De 9 mooiste plekjes in Córdoba

Tijdens de 10de eeuw was Córdoba een van de grootste steden in Europa, zelfs na Parijs en Rome, dankzij haar academische, architecturale en artistieke succes. Nu wordt de stad in het Spaanse Andalusië met haar islamitische invloeden al eens snel over het hoofd gezien. Onterecht, en wel hierom!

1. De Mezquita: een indrukwekkend staaltje architectuur vind je in de Mezquita, waar het even twijfelen is of je nu in een moskee dan wel een kathedraal staat. Beiden antwoorden zijn goed. De Moren begonnen in 784 met de bouw van de Visigotische kathedraal. De grote gebedsruimte met 1.293 pijlers werd in de 10de eeuw voltooid. Na de Reconquista werd er in het hart van de moskee een kathedraal gebouwd, die de Islamitische architectuur niet wist te overschaduwen. Tip: ga vroeg in de ochtend op bezoek. © Jaroslaw Gorowski

1. De Mezquita: een indrukwekkend staaltje architectuur vind je in de Mezquita, waar het even twijfelen is of je nu in een moskee dan wel een kathedraal staat. Beiden antwoorden zijn goed. De Moren begonnen in 784 met de bouw van de Visigotische kathedraal. De grote gebedsruimte met 1.293 pijlers werd in de 10de eeuw voltooid. Na de Reconquista werd er in het hart van de moskee een kathedraal gebouwd, die de Islamitische architectuur niet wist te overschaduwen. Tip: ga vroeg in de ochtend op bezoek. © Jaroslaw Gorowski

2. Alcazar de los Reyes Cristianos: dit werd gebouwd als kasteel, maar heeft ook jarenlang gefunctioneerd als gevangenis. Maar hier opgesloten zijn is, wat het uitzicht toch betreft, geen straf. Vanaf de toren van het gebouw kijk je over de daken van de stad en over de kasteeltuinen. Bovendien maken de vele fonteinen en schaduwrijke hoekjes van deze locatie zelfs tijdens de hete zomer een aangename wandelplek. © Rafael Sacasa

2. Alcazar de los Reyes Cristianos: dit werd gebouwd als kasteel, maar heeft ook jarenlang gefunctioneerd als gevangenis. Maar hier opgesloten zijn is, wat het uitzicht toch betreft, geen straf. Vanaf de toren van het gebouw kijk je over de daken van de stad en over de kasteeltuinen. Bovendien maken de vele fonteinen en schaduwrijke hoekjes van deze locatie zelfs tijdens de hete zomer een aangename wandelplek. © Rafael Sacasa

3. La Cuesta del Bailio: een hidden gem in Córdoba, maar helaas ook slechts beperkt te bezoeken voor toeristen. Het huis van Bailio was ooit onderdeel van een Moors kasteel waarvan het bloemrijke pleintje het meest fotogeniek is. Maar de statige deur in het witgekalkte huis en de geel geverfde façade zullen je beslist ook niet ontgaan. De klokken, van wat ooit een kerkje was, steken scherp af tegen de blauwe lucht. © Li Taipo

3. La Cuesta del Bailio: een hidden gem in Córdoba, maar helaas ook slechts beperkt te bezoeken voor toeristen. Het huis van Bailio was ooit onderdeel van een Moors kasteel waarvan het bloemrijke pleintje het meest fotogeniek is. Maar de statige deur in het witgekalkte huis en de geel geverfde façade zullen je beslist ook niet ontgaan. De klokken, van wat ooit een kerkje was, steken scherp af tegen de blauwe lucht. © Li Taipo

4. Medina Azahara: zo’n 10 kilometer ten westen van het stadscentrum liggen de opgravingen van wat in de 10de eeuw een islamitische paleisstad was. De site werd gebouwd door Abderrahman III en dankt zijn naam aan diens favoriete vrouw Zahara. Naar verluidt zouden hier 30.000 mensen kunnen leven. In 1010 werd de plek verwoest en bleven er enkel nog ruïnes over die tijdens de vorige eeuw opgegraven en hersteld werden. Een indrukwekkend plaatje dat misschien wel het meest doet verwijzen naar ‘het Machu Picchu van Europa’. © Eduardo Estellez

4. Medina Azahara: zo’n 10 kilometer ten westen van het stadscentrum liggen de opgravingen van wat in de 10de eeuw een islamitische paleisstad was. De site werd gebouwd door Abderrahman III en dankt zijn naam aan diens favoriete vrouw Zahara. Naar verluidt zouden hier 30.000 mensen kunnen leven. In 1010 werd de plek verwoest en bleven er enkel nog ruïnes over die tijdens de vorige eeuw opgegraven en hersteld werden. Een indrukwekkend plaatje dat misschien wel het meest doet verwijzen naar ‘het Machu Picchu van Europa’. © Eduardo Estellez

5. Plaza de la Corredera: je zou eerder staatsgebouwen verwachten op een plein, maar dat is buiten Plaza de la Corredera gerekend. Eén van de grootste pleinen van de stad wordt namelijk omgeven door woningen. Terwijl de was vrolijk wappert uit de ramen van de bovenste verdiepingen, vind je op de begane grond onder de portieken restaurantjes en winkeltjes. Een fijn plein om neer te vleien en het dagelijkse leven van Córdoba in de gaten te houden. © José Parra

5. Plaza de la Corredera: je zou eerder staatsgebouwen verwachten op een plein, maar dat is buiten Plaza de la Corredera gerekend. Eén van de grootste pleinen van de stad wordt namelijk omgeven door woningen. Terwijl de was vrolijk wappert uit de ramen van de bovenste verdiepingen, vind je op de begane grond onder de portieken restaurantjes en winkeltjes. Een fijn plein om neer te vleien en het dagelijkse leven van Córdoba in de gaten te houden. © José Parra

6. De Joodse wijk: misschien wel de meest charmante plek in Córdoba is de Joodse wijk. Smalle straatjes leiden je langs witgekalkte huizen, patio’s vol bloemen en kleine rustige pleintjes. Hier hangt absoluut een erg karakteristieke sfeer. Vergeet ook zeker niet de Synagoge en de Casa de Sefarad te bezoeken, twee belangrijke historische plekken in de stad. © Benny Marty

6. De Joodse wijk: misschien wel de meest charmante plek in Córdoba is de Joodse wijk. Smalle straatjes leiden je langs witgekalkte huizen, patio’s vol bloemen en kleine rustige pleintjes. Hier hangt absoluut een erg karakteristieke sfeer. Vergeet ook zeker niet de Synagoge en de Casa de Sefarad te bezoeken, twee belangrijke historische plekken in de stad. © Benny Marty

7. Palacio de Viana: waan je een echte Viana in dit aristocratisch paleis met 12 patio’s ontworpen in Andalusische stijl met decoratieve fonteinen en weelderige landschapsarchitectuur. Je vindt er ook een verzameling antieke meubels en lederwaren terug. Spendeer na je bezoek ook wat tijd in de tuin, die je via een sierlijke stenen poort met het wapenschild van de familie betreedt. © Benny Marty

7. Palacio de Viana: waan je een echte Viana in dit aristocratisch paleis met 12 patio’s ontworpen in Andalusische stijl met decoratieve fonteinen en weelderige landschapsarchitectuur. Je vindt er ook een verzameling antieke meubels en lederwaren terug. Spendeer na je bezoek ook wat tijd in de tuin, die je via een sierlijke stenen poort met het wapenschild van de familie betreedt. © Benny Marty

8. Iglesia de San Lorenzo: deze 13de-eeuwe kerk, oorspronkelijk een moskee, is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur in Córdoba. De voorgevel heeft een opvallende portiek met drie bogen en de toren werd gebouwd op de minaret van de oude moskee. Binnenin geef je de ogen ook maar beter de kost. Het indrukwekkende roosvenster, de talloze Italiaanse schilderijen en het hoofdaltaar met zijn barokke altaarstukken wachten op je aandacht. © Jose Cano

8. Iglesia de San Lorenzo: deze 13de-eeuwe kerk, oorspronkelijk een moskee, is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur in Córdoba. De voorgevel heeft een opvallende portiek met drie bogen en de toren werd gebouwd op de minaret van de oude moskee. Binnenin geef je de ogen ook maar beter de kost. Het indrukwekkende roosvenster, de talloze Italiaanse schilderijen en het hoofdaltaar met zijn barokke altaarstukken wachten op je aandacht. © Jose Cano

9. Jardín Botánico de Córdoba: voor wie echt een rustig plekje zoekt in het midden van de stad, zit goed in de Botanische Tuin. Het is er weelderig versierd met allerhande vegetatie, ruime pleinen en fonteinen. Tussen de bloemen en planten staan ook typische inheemse soorten van aan de Middellandse Zee zoals rozemarijn. In een ander gedeelte vind je zelfs aromatische, geneeskrachtige kruiden, groenten en fruitbomen. Een grote serre wordt dan weer bekleed met tropische planten van de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië. © Luciano López

9. Jardín Botánico de Córdoba: voor wie echt een rustig plekje zoekt in het midden van de stad, zit goed in de Botanische Tuin. Het is er weelderig versierd met allerhande vegetatie, ruime pleinen en fonteinen. Tussen de bloemen en planten staan ook typische inheemse soorten van aan de Middellandse Zee zoals rozemarijn. In een ander gedeelte vind je zelfs aromatische, geneeskrachtige kruiden, groenten en fruitbomen. Een grote serre wordt dan weer bekleed met tropische planten van de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië. © Luciano López

1. De Mezquita: een indrukwekkend staaltje architectuur vind je in de Mezquita, waar het even twijfelen is of je nu in een moskee dan wel een kathedraal staat. Beiden antwoorden zijn goed. De Moren begonnen in 784 met de bouw van de Visigotische kathedraal. De grote gebedsruimte met 1.293 pijlers werd in de 10de eeuw voltooid. Na de Reconquista werd er in het hart van de moskee een kathedraal gebouwd, die de Islamitische architectuur niet wist te overschaduwen. Tip: ga vroeg in de ochtend op bezoek. © Jaroslaw Gorowski 2. Alcazar de los Reyes Cristianos: dit werd gebouwd als kasteel, maar heeft ook jarenlang gefunctioneerd als gevangenis. Maar hier opgesloten zijn is, wat het uitzicht toch betreft, geen straf. Vanaf de toren van het gebouw kijk je over de daken van de stad en over de kasteeltuinen. Bovendien maken de vele fonteinen en schaduwrijke hoekjes van deze locatie zelfs tijdens de hete zomer een aangename wandelplek. © Rafael Sacasa 3. La Cuesta del Bailio: een hidden gem in Córdoba, maar helaas ook slechts beperkt te bezoeken voor toeristen. Het huis van Bailio was ooit onderdeel van een Moors kasteel waarvan het bloemrijke pleintje het meest fotogeniek is. Maar de statige deur in het witgekalkte huis en de geel geverfde façade zullen je beslist ook niet ontgaan. De klokken, van wat ooit een kerkje was, steken scherp af tegen de blauwe lucht. © Li Taipo 4. Medina Azahara: zo’n 10 kilometer ten westen van het stadscentrum liggen de opgravingen van wat in de 10de eeuw een islamitische paleisstad was. De site werd gebouwd door Abderrahman III en dankt zijn naam aan diens favoriete vrouw Zahara. Naar verluidt zouden hier 30.000 mensen kunnen leven. In 1010 werd de plek verwoest en bleven er enkel nog ruïnes over die tijdens de vorige eeuw opgegraven en hersteld werden. Een indrukwekkend plaatje dat misschien wel het meest doet verwijzen naar ‘het Machu Picchu van Europa’. © Eduardo Estellez 5. Plaza de la Corredera: je zou eerder staatsgebouwen verwachten op een plein, maar dat is buiten Plaza de la Corredera gerekend. Eén van de grootste pleinen van de stad wordt namelijk omgeven door woningen. Terwijl de was vrolijk wappert uit de ramen van de bovenste verdiepingen, vind je op de begane grond onder de portieken restaurantjes en winkeltjes. Een fijn plein om neer te vleien en het dagelijkse leven van Córdoba in de gaten te houden. © José Parra 6. De Joodse wijk: misschien wel de meest charmante plek in Córdoba is de Joodse wijk. Smalle straatjes leiden je langs witgekalkte huizen, patio’s vol bloemen en kleine rustige pleintjes. Hier hangt absoluut een erg karakteristieke sfeer. Vergeet ook zeker niet de Synagoge en de Casa de Sefarad te bezoeken, twee belangrijke historische plekken in de stad. © Benny Marty 7. Palacio de Viana: waan je een echte Viana in dit aristocratisch paleis met 12 patio’s ontworpen in Andalusische stijl met decoratieve fonteinen en weelderige landschapsarchitectuur. Je vindt er ook een verzameling antieke meubels en lederwaren terug. Spendeer na je bezoek ook wat tijd in de tuin, die je via een sierlijke stenen poort met het wapenschild van de familie betreedt. © Benny Marty 8. Iglesia de San Lorenzo: deze 13de-eeuwe kerk, oorspronkelijk een moskee, is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur in Córdoba. De voorgevel heeft een opvallende portiek met drie bogen en de toren werd gebouwd op de minaret van de oude moskee. Binnenin geef je de ogen ook maar beter de kost. Het indrukwekkende roosvenster, de talloze Italiaanse schilderijen en het hoofdaltaar met zijn barokke altaarstukken wachten op je aandacht. © Jose Cano 9. Jardín Botánico de Córdoba: voor wie echt een rustig plekje zoekt in het midden van de stad, zit goed in de Botanische Tuin. Het is er weelderig versierd met allerhande vegetatie, ruime pleinen en fonteinen. Tussen de bloemen en planten staan ook typische inheemse soorten van aan de Middellandse Zee zoals rozemarijn. In een ander gedeelte vind je zelfs aromatische, geneeskrachtige kruiden, groenten en fruitbomen. Een grote serre wordt dan weer bekleed met tropische planten van de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië. © Luciano López

Coverfoto: © Ana Gómez

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *