Trier

Fietsen en wandelen in de omgeving van Trier

Trier, oudste stad van Duitsland en aan de Moezel gelegen, is een plek die je met de fiets kunt verkennen. Meer nog, je kunt van hieruit leuke fietstrips maken langs de Moezel en haar bijrivieren Ruwer, Kyll en Saar. We huurden een fiets aan de Porta Nigra voor enkele dagen en gingen op ontdekking.

Fietsen door de binnenstad en langs rivieren
Van de Porta Nigra in Trier, de Romeinse stadspoort uit de 4de eeuw en het toeristisch uithangbord van de stad, kan je heerlijk fietsen langs de lanen, in de schaduw van de bomenrijke boulevards die het historische centrum omsluiten. Zo kom je aan de Moezel, waar je langs beide oevers kunt rijden. Op verscheidene plaatsen zijn fietsknooppunten waardoor je van de Moezelvallei langs een van de zijrivieren heerlijk kunt fietsen.

De Porta Nigra in Trier. © Alberto Acero

De Porta Nigra in Trier. © Alberto Acero

Fietsroute van de “Ruwer-Hochwald Radweg”
Vanuit het dorpje Ruwer op 3 km van Trier volg je het fietspad langs het riviertje de Ruwer. Dat werd aangelegd in een vroegere spoorwegbedding. Zonder grote stijgingen, gemiddeld zo’n 1 procent, kom je tot op een hoogte van 500 meter. Onderweg geniet je van de prachtige landschappen van de Hunsrück: wijngaarden wisselen af met bossen, schilderachtige dorpjes en klaterende watervalletjes. Bij het eindpunt na 48 km kan je de bus nemen die je met fiets terugbrengt naar Trier.

Fietsen tussen wijngaarden in Hunsrück. © Andreas Treitz

Fietsen tussen wijngaarden in Hunsrück. © Andreas Treitz

De Saar Radweg
Van Trier volg je het fietspad langs de Moezel naar Konz, waar je aansluiting hebt op de Saar-fietsroute. Het brede fietspad loopt meestal vlak bij de Saar. Onderweg kom je voorbij het toeristisch stadje Saarburg (op zo’n 30 km van Trier), dat met zijn waterval in het centrum met de terrasjes aan het water het Kleine Venetië van de Saar genoemd wordt. Je kunt nog een twintigtal kilometer verder tot aan de beroemde Saarschleife, waar de rivier een prachtige meander vormt.

De waterval van Saarburg. © Lisa OS

De waterval van Saarburg. © Lisa OS

Fietsen langs de Römische Weinstrasse
Op 15 km van Trier maakt de Moezel enkele mooie meanders te midden van steile wijnbergen. Het brede fietspad loopt vlak langs de Moezel en komt voorbij kleine dorpjes waar je nog restanten vindt uit de Romeinse tijd: villa’s in Longuich en in Mehring en delen van een Romeinse waterleiding in Pölich.

De brede Moezel in Mehring. © Matthias Hartmann

De brede Moezel in Mehring. © Matthias Hartmann

Wandelen langs de Römische Weinstrasse
Het residentieel dorpje Mehring, centraal aan de Römische Weinstrasse, is het vertrekpunt van enkele mooie wandelingen: de Extratour Mehringer Schweiz van 13 km, die je tot de Fünf-Seen-Blick (vijf meren uitzichtpunt) op 420 m hoogte brengt en de Extratour Zitronenkrämerkreuz van 15 km door een landschap van wijngaarden en bossen met vergezichten over de Eifel en de Hunsrück. Zin in meer avontuur? Dan is er nog de Klettersteig (klauterpad) van Riol.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Dienst voor toerisme Trier: Tourist Information Trier, An der Porta Nigra | E-Mail: [email protected] | Tel. + 49 (0)651 97808.0
Dienst voor toerisme Römische Weinstrasse
: Brückenstrasse 46, D 54338 Schweich | E-Mail: [email protected] | Tel. +49 (0) 6502 93380 | Internet: www.roemische-weinstrasse.de
Overnachten
Nells Park Hotel
(waar je een fiets kunt huren), Dasbachstrasse 12, D 54292 Trier | Tel. +49 (0)651 14440 | Internet: www.nellsparkhotel.de
Gästehaus Alt Mehring
fietsvriendelijk hotel: “bed en bike” | Linterstrasse 3,D54346 Mehring | E-Mail: [email protected] | Tel. +49 (0)6502 931950
Vakantiewoningen en kamers
: Weingut Josef Reis Neustrasse 8, D 54346 Mehring | E-Mail: [email protected] | Tel. +49 (0)6502 994037 | Mogelijkheid tot sekt- en wijndegustatie in hun vinotheek.
Fietsverhuur
Aan de ondergrondse fietsenstalling van de Porta Nigra kan je een fiets huren: 12 € per dag voor een toergids, 14 € voor een trekking | Internet: www.trier-info.de/english/bicycle-rental-station
Fietsverhuur Römische Weinstrasse | Internet: www.fahrradverleih-lonien.de of www.schweicher-fahrradladen.de

Coverfoto: © Trier & Moselland tourismus /  Chistopher_Arnoldi

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *