4 culturele zomertips in Duitsland

Of het nu is om cultuur op te snuiven of er gewoon even tussenuit te zijn, in Duitsland is er altijd wel iets te doen. Een goedgevulde zomeragenda laat je wijnen proeven in de Moezel, kunst kijken aan de oevers van de Frankfurtse Main en Romeins erfgoed herdenken in Trier.

Porta Nigra in Trier. © Tourist-Information Trier

Porta Nigra in Trier. © Tourist-Information Trier

1. 30 jaar Werelderfgoed in Trier
Roma secunda, het tweede Rome. Zo noemde de Romeinen hun grootste stad ten noorden van de Alpen. Tot vandaag zijn die sporen nog altijd zichtbaar in Trier. Denk maar aan de stadspoort Porta Nigra, de Kaiserthermen, het amfitheater en de indrukwekkende Konstantin-Basilika. Samen met de Dom en de Liefbfrauenkirche, de Barbarathermen, de Römerbrücke en de Igeler Säule, iets buiten Trier, werden ze sinds 1986 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Naar aanleiding van dat jubileum vindt nog tot 16 oktober 2016 in Trier de eerste Nero-tentoonstelling ter wereld plaats: “Nero – Kaiser, Künstler und Tyrann”. Nero werd als meest krankzinnige heerser betiteld, was zelf nooit in Trier, maar zijn werken en voornamelijk zijn dood hadden grote invloed op de verdere ontwikkeling van de Moezelregio. Tentoonstellingsobjecten uit het Louvre, het Britse Museum en romeinse musea dragen zorg voor een internationale sfeer. In het kader van de tentoonstelling worden rondleidingen, presentaties en kinderprogramma aangeboden.

Meer info: www.rijnland-palts.nl | www.nero-ausstellung.de/startseite/ | www.trier-info.de/nederlands/index

Wijn proeven gaat de hele zomer nog. © Dominik Ketz

Wijn proeven gaat de hele zomer nog. © Dominik Ketz

2. Wijn vieren in Rijnland-Palts
Tijdens het seizoen van de wijnfeesten vieren de wijnboeren in Rijnland-Palts de oogsten van hun werk. Spätburgunder in het Ahrdal, Riesling aan de Moezel of Müller-Thurgau van de Nahe. Zes regionale wijnbouwgebieden vieren hun godendrank op ongeveer 1.000 wijnfeesten. Het ideale moment om het een en ander te gaan proeven en de wijnkelder aan te vullen.

Het grootste wijnfeest ter wereld, de Dürkheimer Wurstmarkt, gaat door van 9 tot 13 en van 16 tot 19 september 2016 en dat voor de 600ste keer. Ook het oudste wijnfeest van Duitsland is aan de Moezel thuis: Winningen wordt tien dagen bedolven onder het feestgedruis van 26 augustus tot 4 september 2016. Van 19 tot 21 augustus kiest het historische wijnfeest in Heimersheim aan de Ahr voor een middeleeuwse marktdrukte, muziek en goochelarij en van 24 september tot 3 oktober gaat het Ingelheimer Rotweinfest door.

Meer info: www.wijnland-duitsland.nl

De oevers van de Main worden gezellig druk tijdens het Museum Embankment Festival in Frankfurt. © Museumsuferfest

De oevers van de Main worden gezellig druk tijdens het Museum Embankment Festival in Frankfurt. © Museumsuferfest

3. Museum Embankment Festival in Frankfurt
Van 26 tot en met 28 augustus bieden de oevers van de Main een gevarieerd programma aan van kunst, muziek, gastronomie en cultuur tijdens het Museum Embankment Festival. Gedurende het weekend zetten de musea in Frankfurt tot laat in de avonden hun deuren open om te genieten van lopende tentoonstellingen. Kunstliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen aan de ‘Kunstwiese’ aan de zuidelijke oever van de rivier: daar staan beeldhouwwerken, schilderijen en installaties te wachten op nieuwsgierige ogen. Artiesten aan het werk zien gaat overigens het volledige feestweekend. Hongertjes worden dan weer gestild dankzij een breed arsenaal van culinaire specialiteiten van over de hele wereld en voor de kids bestaat een aangepast en uitgebreid programma. Vergeet ook niet te genieten van de talloze muziekconcerten!

Praktische informatie
Voor 7 euro kun je een broche kopen in de deelnemende musea en bij de toeristische dienst van Frankfurt die toegang geeft voor drie dagen festival. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis binnen.
Openingstijden: vrijdag 26 augustus van 15u tot 1u ’s nachts, zaterdag 27 augustus van 11u tot 1u ’s nachts en zondag 28 augustus van 11u tot middernacht.

Meer info: www.museumsuferfest.de/2016/

De tentoonstelling 'GELD' in het SMAC in Chemnitz. © SMAC

De tentoonstelling ‘GELD’ in het SMAC in Chemnitz. © SMAC

4. SMAC in Chemnitz stelt zwaarste geld tentoon
Van ’s werelds zwaarste betaalmiddel (een stenen munt van 100 kg uit de Marshall eilanden) tot Germaanse halsringen als ‘geld’ om de goden tevreden te stellen. Je komt het allemaal te weten tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘GELD’ in het archeologisch museum SMAC in Chemnitz, Saksen. Vier hoofdthema’s wijden je in over de geschiedenis van het geld. De expo loopt nog tot en met 31 december 2016.

Meer info: www.smac.sachsen.de

Coverfoto: © Museumsuferfest

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *