6 gratis hotspots in Madrid

Een citytrip hoeft niet duur te zijn, en al helemaal niet als je het bruisende Madrid als bestemming kiest. Wist je dat je in de stad tal van bezienswaardigheden gratis kan bekijken? Van cultuur tot natuur, de Spanjaarden vragen er geen euro voor. Zijn we weg?!

Prado museum | Afbeelding van Donfalcone

1. Bezoek een topmuseum
Madrid bruist van cultuur. Voortdurend zijn er boeiende tentoonstellingen, zodat ook voor lokale bewoners een museumuitstap het ultieme weekenduitje is. En bovendien nog goedkoop ook want soms zijn er gratis toegankelijke, tijdelijke tentoonstellingen in het centrum van Madrid, bijvoorbeeld in het indrukwekkende Palacio de Cibeles. Zelfs de drie voornaamste kunstmusea in de zogenoemde ‘Gouden Kunstdriehoek’, het Prado, het Reina Sofía en het Thyssen, zijn op bepaalde tijdstippen gratis toegankelijk. Dan kun je er dus letterlijk voor geen geld werken zien van grote artiesten als Picasso, Dalí, Rubens of Goya. Het Prado, met kunst uit de 15de tot de 19de eeuw en het bekendste museum ontvangt van maandag tot zaterdag tussen 18u en 20u en op zondag tussen 17u en 19u zijn bezoekers gratis. In deze 7 musea in het centrum geraak je ook voor niets binnen.

Madrid: het Retiro stadspark

Madrid: het Retiro stadspark

2. Maak een wandeling in het Retiro stadspark
Dichtbij de musea in de Gouden Kunstdriehoek kun je een wandeling maken in het elegante Retiro stadspark. Zelfs daar kun je gratis profiteren van kunsttentoonstellingen: het Palacio de Velázquez en het Palacio de Cristal in het park maken immers deel uit van het Reina Sofía, het museum voor moderne kunst. Vooral het ‘Glazen Paleis’ is op zich al mooi om te zien van buitenaf, idyllisch gelegen aan een meertje met fontein en schildpadden. Verderop kun je een rozentuin bezoeken, en ook bij het centrale meer van het park is het aangenaam vertoeven. Alleen om in een roeibootje het water op te gaan, moet je betalen. Op zondag zijn er artiesten die voor entertainment zorgen en die de Madrilenen naar hier lokken voor een gezellig gezinsuitje.

Madrid: Atocha station

Madrid: Atocha station

3. Loop eens het Atocha station binnen
Nu je toch in het Retiro park bent, kun je ook even langs bij het Atocha treinstation ernaast. Je kunt er namelijk een heuse botanische tuin binnen het imposante 19e-eeuwse ijzerwerk bewonderen. Er zijn ook weer schildpadden te zien in een meertje, en je kunt er iets drinken terwijl je de bedrijvigheid van de reizigers gadeslaat.

4. Proef de sfeer van de vlooienmarkt
Op zondagmorgen kun je in Madrid een van de grootste zondagsmarkten ter wereld bezoeken. De Rastro bezet dan de straten van de La Latina en Lavapiés wijken met standjes waar je allerlei koopwaar kunt bemachtigen: van antiek tot handtassen en kleding. Ook al kom je in de verleiding, de prijzen vallen best mee; soms kun je zelfs wat afdingen. Let wel op voor zakkenrollers, want tegen de middag kan het er bij mooi weer behoorlijk druk worden.

Madrid: het Koninklijk Paleis

Madrid: het Koninklijk Paleis

5. Ga langs bij het Koninklijk Paleis
Madrid is op zich al heel leuk om gewoon doorheen te kuieren. Zo ligt het reusachtige Koninklijk Paleis pal in het centrum, aan een verzorgd en sfeervol plein. Je kunt er gratis en voor niets door de koninklijke tuinen wandelen. Ook voor het Paleisgebouw zelf zijn er gratis openingsuren; binnen kun je onder meer de knappe decoratie van sommige kamers bestuderen. Naast het Paleis ligt de Almudena Kathedraal met een opvallende mix van architecturale stijlen. Je hebt er bovendien zicht op het uitgestrekte Casa de Campo park, de vroegere jachtgronden van de koning.

Madrid: Templo de Debod

Madrid: Templo de Debod

6. Geniet van de skyline aan de Egyptische tempel
Je kunt de dag eindigen met nog een heerlijke gratis activiteit: genieten van de zonsondergang aan een Egyptische tempel. Op wandelafstand van het Koninklijk Paleis ligt immers de Templo de Debod: een geschenk van Egypte aan Spanje en dus vooral romantisch bij zonsondergang. Een picknick in het gras biedt er een knap uitzicht op de skyline van Madrid, met daarin het silhouet van het Paleis en de koepel van de Almudena kathedraal.

Bekijk op deze kaart alle bezienswaardigheden.

Foto’s: © Joss de la Fuente | Marianna F | Nadia Kent | David Sansó Garcia | Javier Martinez Moran

Auteur: © Emmie Declerck van VakantiehuizenSpanje.nl

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *