Deze erfgoedparels moet je zien in Kroatië

Reisreporter Gerrit trok naar de Dalmatische kust in Kroatië en bezocht er Zadar, Split, Trogir en de Krka watervallen. De drie steden zijn opgenomen in het Unesco-erfgoed en absolute toppers in een prachtig mediterraan landschap.

De kleine hoofdstad van Dalmatië
De kleine stad Zadar, gebouwd op een schiereiland, moet je zeker zien in Kroatië. De stad is nog gedeeltelijk omgeven door een oude muur. De witte gladde stenen van de paleizen en de glanzende tegels van de straatjes liggen te blinken in het felle zonlicht. Heel wat overblijfselen van de Romeinse overheersing in Kroatië zijn het zien waard. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Zadar zwaar beschadigd. Zeer Jammer, want anders was de stad zeker een concurrent geweest van Dubrovnik.

Zien in Kroatië

De watervallen van Krka
Even buiten Sibenik ligt deze must-see op onze reis door Kroatië. De rivier Krk stort zich hier naar beneden en vormt tientallen meertjes, die verbonden worden door een hele reeks grotere en kleine watervalletjes. Wandelpaadjes brengen je van de ene verrukking naar de andere. Samen met de weelderige plantengroei voel je je in een sprookjeslandschap. Fotografen kunnen zich hier echt uitleven.

Zien in Kroatië

Dromerige pleintjes en kleine straatjes in Trogir
Dit kleine stadje is in zijn geheel sinds 1997 opgenomen in het Unesco-erfgoed. Via een brug bereik je de middeleeuwse kern. Het stadje ligt op een eilandje en is met zijn wirwar van kleine straatjes en dromerige pleintjes een zeer geliefde en populaire plaats. Ondanks het in het hoogseizoen massa’s toeristen lokt blijft het een aangename plek om te bezoeken. Drink er zeker een lekker glaasje wijn op één van de vele lommerrijke terrassen.

Split is de hoofdstad van midden Dalmatië
Split is met zijn 160.000 inwoners één van de grootste steden van Kroatië. De stad is heel mooi gelegen aan zee en vormt een draaischijf voor het ferryverkeer naar Italië en Griekenland. Het oude gedeelte van de stad heeft een mooie promenade met palmbomen en bankjes waar het heerlijk toeven is. Overal vind je pleintjes en terrassen. Belangrijkste bezienswaardigheid? Het paleis van Diocletanus, de Romeinse keizer die hier zijn residentie bouwde.

Het paleis van Diocletanus
Stel je een ommuurde stad voor van 3,5 hectare waarbinnen 3.000 mensen leven in de overblijfselen van wat eens het paleis was van keizer Diocletanus. Het paleizencomplex werd gebouwd in de 3de eeuw en is grotendeels bewaard in originele toestand. Dit complex is uniek in Europa. Binnenin kan je de eeuwenoude kelders bezoeken en slenteren door kleine straatjes. Hier voel je echt de geschiedenis weer tot leven komen. Bezoek zeker de kathedraal en de Jupitertempel, alvorens je neer te vleien op een terras met zeezicht en te genieten van een heerlijke mediterrane maaltijd.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Kroatië | www.croatia.hr
Bereikbaarheid
Met de auto
Afstand België – Kroatië | ongeveer 1500 km
Mogelijk met de auto in 2 dagetappes
Moderne tolwegen tot Split
Met het vliegtuig
Vluchtduur ongeveer 1 u45min tot Split

Lees meer over Kroatië: www.reisreporter.be/tag/kroatie

? PIN nu en plan later

Zien in Kroatië

Foto’s : © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *