepte natuur, woeste landschappen en weidse vergezichten, dat is waar de recreatieve wandelaar naar verlangt. Op het Douanierspad, langs de kusten van het Normandische schiereiland La Hague, wordt hij op zijn wenken bediend.

In een boog rond het schiereiland
Over een afstand van 80 kilometer, langs de scheidslijn tussen zee en land, loopt het Sentier des Douaniers, een routepad dat je in 15 etappes rond de kaap van het Normandische La Hague-en-Cotentin leidt. Elke etappe is 2,5 tot 6,7 kilometer lang en voert je langs robuuste rotskapen, witte zandstranden en pittoreske haventjes.

Smokkelaars achterna
Douanierspaden vind je langs vrijwel de hele Franse kustlijn. Ze werden eind 19de eeuw aangelegd om vrije doorgang te geven aan grenswachters, die toezicht hielden om incidenten op zee te melden, drenkelingen te signaleren of smokkelaars de pas af te snijden. Na goed anderhalve eeuw later geraakten de paden in onbruik. Maar bij wet werden ze in 1976 opnieuw opengesteld en ditmaal voor het brede publiek.

Landemer

Landemer

Groteroutepad GR 233
Langs de hele kustlijn werd een doorgang vrij gehouden, soms via een kleine omweg om private eigenaars of fragiel natuurgebied te sparen. Ten dienste van de wandelende toerist werden duidelijke markeringen aangebracht. Het Douanierspad van La Hague-en-Cotentin is met nummer GR223 geklasseerd onder de Europese Grote Routepaden. Het leent zich tot deugddoende wandeltochten in elk seizoen. Aangenaam bij zonnig weer, omdat de veranderende lichtinval voor een kleurenfestijn zorgt. Maar ook bij wind en ontij, als schuimende golven op de rotskust bonken.

Rocher du Castel Vendon

Rocher du Castel Vendon

Schitterende vergezichten
Hoe grillig en desolaat het landschap ook oogt, alleen ben je zelden langs de kustwandelroute. Het Sentier des Douaniers is immers in trek bij gelegenheidswandelaars en rugzaktoeristen. Bij Landemer, aan het begin van de route vanuit Cherbourg, geniet je van het uitzicht op de door Jean-François Millet meermaals gepenseelde Rocher du Castel Vendon. Bij het uitzichtpunt bevindt zich ook een bunker uit de tweede wereldoorlog, verbonden met een afgesloten souterrain. De bunker huisvest vandaag een kolonie hoefijzerneusvleermuizen.

Port de Racine

Port de Racine

Lieflijke kleine havens
Landemer is de geschikte vertrekplaats voor een tocht in oostwaartse richting. Die brengt je naar de baai van Quervière en het haventje van Le Hâble, dat al in de Gallo-Romeinse tijd in zwang was. Vandaag wordt ze nog gebruikt door pleziervaarders en vissers. Hun vangst belandt op de schotels van de gasten van het nabijgelegen Café du Port. Het verderop gelegen Port Racine, ooit een zeerovershol, gaat er dan weer prat op de kleinste haven van Frankrijk te zijn.

Quervière

Quervière

De reddingsdienst van Goury
We bereiken de kop van het schiereiland en arriveren in kustdorpje Goury, dat in een opvallend zeshoekig gebouw een modern uitgerust reddingsvaartuig herbergt. Meermaals per jaar schiet de kustwacht daarmee in problemen geraakte schippers te hulp. De vaarroute bij Goury behoort tot de drukste en gevaarlijkste ter wereld. Ze is berucht om haar stroming die bij hoogtij snelheden tot 20 kilometer per uur haalt. Om schippers bij nacht en ontij te waarschuwen werd in zee een granieten vuurtoren gebouwd.

Goury

Goury

Stukje Ierland in Normandië
Het landschap bij Goury roept herinneringen op aan Ierland, met zijn weidepercelen, afgeboord met lage stenen walletjes. Voorbij die percelen leidt het Douanierspad je langs zijn mooiste 6 kilometers in de richting van Nez de Jobourg. Je stapt bij momenten langs adembenemend steile kustoevers, begroeid met stekelbrem, lijmkruid en dopheide. En je passeert de brede baai van Ecalgrain.

Nez de Jobourg

Nez de Jobourg

Eilandspotten
Het wegeltje klimt dan fors tot bij de Auberge des Grottes, van waar je een overweldigend uitzicht krijgt op de wijde omgeving. Bij helder weer kun je Alderney, één van de Anglo-Normandische eilanden, zien. Vlakbij ligt Nez de Jobourg, met zijn 128 meter één van de hoogste rotskusten van Europa. Het schiereiland is een geklasseerde site die een kolonie broedvogels huisvest. Om de rust niet te verstoren kun je er enkel omheen wandelen.

Onvergetelijke indrukken
Tot Herqueville blijf je hoog boven de kustlijn flaneren, om dan af te dalen naar het Anse de Vauville met zijn 11 kilometer lange zandstrand en duinengordel. Dappere wandelaars kunnen dan nog enkele dagetappes verder stappen naar de kapen van Flamanville en Rozel. Onderweg zullen de indrukken telkens anders zijn. Indrukken die gebrand blijven op je netvlies. En die je, net als de stilte en het natuurschoon van deze streek, nog lang zult blijven koesteren.

PRAKTISCHE INFO
Toeristenbureau La Hague
ǀ Rue Jallot 45 ǀ 50440 Beaumont-Hague
Tel. +33 (0) 2 33 52 74 94 ǀ www.lahague-tourisme.com
Overzichtskaart
Routebeschrijving met Google Map op de GR-site
Eten en drinken
Café du Port
ǀ Port du Hable | Omonville-la-Rogue  ǀ Tel. +33 (0) 2 33 52 74 13
Internet: www.restaurantduport-omonvillelarogue.fr
Auberge des Grottes
ǀ Jobourg ǀ Tel. +33 (0) 2 33 52 71 44

Foto’s: © Frédéric Mérouze | Bernhard Sonderhuesken | Marion Dubois | Lexovien | Renaud Camus | Michel Pigeon | Phillippe D.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *