Met Romeins wijnschip varen op de Moezel

Neumagen-Dhron is niet alleen het oudste wijndorp van Duitsland. In de haven dobbert de Stella Noviomagi, een replica van een houten Romeins wijnschip. ReisReporter Ingrid probeerde deze nieuwe attractie uit en ging varen op de Moezel.

De ster van Neumagen
In dit kleine wijndorp kun je inschepen voor een tochtje met het houten wijnschip uit de Oudheid. De Stella Noviomagi is een vaarkrachtige kopie van een boot uit het Romeinse tijdperk. In de 19de eeuw kwam dit schip, geheel van steen, bij opgravingen in het dorp tevoorschijn. Het maakte deel uit van een grafmonument van een Romeinse wijnhandelaar, die in 220 na Christus gestorven was.

Het wijnschip Stella Noviomagi. © Michael Goll

Het wijnschip Stella Noviomagi. © Michael Goll

Romeins schip van Duitse kwaliteit
In 2005 werd besloten om op basis van antieke plannen het schip op ware grootte na te bouwen. Men wilde hoofdzakelijk gebruik maken van de materialen die in de Romeinse tijd voorhanden waren, wat geen sinecure was. Daarna ging men op zoek naar vaklui die het botenbouwen beheersten en die werden gevonden in de Fachhochschule in Trier. Een leuk detail is dat de gemeente Neumagen-Dhron zelf al het hout ter beschikking stelde.

Stella Noviomagi boven de doopvont
Het Romeinse wijnschip heeft een lengte van 17,95 meter, is 4,20 meter breed en 3,90 meter hoog. De eigen massa bedraagt 14 ton. Twee sterke dieselmotoren zorgen voor de aandrijving. Het biedt ruimte aan 40 passagiers. Door een geoefend team kan er ook zelf mee geroeid worden. Op 29 september 2007 zag de Stella Noviomagi het levenslicht en maakte het schip zijn eerste rondvaart. Sindsdien mag ze jaarlijks ettelijke duizenden bezoekers verwelkomen.

Bij de aanlegsteiger van het Romeins schip. © Van der Hoorn

Bij de aanlegsteiger van het Romeins schip. © Van der Hoorn

De trots van het kleine wijndorp
Voor deze nagebouwde boot werd een eigen havengeul gegraven in de buurt van de jachthaven. Vlak bij de thuisbasis bevindt zich het bezoekerscentrum waar iedere boottocht begint. Je wordt ontvangen met een glas heerlijke witte moezelwijn en krijgt een film te zien over de geschiedenis van het dorp en het wijnschip. Je kunt er eveneens alle details van de bouw van deze unieke boot bewonderen. Daarna volgt er een anderhalf uur durende rondvaart over de Moezel.

Moezelmeanders in Neumagen-Dhron. © Wolfgang Staudt

Moezelmeanders in Neumagen-Dhron. © Wolfgang Staudt

Schip Ahoi
Het houten wijnschip is een imposante verschijning in de haven van Neumagen-Dhron. Zeker als alle roeispanen recht omhoog staan. Eigenlijk zouden er Romeinse roeiers in moeten zitten. Maar helaas zijn die schaars in Duitsland. Het is werkelijk een aanrader om met het schip over de kronkelende Moezel te varen. Ontspannen bekijk ik het schitterende landschap, de steile wijnbergen en pittoreske dorpjes vanuit een geheel ander perspectief.

PRAKTISCHE INFO
Wijnschip Neumagen-Dhron
| E-mail: [email protected]
Meer informatie verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Neumagen-Dhron,
aan de infokiosk vlakbij de aanlegsteiger of het infopaviljoen.
Reserveren
| mogelijk via e-mail
Infopaviljoen Römerweinschiff
| Pelzergasse 7 | 54347 Neumagen-Dhron
Internet: www.roemerweinschiff.de (enkel in het Duits)
Toeristische dienst
| Verkehrsamt Neumagen-Dhron | Römerstrasse 137
Tel. +49 6507 6555
Prijs
| € 18 voor volwassenen | Kinderen van 6 tot 14 jaar betalen de helft.
Tip | Vooraf reserveren wordt aanbevolen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

4 reacties op “Met Romeins wijnschip varen op de Moezel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *