Sprookjes komen tot leven in Kassel en Nordhessen

In Nordhessen met zijn mysterieuze landschappen, burchten en dorpjes met vakwerkhuizen noteerden de gebroeders Grimm in de 18de eeuw hun wereldberoemde sprookjes. 26 miljoen boeken werden in 160 talen verkocht, net iets minder dan de Bijbel. Op de sprookjesroute ziet Reisreporter Miet Roodkapje, Vrouw Holle en andere sprookjesfiguren tot leven komen.

Van sprookje naar sprookje
De sprookjesroute in Nordhessen werd jaren geleden uitgestippeld en is 600 km lang. Ze start in Hanau waar de Grimms geboren zijn en eindigt in Bremen, de stad van de Bremer Stadsmuzikanten. Alles op de route staat in het teken van sprookjes, van de menu’s in de restaurants, de vertellers, de decors tot de sprookjesfiguren die je er ontmoet. Wie na deze reis nog niet in sprookjes gelooft, zal het nooit doen.

De Sababurg in het Duitse, groene landschap. © maaddin via Flickr Creative Commons

De Sababurg in het Duitse, groene landschap. © maaddin via Flickr Creative Commons

De Efteling in het echt
We rijden door het Weserbergland, de streek waar de meeste sprookjes van de broers Grimm zich afspelen. Plots doemt Sababurg voor ons op, een indrukwekkend kasteel uit de 15de eeuw waar Doornroosje wakker gekust werd door haar prins op het witte paard. In de bossen is het oppassen voor de boze wolf. Aan de Hohe Meissner komen we in de wereld van Vrouw Holle terecht. In Hammeln komt dan weer het verhaal van de rattenvanger tot leven.

Wandelen in het Kaufunger Wald levert magische uitzichten op! © Frans de Wit via Flickr Creative Commons

Wandelen in het Kaufunger Wald levert magische uitzichten op! © Frans de Wit via Flickr Creative Commons

Op zoek naar de reuzen
Tijd om de benen te strekken. In het immense wandelgebied Kaufunger Wald nabij het dorp Nieste wacht een gids ons op. Tijdens de wandeling duiken sprookjesfiguren op die ons meetronen naar een berghut-restaurant op de Könings-Alm. Eén van deze figuren vertelt bij een aperitief over Niester Riese, de reus van Nieste. Tijdens de maaltijd sneuvelen pruiken, valse buiken en andere vermommingen en ontpoppen de sprookjesfiguren zich tot acteurs van een plaatselijke toneelgroep.

De sprookjesroute leg je ook makkelijk af met de fiets! © Frans Oyen | © Kassel Tourist GmbH

De sprookjesroute leg je ook makkelijk af met de fiets! © Frans Oyen | © Kassel Tourist GmbH

De vossen maken koffie
Ere wie ere toekomt. Wilhelm en Jacob Grimm verzonnen die sprookjes niet zelf, maar tekenden als eersten de mondelinge sagen en vertellingen op die van generatie op generatie werden doorverteld. Wanneer we de nevel zien opstijgen uit de bergen zegt onze gids plots: “De vossen maken koffie.” Waar die uitdrukking vandaan komt weet hij niet. Hij leerde het, net zoals de vele sprookjes ontstonden, van zijn moeder en grootmoeder.

De gebroeders Grimm vereeuwigd in een standbeeld voor hun museum. © Kassel Tourist GmbH

De gebroeders Grimm vereeuwigd in een standbeeld voor hun museum. © Kassel Tourist GmbH

Het Grimmmuseum in Kassel
De gebroeders Grimm leefden en werkten meer dan dertig jaar in Kassel. Omdat we meer willen weten over die beroemde broertjes trekken we naar het Grimmmuseum dat onlangs werd vernieuwd. Wat een wereld van contrast tussen hun eerste geïllustreerde sprookjesboeken en de moderne visuele attracties! Wilhem en Jacob schreven niet alleen sprookjes, maar ook het omvangrijke Duitse woordenboek en bestudeerden de Duitse literatuur en kunstgeschiedenis. Ook dat aspect komt in het museum aan bod.

Uitzicht op het bergpark Wilhelmshöhe. © Nordhessen Tourist GmbH

Uitzicht op het bergpark Wilhelmshöhe. © Nordhessen Tourist GmbH

Het grootste bergpark van Europa in Wilhelmshöhe
De 300 hectaren grote Wilhelmshöhe, een woud middenin de stad, maken meer indruk op mij. Op de top, van waaruit je een prachtig zicht op Kassel en de burcht Wilhemshöhe hebt, staat een reuze-Hercules. Helaas missen we het spektakel waarbij het water vanuit het meer 52 meter naar omhoog wordt gestuwd in een indrukwekkend verlichte fontein en de spectaculaire watervallen die 180 meter naar beneden stromen.

Residenzschloss Arolsen vanuit de lucht! © Residenzschloss Arolsen

Residenzschloss Arolsen vanuit de lucht. © Residenzschloss Arolsen

Op bezoek bij de neef van koningin Beatrix in Schloss Arolsen
Niet alleen sprookjesfiguren wonen in indrukwekkende paleizen, ook telgen van de hedendaagse koninklijke families. Soms bewonen ze er maar één vleugel van en is de rest te bezoeken zoals in Schloss Arolsen, een 18de-eewse residentiekasteel in Bad Arolsen. Hier groeide de Nederlandse koningin Emma op en woont er nu nog steeds een neef van Koningin Beatrix. Met een paar reuzenpantoffels schrijden we van salon tot salon en wanen ons een prinses. Uit ons eigen sprookje!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitsland Toerisme
| Internet: www.germany.travel/nl/index.html
Nordhessen
| www.nordhessen.de
Kassel
| www.kassel-tourist.de
Werratal
| www.werratal-tourismus.de
Mittleres Fuldatal
| www.mittleres-fuldatal.nordhessen.de
Waldecker Land
| www.waldecker-land.de
Willingen
| www.willingen.de
Overnachten

Moevenpick Hotel in Kassel |
www.moevenpick-hotels.com
Soodener Hof Hotelin Bad Soodener |
www.benessere-hotels.de
Göbels Landhotel in Willingen |
www.goebel-hotels.com
Aanbevolen lectuur
Noord- en Midden-Duitsland
| ANWB Goud
De groene gids Duitsland | Lannoo

Coverfoto: © Toeristische dienst Nordhessen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Sprookjes komen tot leven in Kassel en Nordhessen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *