10 feiten die je nog niet wist over Singapore

Behalve dan de indrukwekkende skyline en het bruisende stadcentrum, is er nog van alles te ontdekken in Singapore. Wist je dit al over de groene metropool, ook wel Lion City genoemd?

Singapore: op het eiland Sentosa

Singapore: op het eiland Sentosa

1. De stad bestaat niet uit één, maar 63 eilanden
Niet minder dan 63 eilanden omsingelen het vasteland van Singapore. Onder meer Sentosa (de grootste van de bende), Pulau Ubin, St John’s Island en Sister’s Islands maken er deel van uit. Trek als bezoeker dus beslist extra dagen uit om op ontdekking te gaan!

Singapore: op zoek naar nachtdieren tijdens de nachtsafari

Singapore: op zoek naar nachtdieren tijdens de nachtsafari

2. Hier vind je de enige nachtdierentuin ter wereld
Enkel in Singapore kun je op nachtsafari gaan, een onvergetelijke ervaring. De zoo opende in 1994 en beschikt over zo’n 35 hectare park met meer dan 2.500 nachtdieren van meer dan 130 soorten. Spring in het trammetje en laat je 40 minuten lang meeslepen met het doen en laten van de dieren of ga zelf op pad langs de vier met elkaar verbonden wandelpaden.

Singapore: de waterval in Jurong Bird Park

Singapore: de waterval in Jurong Bird Park

3. Het is een stad van (zelfgemaakte) watervallen
Volgens het Wildlife Reserves Singapore werd de eerste waterval aangelegd in Jurong Bird Park in 1970. Met z’n 30 meter hoogte zou dat de grootste moeten zijn specifiek in een serre. De hoogste indoorwaterval is dan weer 35 meter hoog en vind je in het Cloud Forest dat deel uitmaakt van de stadstuin ‘Gardens by the Bay’. Tegen 2018 willen de Singaporezen zelfs een stapje verder gaan met een waterval van 40 meter in de luchthaven van Changi.

4. De locals praten er Singlish, niet Engels
Het zou wel eens kunnen dat Singaporezen af en toe eens een ‘lah’ of ‘leh’ achter hun zinnen zeggen. Dat is wat men noemt Singlish: een verzameling van informele kreten en uitdrukkingen die tussen het Engels door geglipt zijn. Een ander voorbeeld is het woord ‘chope’ waarmee de bevolking graag zitjes reserveert in drukke straten. Ze noemen onbekende ook wel eens ‘Aunties’ en ‘Uncles’: een verterende term om oudere dames en heren aan te spreken.

Singapore: Formule 1 in Marina Bay

Singapore: Formule 1 in Marina Bay

5. Singapore organiseerde de eerste nachtelijke Formule 1-race
De Grand Prix Season Singapore wordt sinds 2008 jaarlijks gehouden compleet met een gamma aan concerten, races en entertainende activiteiten. Het belangrijkste evenement, de Formula One Singapore Grand Prix, ging de geschiedenisboeken is als ’s werelds eerste F1-race ’s nachts gereden. Het Marina Bay circuit werd doorheen de jaren amper gewijzigd en geeft met de juiste verlichting een spectaculair zicht op nachtelijk Singapore. Marina Bay zou ook over meer bochten beschikken (23 in totaal) dan alle andere circuits op de F1-kalender.

6. Het is een van de groenste steden ter wereld
Ondanks alle wolkenkrabbers vind je er verbazingwekkend ook veel natuur. Bijna de helft van de oppervlakte, zo’n 700 km², is bedekt met groen. Naast de tallozen parken en tuinen liggen er in de stad ook verschillende plantenhuizen, vaak op de gekste plekken. Een voorbeeld: het hotel Parkroyal staat bekend om zijn indoor hoteltuinen die oven de volledige vier verdiepingen te vinden zijn. Bovendien is het schitterend gesteld met de biodiversiteit van de stad. In Singapore vind je namelijk meer dan 2.000 inheemse plantensoorten.

Singapore: hier vind je orchideeën genoeg

Singapore: hier vind je orchideeën genoeg

7. Hier ligt UNESCO Werelderfgoed
Sinds 2015 staan de Botanische Tuinen van Singapore op de Werelderfgoedlijst. De tuinen hebben een geschiedenis van meer dan 150 jaar sinds de creatie in 1859 op de teller staan, dat is zelfs meer dan modern Singapore. De populairste attracties is de Nationale Orchideeëntuin waar meer dan duizend verschillende orchideeën staan. Sommige krijgen zelfs de stempel van Very Important Plant. Meer dan 200 hebben een naam verwijzend naar hoogwaardigheidsbekleders zoals Nelson Mandela of prins William en prinses Kate, maar ook naar acteurs zoals Jackie Chan.

8. Er liggen tal van onverwachte wijken
Naast het culturele Chinatown, Kampong Glam en Little India beschikt Singapore over talloze andere kleurrijke wijken. Je vindt rijen hippe eetgelegenheden en winkels langs gebouwen in art deco-stijl in Tiong Bahru, kleurrijke winkelpanden in Peranakanstijl en traditionele kraampjes in Joo Chiat-Katong. Een opkomende wijk is Everton Park, waar koffiebars, cafés en ijssalons als paddenstoelen uit de grond schieten.

9. Er is altijd iets te vieren in Singapore
Het hele jaar door gaan er in de stad culturele festivals en grote sport-, lifestyle en kunstevenementen door. Denk maar aan het HSBC World Rugby toernooi in april of de WTA Finals, georganiseerd door de Women’s Tennis Associations in oktober. In mei gaat er de modeweek van Singapore door met internationale ontwerpers zoals Victoria Beckham. In juni houden shopaholics zich best klaar voor de Great Singapore Sale met fikse kortingen. Culinaire verwennerij vind je dan weer in juli wanneer het Singapore Food Festival plaatsvindt.

Singapore: het nationaal symbool de Merlion

Singapore: het nationaal symbool de Merlion

10. De Lion City is eigenlijk geïnspireerd door een tijger
Merlion, het iconische embleem van de stad, is een mythisch figuur met een leeuwenhoofd en een vissenstraat. Maar wist je dat Merlion deels gebaseerd is op de stadsnaam Singapura wat ‘leeuwenstad’ betekent in het Sanskriet? Prins Sang Nila Utama gaf de stad die naam toen hij tijdens de jacht geconfronteerd werd met een vreemd schepsel dat zijn adviseurs identificeerden als een leeuw. Later bleek dat er geen leeuwen rondlopen in Singapore, maar tijgers. Tot in de jaren dertig werden ze in de stad gespot in het wild.

Foto’s: © Hanna Zhao | Filipe Lopes | David Greenwood | Hazrin CRIC | Igor G | SuHyeon Cho | Frederick Millett

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *