Beleef Kroatië in superlatieven

Van de kleinste stad ter wereld tot de meest romantische plek in Europa: Kroatië is rijk aan superlatieven en dat maakt van het land een verrassende vakantiebestemming, op slechts twee uur vliegen vanuit België. Dit zijn alvast de opvallendste plekken van het land aan de Adriatische Zee.

Kroatië: middeleeuwse sfeer in Hum. © Kristijan Ribarić

Kroatië: middeleeuwse sfeer in Hum. © Kristijan Ribarić

Istrië: het grootste schiereiland van de Adriatische zee…
Istrië, gelegen in het noordwesten van Kroatië, is met z’n 2.813 km² het grootste schiereiland in de Adriatische Zee. Het wordt vaak het  ́Kroatische Toscane` genoemd en staat bekend om zijn groene binnenland, smalle wegen, wijngaarden en middeleeuwse heuveldorpen en gehuchten.

…met Hum als kleinste stad ter wereld
Verborgen in Istrië ligt Hum, de kleinste stad ter wereld. Hum telt amper 30 inwoners, maar is een toeristische trekpleister vanwege zijn middeleeuwse stadsgezicht met zijn massieve oude muren. De zogenaamde Glagolitic Alley, een 3 kilometer lang pad en de hoofdattractie in de streek, verbindt Hum met Roč, een iets groter stadje in het achterland van het Istrische schiereiland.

Kroatië: de Sint-Nicolaas kerk in Nin. © Boris Bosnjak

Kroatië: de Sint-Nicolaas kerk in Nin. © Boris Bosnjak

Romantiek in Nin
Zin in een perfecte dag met z’n twee? Ga dan naar Nin, waar romantiek de bovenhand neemt! Nin is gelegen in Zadar, vooral gekend voor zijn middeleeuwse geschiedenis en cultuur, en ideaal voor een romantische trip. Bezoek de prachtige kroningskerk van Sint-Nicolaas, waar je meer te weten komt over de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Kroatië. Geniet van het leven op de geweldige stranden van Nin en bewonder de unieke zonsondergangen aan de waterkant.

Kroatië: de zon gaat onder in Zadar. © DongHyun Choi

Kroatië: de zon gaat onder in Zadar. © DongHyun Choi

“De beste zonsondergangen ter wereld in Zadar”
Zadar staat trouwens gekend voor de mooiste zonsondergangen ter wereld! “Zadar heeft de mooiste zonsondergang ter wereld, mooier nog dan in Key West, in Florida, die elke avond wordt geprezen”, om het met de woorden van Alfred Hitchcock te zeggen. Veel toeristen zullen nooit de ondergaande zon en de zee vergeten die van kleur verandert naargelang de beweging van de golven. Fan van lange, romantische strandwandelingen? Ga dan naar de langste kustlijn van Kroatië in Pag die maar liefst 270 kilometer lang is!

Kroatië: Hvar. © Sandeep Mathur

Kroatië: Hvar. © Sandeep Mathur

Hvar: het zonnigste eiland van Kroatië
Hvar is dé plek met de meeste superlatieven in Kroatië: het is het meest luxueuze eiland, de zonnigste plek van het land (2.724 uren zon per jaar) en, samen met Dubrovnik, de populairste toeristische bestemming. Volgens het Kroatisch Instituut van Toerisme had Hvar zelfs 1.322.000 overnachtingen in 2015! Het milde klimaat met zijn warme winters en aangename zomerdagen maakt van dit eiland de perfecte bestemming voor de vele bezoekers, die komen voor het schitterende landschap van de Middellandse Zee, de rijke traditie en uitgaansbuurten.

Kroatië: een wijnkelder in Ilok. © Vasja Pinzovski

Kroatië: een wijnkelder in Ilok. © Vasja Pinzovski

Proef de lekkerste Kroatische wijnen in het meest oostelijke dorp van Kroatië: Ilok
Ben je een wijnliefhebber? Dan is Ilok de ideale plek voor jou! Ilok, omringd door de hellingen en prachtige wijngaarden van Fruška Gora, is de thuisbasis van een van de beroemdste wijnsoorten ter wereld: de Ilok Traminac, die aan het Engelse hof wordt geserveerd. In het meest oostelijke dorp van Kroatië vind je ook riesling, pinot blanc, rijnriesling, chardonnay en frankovka. Tal van Ilok-wijnen hebben al prijzen gewonnen en nieuwe markten veroverd. Ilok zelf is een stad met een lange geschiedenis en vol culturele contrasten.

Karlovac: de stad met de meeste Kroatische rivieren
Karlovac, staat bekend om zijn vier grote rivieren die elk door de prachtige en uitzonderlijke stad vloeien. Wist je dat zelfs Michael Jackson de stad als decor koos voor zijn hit ‘Earth Song’? De langste rivier die door Karlovac stroomt, is de Kupa, die tussen beboste heuvels en weelderige valleien loopt en in de Sava uitmondt. De Kupa, uniek in zijn soort, stroomt als enige rivier in de wereld in de tegenovergestelde richting (naar het binnenland). Hoewel ze op amper 30 km van de Adriatische Zee ontspringt.

Kroatië: langs de rivier Korana. © Nikola Matovina

Kroatië: langs de rivier Korana. © Nikola Matovina

Groene geheimen
Een andere rivier die door Karlovac stroomt is de Mrežnica, waarschijnlijk de groenste rivier die je ooit zal zien. De kloof, waar je tal van watervallen en stroomversnellingen vindt, verklapt waarom. De Dobra staat dan weer bekend om haar wild en onstuimig water, de perfecte rivier dus om te raften. De laatste rivier die door Karlovac loopt, is de Korana, waar de prachtigste plekken stroomopwaarts te vinden zijn. Karlovac is een van de weinige steden ter wereld waarvan de precieze stichtingsdatum gekend is.

Coverfoto: © Matej Kastelic

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *